Mathias (26) måtte betale full leie for studenthybel med hull i veggen og vannskader

TV 2 hjelper deg: Studentsamskipnaden i Østfold sa de ikke hadde tid til å møte TV 2. De ville kun intervjues på FaceTime. Da reiste journalisten til kontoret i Halden.

Mathias Wexsahl Karlsvik (26) er en av flere studenter som fikk vannskader i studenthybelen.

Årsaken var at en brannfuse begynte å lekke. Rehabiliteringsarbeidet har vart i over en måned, men Studentsamskipnaden i Østfold krever likevel full leie.

Se TV 2 hjelper deg torsdag klokken 20.30 eller på TV 2 Sumo.

– Når det er et problem som har skjedd i deres anlegg, og vi studenter ikke har noe med den ulykken som skjedde å gjøre, så syns jeg i alle fall at vi kunne fått noe kompensasjon for det, sier Karlsvik.

Etter vannskaden ble det satt inn store vifter på flere hybler, så blåste kaldt og bråkte mye. Foto: Privat
Etter vannskaden ble det satt inn store vifter på flere hybler, så blåste kaldt og bråkte mye. Foto: Privat

Han får støtte fra nabo Sander Moen Andersen. Begge er studenter i Fredrikstad og leier hybler gjennom Studentsamskipnaden i Østfold. De syns det er ironisk at slagordet til Samskipnaden er «Bedre sammen».

– Hvis de ikke kan flytte alle til en annen hybel, så syns jeg det er rett å redusere husleia og ikke betale full pris for noe som bare er halvparten av det du betaler for, mener Andersen.

Dette har du rett på

Advokat i Leieboerforeningen, Ragnhild Løseth, er enig i at guttene kan forvente en kompensasjon etter både viftene og hullet i veggen. Ved vannskader som skyldes feil i boligen, er det utleier som har ansvaret.

– Jeg vil si at det utgjør en mangel ved boligen. Og at de da kan ha krav på et prisavslag. Du betaler ikke for å ha en bolig du bare skal sove i, eller at den er delvis beboelig. Du betaler for en leilighet du skal kunne bruke som du vil og når det da blir en reduksjon i bruksverdien, så har du krav på å få den verdien kompensert, sier Løseth.

Bedt om å være hjemme minst mulig

Det var 20. januar at en brannfuse begynte å lekke i gangen i Bjølstad studentbolig i Fredrikstad. Rundt 15 av hyblene fikk vannskader og Studentsamskipnaden satte kjapt inn tørkevifter for å tørke opp vannet.

Viftene som ble satt inn både bråkte og blåste kaldt, og Karlsvik og Andersen oppsøkte derfor studentsamskipnaden og spurte hvordan de skulle kunne oppholde seg på de små hyblene mens viftene var der.

– Det tok jo ikke mer enn et par minutter før du måtte ta på deg vinterjakke for å sitte inne. Det påvirker studiene veldig. Konsentrasjon og alt, sier Karlsvik.

– Det er vanskelig å konsentrere seg når du har den vifta på rommet. Jeg kan ikke være her når den vifta er på, sier Andersen, som fortsatt har en vifte på rommet sitt når TV 2 hjelper deg er på besøk en måned etter.

Studentene ble bedt om å la viftene stå på mest mulig, og være minst mulig hjemme.

– Så fikk vi bare beskjed om at det bare måtte bli sånn i en periode, men at vi ikke trengte ha det på når vi sov, sier Andersen.

Fikk helseplager

Etter to og en halv uke fikk Mathias fjernet sin vifte, men i stedet kom han hjem til et hull i veggen som gikk rett inn i isolasjonslaget der det er glava. Det var også rester av glava rundt i rommet og over klær og sengetøy.

– Jeg har jobba på byggeplass før og merker fort at åndedrag blir litt tyngre og jeg blir veldig irritert i øynene. Det blir jo veldig mye mer plagsomt, nesten mer enn med viftene, sier Karlsvik.

Han har skrevet flere e-poster til Samskipnaden i Østfold der han har bedt om både reduksjon i leien og en ny hybel mens arbeidet pågår. Etter fire uker fikk han til slutt en ny hybel, men Samskipnaden mente det likevel ikke var noe grunnlag for kompensasjon med tanke på husleien.

Vil kun stille på FaceTime

Hver gang TV 2 hjelper deg tar kontakt med Studentsamskipnaden i Østfold, sier de at de ikke vil ta saken gjennom media, men løse den med hver enkelt beboer.

De har heller ikke tid til å stille til intervju på grunn av en reise. De kan imidlertid snakke på FaceTime. Siden det ikke tar lenger tid enn et intervju, reiser TV 2 hjelper deg til Halden, hvor kontoret ligger, og FaceTimer rett utenfor kontoret. Da kommer Studentsamskipnaden ut likevel.

  • Se video øverst i saken.

– Det er 14 til 15 enheter som er ramma, og de er ramma i veldig forskjellig grad. Vi har nå valgt å gå ut og be hver enkelt beboer om å beskrive sine opplevelser i den sammenhengen og at vi får fram de faktorene som vi mener bør vurderes i en kompensasjon, sier Dag Lislerud Midtfjeld, assisterende direktør for bolig og velferd ved Studentsamskipnaden i Østfold.

Dag Lislerud Midtfjeld, assisterende direktør for Bolig og Velferd hos Studentsamskipnaden i Østfold vil vurdere situasjonen til hver enkelt beboer og sier studentene kan forvente en kompensasjon i forbindelse med vannskaden på hyblene. Student Mathias Wexsahl Karlsvik håper at situasjonen nå løser seg. Foto: Glenn Aaseby
Dag Lislerud Midtfjeld, assisterende direktør for Bolig og Velferd hos Studentsamskipnaden i Østfold vil vurdere situasjonen til hver enkelt beboer og sier studentene kan forvente en kompensasjon i forbindelse med vannskaden på hyblene. Student Mathias Wexsahl Karlsvik håper at situasjonen nå løser seg. Foto: Glenn Aaseby

– Hvorfor er det først nå dere sier dere ikke er ferdige med saken og at dere skal vurdere alle beboernes situasjon?

– Jeg tenker det er naturlig når saken har tatt så lang tid. De første henvendelsene som gjaldt kompensasjon kom ganske tidlig.

– Så det har ingenting å gjøre med at TV 2 hjelper deg har tatt kontakt?

– Det har vel kanskje hatt noe å gjøre med at dere har tatt kontakt, men samtidig har det noe å gjøre med at saken har strukket veldig langt ut i tid.

– Men med en gang arbeidet er ferdig, kan studentene forvente å få ulik kompensasjon utifra hvor beboelige rommene deres har vært da?

– Det er det vi tenker ja.​

Karlsvik syns beskjeden er oppmuntrende og håper at saken nå løser seg.

– Det virker som de har forstått situasjonen og det er hvert fall godt å høre, sier han.