OVERGREPSDØMT: Kardinal George Pell avbildet i Melbourne tirsdag.
OVERGREPSDØMT: Kardinal George Pell avbildet i Melbourne tirsdag. Foto: Asanka Brendon Ratnayake/AFP

En av kirkens mektigste menn dømt for seksuelle overgrep

Kardinal George Pell risikerer 50 års fengsel for seksuelle overgrep mot to korgutter i Australia. Pell har vært pavens finansminister.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Som mange andre overlevende etter seksuelle misbruk, har det tatt meg mange år å forstå innvirkningen dette har hatt på mitt liv, sier anklageren via sin advokat, i en offentlig uttalelse.

Pell var en av pave Frans' nærmeste rådgivere og er den mest høytstående geistlige som er anklaget og dømt for overgrep.

Dommen falt 11. desember, men ble ikke frigitt før tirsdag.

To dager før holdt pave Frans tale under Vatikanets toppmøte, hvor han fordømte katolske prester som begår seksuelle overgrep mot barn.

Mektig mann

Pell er den eldste katolske tjenestemannen som er funnet skyldig i seksuelle overgrep mot barn, skriver CNN.

Dommen bringer den eskalerende internasjonale kontroversen rundt misbruk av barn i katolske institusjoner rett til Vatikanet.

Pell var leder for Vatikanets finansdepartement fra opprettelsen i 2014, men fikk permisjon fra det vervet i juni 2017. Han gikk av dagen etter at han ble funnet skyldig i overgrep.

Dommen mot den 77 år gamle kardinalen falt i en domstol i den australske delstaten Victoria 11. desember, etter at juryen brukte to dager på å komme fram til en enstemmig kjennelse.

Kjennelsen har vært unntatt offentlighet, men ble frigitt tirsdag. Strafferammen i saken er fengsel i 50 år, og onsdag starter en rettsrunde om straffeutmålingen. Pell har sagt at han vil anke dommen.

Erkebiskop

Pell var erkebiskop i Melbourne da overgrepene han er dømt for fant sted. Overgrepene skjedde i sakristiet i St. Patricks katedral i den australske storbyen.

Juryen fant Pell skyldig i overgrep mot to korgutter i 1996, begått etter at han tok dem på fersken da de drakk av altervinen. Guttene var den gangen 12 og 13 år gamle.

Kardinalen har benektet alle anklagene mot ham. I en rettssak i september klarte ikke juryen å komme fram til en kjennelse, men tre måneder senere ble den høyt betrodde katolske kirkelederen altså kjent skyldig.