Grillet veggietoast og squashpasta med pesto

23 år gamle Sine Stokke har aldri smakt kjøtt! Sånn måtte det nesten bli når moren Linn har levd på plantebasert kosthold de 28 siste årene. Sammen har de skrevet boken «Mat for livet».

Oppskrifter: Kokeboken Mat for livet, helsen og jorden vår av Linn og Sine Stokke.

Avokado toast med basilikumpesto

Basilikumpesto:

  • 100 g pinjekjerner
  • blader fra 1 potte basilikum
  • 1-2 fedd hvitløk, finhakket
  • 5 ss olivenolje
  • saft av 1/2 sitron
  • salt, pepper

Toast:

  • 2 skiver grovt brød
  • vegansk basilikumpesto
  • ½ avokado, i skiver/båter
  • ¼ slangeagurk i tynne skiver
  • 6 sherrytomater , delt i to, ev stekt lett i panne
  • saft av sitron
  • næringsgjær (kjøpes helsekost)
  • salt, pepper

Begynn med å lage pesto.

Ha 100 g pinjekjerner, basilikumblader, finhakket hvitløk i en blender og kjør sammen mens olje tilsettes litt etter litt. Smak til næringsgjær, saft av sitron, salt og pepper.

Tips: Ffor en fyldigere pesto bland inn noen biter avocado.

Toast: Smør pesto på brødskivene, fordel over skiver av avokado (drypp med litt sitron for å holde fargen). Pynt med frisk basilikum og lett stekt tomat.

Grillet «veggie-toast»

  • ¼ mellomstor squash
  • ½ rød paprika
  • ¼ rødløk i tynne skiver
  • 4 sherrytomater, delt i to
  • 2 stk sopp i skiver
  • 1 fedd finhakket hvitløk
  • olivenolje til marinering
  • salt, pepper

Del alle grønnsakene i biter og mariner i olivenolje og salt og pepper i 8-10 min. Stek raskt i varm panne før grønnsakene legges over på ristet/lett stekt toast. Pynt med frisk basilikum eventuelt basilikum pesto.

Squash pasta med pesto

Til 2 personer

  • 1-2 store squash
  • Basilikumpesto (se egen oppskrift)
  • Cherrytomater

Skyll squash i kaldt vann. Skjær av endene på squashene. Bruk en spiralizer til å lage tynne pastastrimler.

Har du ikke spiralizer, bruk en ostehøvel og skjær squash i skiver langsetter. Eller bruk en kniv og skjær opp skivene i strimler.

Legg squashstrimlene i en stekepanne med litt olje på middels/svak varme. Vend forsiktig inn basilikumpesto og la trekke 2-3 min. Server nylaget med friske cherrytomater.