Ill. foto Larvik
Ill. foto Larvik Foto: Teigen, Trond Reidar

Larvik HK er som KNM Helge Ingstad – uten løftekjetting

Håndballkommentator Harald Bredeli forteller om bakgrunnen for den økonomiske krisen i Larvik Håndballklubb.

Du har lest om det før, men når du nå leser det igjen kan det være for siste gang.

For etter to store redningsaksjoner, som ga klubben millioner, er kassa tom - igjen.

Denne gangen blir det ekstremt vanskelig å fylle den - igjen.

Larvik kommune har gjort sitt, sponsorene har gjort sitt, folk med hjerte for LHK har gjort sitt.

De gode hjelperne er slitt ut.

Derfor kan klubben, som er den mestvinnende i norsk håndball gjennom tidene, ha fått banesår. Den kan bli tatt av banen.

Problemene startet for noen år siden da Larvik skulle henge med de beste klubbene i Europa og gjorde ting den ikke kunne.

SKRIVER OM LARVIK: TV 2-kommentator Harald Bredeli.
SKRIVER OM LARVIK: TV 2-kommentator Harald Bredeli. Foto: Junge, Heiko

Drive med andre ting enn håndball. Et lekeland var en av tingene som floppet, og som gjorde at Larvik en periode var over 15 millioner kroner i minus.

De som har jobbet i klubben de siste sesongene arvet egentlig et konkursbo. De har slitt i 2 x 30 minutter hver time for å snu situasjonen.

Den har slitt ut styreledere, daglige ledere og trenere. Og stjernespillerne forsvant like raskt som pengene.

Larvik tok tak. Klubben kuttet millioner og nedbetalte gjeld. Men den fikk aldri kuttet nok, og det var hele tiden flere millioner som manglet.

Jeg mener at klubbens mange meritter, og stolthetene det har gitt, etter hvert ble klubbens verste fiende. Etter å ha vunnet alt i Norge i alle år, og vært på topp i Europa, ble det for vanskelig å legge seg på kne og ta den snuoperasjonen grundig nok.

Senest forrige sesong ble det sagt at Larvik måtte satse hardt for å være attraktive for ingen ville sponse en middelmådighet i Larvik.

Det var bedre med ingen drift enn en 6. plass.

Problemet nå er at klubben er farlig nær en 6. plass OG ingen videre drift. Framfor å velge ett onde, har de gamblet og fått begge ondene rett i fleisen.

Det handler om at klubben, når ulykken var ute, ikke kuttet nok. For kuttene ville kutte topplasseringen.

Forrige sesong var ikke Larvik lenger best i Norge. Og den var langt unna Europa-toppen. Men klubben hadde fortsatt det høyeste lønnsbudsjettet i Eliteserien.

Har du stjerner koster det. Men nå var stjernene borte.

Larvik kuttet lønningene betydelig fra tiden på topp. Men spillere i Larvik fikk fortsatt det dobbelt eller det tre dobbelte av det de ville fått i andre klubber.

Derfor forsvant også millionene som ble hentet inn gjennom to store redningsaksjoner i en klubbdrift som ikke var sunn. Klubben har lagt fram regnskap som går i pluss. Men gjør den egentlig det når dette skjer igjen?

Eller har den gått i pluss fordi klubben hele tiden har levd på forskudd med sponsorinntekter. Og hatt overdrevne forventninger om inntekter.

Det blir aldri så galt som den gang Larvik førte fire millioner fra en indisk forretningsmann inn i budsjettet for å komme i mål.

Privatflyet hans har ennå ikke landet på Torp. Men det er fortsatt ille nok.

Kravet om positiv egenkapital ved nyttår har klubben også tilsynelatende klart. Det må være tidenes C-moment når gjelden i fjor høst fortsatt var på noen millioner, og kassa nå er tom.

Prosjektet som Larvik har lagt fram for håndballforbundet er sikkert fint. Men det må ha klare elementer av finansakrobatikk.

Og sånn kan det ikke være når målet med hele prosjektet er å ha sunn drift.

Og det bør være en vekker også for forbundet, at en klubb som de har hatt under overvåking kan sjokkere alle med tom kasse gang på gang.

Det må være flere enn spillerne som har tegnet kontrakt med klubben neste sesong som føler seg lurt.

Nå ligger stolte Larvik HK der som fregatten KNM Helge Ingstad har ligget. Knapt nok med radaren over vann. Men hvem skal feste løftekjettingene på plass i Larvik slik at klubben kan heves?

Mitt håndballhjerte håper inderlig at noen tar den jobben. Men hjernen forteller meg at neste melding ut ikke er en ny krise, men helt krise.

At eventyret er over.