FEIRER: Her feires det i India etter gårsdagens luftangrep.
FEIRER: Her feires det i India etter gårsdagens luftangrep. Foto: Adnan Abidi/Reuters

Pakistan: Sivile drept av indiske granater

Seks sivile, inkludert barn, er drept etter at flere hus ble truffet av indiske granater skutt over delelinjen i Kashmir, ifølge pakistansk politi.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hendelsen kom i kjølvannet av gårsdagens luftangrep, hvor Indiske myndigheter sier flere hundre ble drept.

Det var barn blant de drepte i landsbyen Kotli i den pakistanskkontrollerte delen av Kashmir, opplyser den lokale politimannen Mohammad Ataf.

Flere personer skal også være såret etter det påståtte artilleriangrepet, som kommer mens forholdet mellom India og Pakistan er svært anstrengt.

Det oppstår ofte skuddvekslinger mellom indiske og pakistanske soldater utplassert i Kashmir.

Anspent

Situasjonen i den omstridte regionen er blitt ytterligere anspent etter at India hevder å ha gjennomført et luftangrep mot en opprørsgruppe på pakistansk side. Inderne hevder å ha drept eller såret flere hundre, men Pakistan hevder bombene falt i et folketomt område og at ingen ble truffet.

Luftangrep var en gjengjeldelsesaksjon etter et selvmordsangrep der minst 40 indiske soldater ble drept for to uker siden.

En indisk journalist skriver på Twitter onsdag at personer i en landsby i den indiske delen av Kashmir har fortalt at et jagerfly styrtet i nærheten. Et bilde viser røyk bortenfor bebyggelsen. Det er ikke bekreftet at det har vært en flystyrt i området. Det er heller ikke klart om flyet som skal ha styrtet var indisk eller pakistansk.

– Besinn dere

USAs utenriksminister ber India og Pakistan vise tilbakeholdenhet og unngå en eskalering. Han ber også Pakistan om innsats mot «terrorgrupper».

Utenriksminister Mike Pompeo kommer med sin uttalelse etter at India tirsdag hevdet å ha drept et stort antall opprørere i et luftangrep mot en leir inne i den pakistanskkontrollerte delen av Kashmir.

Leiren skal ha tilhørt Jaish-e-Mohammed (JeM), gruppen som hevder å stå bak et selvmordsangrep som kostet minst 40 indiske soldater livet for to uker siden.

Snakket med ministre

– Vi oppfordrer India og Pakistan til å utvise tilbakeholdenhet og unngå eskalering for enhver pris, sier Pompeo etter å ha snakket med de to landenes utenriksministre.

Den amerikanske ministeren sier han i samtalene understreket at det er viktig å unngå fortsatt militær innsats og sa det er maktpåliggende at Pakistan setter inn klare tiltak mot «terrorgrupper som opererer fra deres jord».

Indias utenriksminister Sushma Swaraj sier landet ikke ønsker «ytterligere eskalering» av den spente situasjonen. Hun understreker at «ingen militærinstallasjoner var mål» for angrepet. Swaraj omtaler aksjonen som et forkjøpsangrep for å avverge et nytt angrep mot India fra JeM

Uenige

Pakistan avviser den indiske versjonen av hva som skjedde og hevder brorparten av påstandene om angrepet er diktet opp.

Mens pakistanske myndigheter har fordømt India for å ha sendt kampfly over den militære delelinjen som deler den omstridte regionen i to, hevder de at Pakistans luftvåpen klarte å avskjære inderne. De indiske flyene skal ha sluppet bombelasten sin, men i et folketomt område der ingen kom til skade, ifølge pakistanerne.

Indias toppdiplomat i Pakistan, høykommissæren, er kalt inn på teppet etter tirsdagens hendelse. Utenriksdepartementet sier «Indias aggresjon» vil bli møtt med «et passende svar».

Det indiske flyangrepet, som var første gang siden krigen i 1971 at India krenket luftrommet over pakistanskkontrollert Kashmir, kom etter at inderne hadde lovet hevn for selvmordsangrepet som var rettet mot en busskolonne med soldater.

Pakistans president Arif Alvi mener India har skapt «hysteri» i kjølvannet av angrepet. India mener Pakistan støtter opprørerne i Jaish-e-Mohammed, noe pakistanske myndigheter har avvist.