LANDET: Her er Donald Trump på plass i Vietnam for sitt andre toppmøte med Nord-Koreas diktator Kim Jong-un.
LANDET: Her er Donald Trump på plass i Vietnam for sitt andre toppmøte med Nord-Koreas diktator Kim Jong-un. Foto: Manan Vatsyayana

Donald Trump har ankommet Hanoi

USAs president Donald Trump har landet i Hanoi i Vietnam før toppmøte med Nord-Koreas leder Kim Jong-un.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag og torsdag møter Kim Jong-un USAs president Donald Trump under det som blir deres andre toppmøte.

Der er ventet at de to lederne vil diskutere atomnedrustning på Koreahalvøya når de møtes til det to dager lange møtet i den vietnamesiske hovedstaden.

Det hvite hus opplyser at første punkt på programmet er en privat middag for de to lederne onsdag. I forkant av middagen skal de to hilse på hverandre i enerom.

Møtet i Hanoi kommer etter at Kim og Trump møttes i Singapore i fjor, et møte som ga verden noen nye bilder på forholdet mellom lederne, men førte til få konkrete skritt mot nedrustning.

SKJERPET: Det gjennomføres massive sikkerhetstiltak i Hanoi før morgendagens toppmøte.
SKJERPET: Det gjennomføres massive sikkerhetstiltak i Hanoi før morgendagens toppmøte.

Store sikkerhetstiltak

Det har lenge vært spekulert hvor i Hanoi toppmøtet skal holdes. Tirsdag kveld gjennomføres det omfattende sikkerhetstiltak utenfor Sofitel Legend Metropole Hotel.

Da TV 2 var utenfor hotellet ble det satt opp fasiliteter som tradisjonelt brukes i forbindelse med besøk fra amerikanske presidenter. Uniformerte soldater har også blitt observert mens de gjennomførte søk i området rundt hotellet.

Sikkerheten er svært skjerpet i Hanoi, og i hele byen er det en massiv mobilisering på alle måter, med Vietnamesiske, Nord-Koreanske og amerikanske flagg side om side.

De lokale vietnameserne TV 2 har snakket med snakker om Hanoi som fredens by, og håper dette kan være stedet der freden skapes.

Det er ventet at møte skal holdes på Sofitel Legend Metropole Hotel i Hanoi i morgen. REUTERS/Kham
Det er ventet at møte skal holdes på Sofitel Legend Metropole Hotel i Hanoi i morgen. REUTERS/Kham Foto: Kham

Må gjøre fremskritt

For at denne ukens toppmøte skal bli ansett som noe mer enn et PR-stunt, må det gjøres noen skikkelige fremskritt, sier flere observatører.

Et avgjørende skritt, som trolig vil bli diskutert er avviklingen av atomanlegget Yongbyon. Så langt er det ingen ting som tyder på at reaktorene ved anlegget er i drift, ifølge det USA-baserte nettstedet North 38.

Flere eksperter har stilt seg tvilende til om Nord-Korea har nok insentiver til å gi opp atomvåpenprogrammet sitt.

Ifølge CNN kan en annen mulig del av avtalen være at Nord-Korea slipper eksterne inspektører inn i landet for å undersøke enkelte atomvåpensentre. Et minimumsmål for den amerikanske delegasjonen vil være å få på plass en klarere plan for hvordan Nord-Korea skal gjennomføre nedrustningen av atomprogrammet sitt.

Resultatet av møtet i Singapore var en felles uttalelse der USA og Nord-Korea lovte å:

  • Etablere nye relasjoner.
  • Bygge et varig og stabilt fredsregime på den koreanske halvøya.
  • jobbe mot total atomnedrustning på den koreanske halvøya.
  • og at USA skulle få utlevert levningene av amerikanske soldater som ble drept i Nord under Koreakrigen.

Kim ankom Hanoi tidligere tirsdag morgen etter å ha reist gjennom Kina.

En video av ham fra før han setter seg på toget går nå verden rundt. Lederen for Nord-Korea tar seg en sigarett mens han tilsynelatende prater løst med følget sitt. Etter hvert kommer det internasjonale medier mener er hans søster og gir ham et askebeger.