Det var VG som først meldte om Klæbos beslutning.

«Jeg føler meg ikke helt klar for 15 km onsdag, og skal jeg kunne hevde meg i teten må jeg være helt på topp samt ha en god dag. Der er jeg dessverre ikke - så derfor velger jeg i stedet å fokusere på fredagens stafett», skriver Klæbo i en pressemelding.

«Jeg mener det er riktig å gi fra seg plassen til andre på laget som er bedre forberedt for distansen. Dette varslet jeg Skiforbundet om i går, så er det opp til dem å ta ut hvem som skal få plassen min».

Dermed blir etter alt å dømme stafetten fredag Klæbos neste øvelse i Seefeld.

– Jeg synes det er ekstremt sportslig gjort av Johannes, sier landslagstrener Eirik Myhr Nossum.

Gullvinneren på tremila, Sjur Røthe, blir fjerdemann på det norske laget på 15-kilometeren. Han møtte opp på tirsdagens pressekonferanse, mens Klæbo glimret med sitt fravær.

– Jeg er ekstremt glad for å få lov til å gå. Jeg har takket Johannes, sier Røthe.

De tre andre som møtte pressen var Martin Johnsrud Sundby, Didrik Tønseth og Emil Iversen.

– Norge mister en medaljekandidat
TV 2s langrennsekspert Petter Soleng Skinstad er ikke overrasket over at Klæbo har valgt å stå over 15-kilometeren.

TV 2s langrennsekspert Petter Soleng Skinstad.
TV 2s langrennsekspert Petter Soleng Skinstad. Foto: Olof Andersson/tv 2

– Jeg er ikke så overrasket. Han gikk ut før mesterskapet og sa at han ville stå over øvelser han ikke hadde troen på. Jeg tror kanskje tremila var den utløsende faktoren. Han så der at formen ikke var så god på distanse som han hadde håpet på. Det hadde vært større sjanser på onsdag enn på tremila, sier Skinstad til TV 2.

– Hva betyr det for laget?

– Det betyr at vi mister en som kunne ha vært en medaljekandidat. Det er en gang sånn at vi får inn en annen medaljekandidat. Det er jo et lag enhver utlending hadde misunt. Uansett om fire norske løpere konkurrerer om bronse, poengterer han.

Tror ikke Klæbo er blitt syk
For Skinstad er ikke i tvil om hvem han tror er de største gullfavorittene.

– Niskanen og Bolsjunov er gullfavoritter så lenge de treffer med ski og unngår uhell. Gullet står mellom dem. Begge to har sannsynligvis lyst på gullet. De kommer til å kjøre hverandre i senk. De kan gå på en skikkelig karamell, mener han.

Skinstad tror ikke Klæbo har valgt å stå over på grunn av sykdom.

– Jeg regner med de hadde gitt beskjed om han var syk. Han går samme trippel som OL. Sprint, lagsprint og stafett. Det var en ålreit oppskrift, sier han.

Klæbo har hittil blitt verdensmester i sprint og på lagsprint i Østerrike.