COHEN: Michael D. Cohen var Trumps advokat i mange år. Her forlater han kongressen etter en lukket høring tirsdag.
COHEN: Michael D. Cohen var Trumps advokat i mange år. Her forlater han kongressen etter en lukket høring tirsdag. Foto: Alex Brandon/ AP

COHEN-saken:

Cohen med drøye Trump–uttalelser i lekket innlegg

Medier har fått tilgang til Michael D. Cohens åpningsinnlegg før høringen onsdag. Der kaller han presidenten både en bedrager og en rasist.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag skal president Trumps tidligere advokat forklare seg for kongressen.

Politico har fått tilgang til Cohens åpningsinnlegg, som inneholder beskyldninger om at presidenten er en rasist og en bedrager.

Hele dokumentet er på 20 sider, og åpner med at Cohen ber om beskyttelse for ham og hans familie mot trusler fra presidenten.

Han hevder også å ha bevis for flere av påstandene sine.

Du kan lese dokumentet i sin helhet her.

– Rasist

Videre skriver Cohen at han aldri hadde trodd Trump ville bli president etter en kampanje basert på hat og intoleranse.

– Jeg angrer på dagen jeg sa «ja» til president Trump. Jeg angrer på all hjelpen og støtten jeg ga ham underveis, skriver Cohen, og fortsetter:

– Jeg angrer fordi jeg vet hva president Trump er. Han er en rasist, han er en svindler og han er en juksemaker.

I åpningsinnlegget forteller han blant annet om en gang han og presidenten kjørte gjennom et fattig nabolag i Chicago.

– Han kommenterte at bare svarte mennesker kunne leve på denne måten. Og han fortalte at ingen svarte personer noensinne ville stemt på han, fordi de er for dumme, står det blant annet i det lekkede innlegget.

Visste om e-poster

Trumps tidligere allierte og politiske rådgiver, Roger Stone, er tiltalt i Russland-etterforskningen. I Cohens åpningsinnlegg forteller han at Trump visste om Stones samtaler med Wikileaks angående Hillary Clintons e-postskandale.

– Stone fortalte Trump at han nettopp hadde avsluttet en telefonsamtale med Julian Assange. Sistnevnte fortalte Stone at det skulle komme en massiv lekkasje av e-poster som ville skade Clintons presidentkampanje, står det i innlegget.

Dersom Cohens anklager stemmer, betyr det at presidenten hadde forhåndsinformasjon om WikiLeaks sin avsløring av e-postene. Det er første gang en person i så nær og direkte kontakt med Trump kommer med slike anklager.

Bevisene

I åpningsinnlegget skriver Cohen at mange ikke har tillit til han, og at han derfor vil fremlegge bevis for flere av sine påstander.

Dette inkluderer:

  • En kopi av sjekken Trump skrev ut til Cohen for å refundere pengene han betalte den tidligere pornostjernen Stormy Daniels. Pengene ble betalt for at Daniels skulle holde tett om en angivelig affære med Trump, og sjekken ble skrevet etter Trump ble president.
  • Kopi av brev Cohen skrev etter Trumps direktiver, hvor han truer ansatte ved hans tidligere skoler. Truslene skal gå på at skolene ikke skal offentliggjøre skoleresultatene hans.

Samarbeider

Cohen jobbet som presidentens advokat og «fikser» fra 2006 til 2018.

Cohen sa seg i fjor skyldig i å ha løyet til Kongressen og brutt loven om finansiering av valgkamper da han på vegne av Trump betalte hysjpenger til en kvinne som sa hun hadde en affære med Trump.

Han ble dømt til tre års fengsel og starter soningen i mai.

Etter svar på skyldsspørsmålet, har Cohen samarbeidet med påtalemyndighetene om flere pågående etterforskninger mot presidenten.

Cohen hadde tirsdag at over ni timer langt møte med Senatets etterretningskomité bak lukkede dører.

Trumps talsperson Sarah Sanders sier i en uttalelse at det er latterlig at noen ønsker å lytte til en «straffedømt løgner som Cohen».