Tiltalt for trusler mot Raja: – Visste ikke at han satt på Stortinget

BORGARTING LAGMANNSRETT (TV 2): Islamisten Mohyeldeen Mohammad (33) sier han aldri har hatt noe problem med Abid Raja (V) som politiker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg er ikke interessert i norsk politikk. Jeg har aldri stemt på noe norsk parti og følger ikke med på politiske debatter i Norge, sier den trusseltiltalte islamisten i retten tirsdag.

Han ble i november dømt til to og et halvt års fengsel for trusler mot stortingsrepresentant Abid Raja, og denne uken begynte ankesaken i lagmannsretten.

Selv grove trusler resulterer i norske domstoler sjelden i mer enn et års fengsel, men fordi Raja sitter på Stortinget, er Mohammad tiltalt for «et angrep på de høyeste statsorganers virksomhet».

Da stiger den øvre strafferammen til ti års fengsel.

Raja: – Alle vet det

Tiltalte, som mener han aldri har ment å true Raja, sier nå at han ikke var klar over at Venstre-politikeren satt på Stortinget da han sendte flere hissige tekstmeldinger og senere la ut en video på Youtube i september 2016.

– Hans politiske virke har ingenting med min reaksjon å gjøre. Jeg visste faktisk ikke engang at han var stortingspolitiker før PST gjorde meg oppmerksom på det i avhør. Jeg trodde kanskje han skulle velges inn eller noe sånt, sier han.

Dersom lagmannsretten tror på at han ikke kjente til Rajas jobb på Stortinget, kan straffen bli betydelig lavere enn den han fikk i tingretten – dersom han i det hele tatt blir dømt for trusler.

Blant dem som overhodet ikke tror på Mohyeldeens forklaring, er Raja selv.

– Jeg ser frem til å forklare meg for retten og vil i utgangspunktet vente med å uttale meg til etter det. Men jeg mener at så å si alle i Norge har fått med seg at jeg er stortingsrepresentant. Særlig i disse ekstremistmiljøene vet de veldig godt at jeg sitter på Stortinget, sier Raja til TV 2 tirsdag. Onsdag skal han vitne i saken.

Mohyaldeen mener selv ikke at han er verken islamist eller ekstremist, men han er tydelig på at han ønsker innføring av sharialover i Norge.

Byttet forsvarer

Heller ikke statsadvokat Frederik G. Ranke fester lit til tiltaltes forklaring.

– Det er en ny forklaring, og han nevnte ingenting om det da saken gikk i Oslo tingrett, sier statsadvokat Ranke til TV 2.

Årsaken til det er helt naturlig, ifølge Mohyeldeens forsvarer Brynjar Meling.

– Han har nå i lagmannsretten hatt anledning til å gå gjennom tidligere avhør av seg selv. Det hadde han ikke før tingretten. Så da jeg spurte ham før ankesaken om han var klar over at Raja var stortingspolitiker, svarte han nei, sier forsvareren.

Årsaken til at Meling mener hans klient ikke hadde anledning til å gå gjennom avhørene sine før behandlingen i tingretten, er at Mohyeldeen på det tidspunktet brukte broren til islamisten Ubaydullah Hussein som forsvarer.

Først like før rettssaken ble Salman Hussain funnet inhabil og måtte fratre mot sin vilje. Meling og Mohyaldeen møttes dermed første gang på rettssakens første dag.

– Denne gangen er han langt bedre foreberedt. Han har gledet seg til å forklare sin versjon for lagmannsretten, sier Meling.

– Hån mot muslimske kvinner

​Som i tingretten sier Mohammad denne uken at han ikke forstår hvordan meldingene han sendte til Raja, kan oppfattes som truende.

Grytidlig en lørdag morgen i september 2016 sendte Mohammad tre tekstmeldinger til Raja hvor han skrev blant annet at stortingspolitikeren var et svin, en hund og at han måtte brenne i helvete.

Tre dager senere ble det lagt ut en åtte minutter lang film på Youtube hvor Mohyeldeen Mohammad med IS-inspirert musikk i bakgrunnen gikk til angrep på Raja og kalte ham en frafallen muslim på grunn av hans ståsted i debatten om bruk av hijab og nikab offentlig i Norge.

På spørsmål om han erkjenner straffskyld for trusler, svarte Mohammad at «det gjør jeg overhodet ikke».

– Jeg har aldri hatt til hensikt å oppfordre noen til å skade Abid Raja. Det er hans hån mot muslimske kvinner som får meg til å reagere, sier Mohammad.

– Raja har karakterisert meg veldig grovt tidligere, og da trodde jeg det var rom for at jeg kunne svare på samme måte, men så ender jeg plutselig her, sier 33-åringen og ser seg rundt i retten.

Rajas bistandsadvokat Olle Nohlin bestrider at politikeren noen gang har truet eller trakassert islamisten.

Knusende dom

Venstre-politikeren gikk selv til pressen med tekstmeldingene og videoen. Da ringte den anerkjente terrorforskeren Thomas Hegghammer til Raja og spurte om ikke han forstod at dette måtte tolkes som en drapstrussel. Da meldte Raja saken til PST, som åpnet etterforskning.

Videoen, en monolog fra tiltalte, er sett av mer enn 13.000 mennesker, ifølge påtalemyndigheten.

«Videotalen og publiseringen av denne på YouTube kan ikke forstås på annen måte enn som en utpeking av Raja som et legitimt mål for drap», heter det i dommen fra Oslo tingrett.

Dommen fra tingretten ble utvidet med en måned da Mohyeldeen i jafebruar også ble dømt for vold og bensintyveri i en annen sak.

Ankesaken i lagmannsretten vil pågå i seks dager.