Sara Møller, Tonje Cecilie Roth Berglie, Mari Molin og Martine Wolff fra Larvik etter Champions League-kampen mot Odensen i november.Robert Wengler / Ritzau Scanpix / NTB scanpix
Sara Møller, Tonje Cecilie Roth Berglie, Mari Molin og Martine Wolff fra Larvik etter Champions League-kampen mot Odensen i november.Robert Wengler / Ritzau Scanpix / NTB scanpix

Larviks sjokkmelding: Samtlige spillere og ansatte fristilt

– Et sjokk, sier TV 2s håndballekspert.

Samtlige ansatte og spillere i Larvik Håndballklubb blir fristilt fra kontraktene med øyeblikkelig virkning, melder Østlands-Posten.

– Det har vært mange kriser i Larvik, men aldri så mørkt som nå, sier TV 2s håndballekspert Bent Svele.

Mandag kveld var alle ansatte i klubben innkalt til allmøte, der klubbens styre og daglig leder Pål Albertsen måtte gi den tunge beskjeden.

– Klubben har over tid ikke lykkes i tilstrekkelig grad i vårt inntektsskapende arbeid. Det har medført en svært presset likviditetssituasjon som gjør at vi nå innfører umiddelbar betalingsstopp, sier daglig leder Pål Albertsen.

– Vi er svært lei oss for alle dette rammer. Vi arbeider med en plan for videreføring av klubben. Det krever dessverre disse tiltakene nå, sier han.

– Et sjokk at det gikk så langt

TV 2s ekspert er rystet over meldingen fra Larvik.

– Det er et sjokk at det gikk så langt. Det har gått rykter og vi har hørt om at de har lagt regninger til høyre og venstre og prioritert å betale regninger. Jeg vet de hadde et styremøte forrige uke, hvor de i utgangspunktet bestemte seg for å fortsetter, men da har de antakeligvis ikke kommet i mål. Det er en voldsom krise, sier Svele.

Det er under to døgn til Larvik skal ta imot Fana, og ifølge Albertsen​ vil klubbens kamper gå som normalt fremover.

Det som er usikkert er hvilket mannskap trener Lene Ranatala kan mønstre, ettersom spillerne som ønsker det står fritt til å forlate klubben.

Håndballpresident Kåre Geir Lio sier følgende om Larviks situasjon til TV 2 Sporten:

– Vi vet ikke det hele bildet på nåværende tidspunkt. Jeg kan derfor ikke uttale meg om totalsituasjonen på et presist nok nivå. Men møter pågår både hos oss og Larvik nå, og vi håper å gi mer utfyllende svar utover dagen. Men det er klart at dette er veldig synd. Bortsett fra det må vi vente med å si noe om situasjonen, sier han.

– Er det en frykt for at kampen til Larvik i morgen ikke kan spilles?

– Jeg vet ingenting om det nå, svarer håndballpresidenten.

– Hvordan er det mulig at Larvik hadde positiv egenkapital per 31.12?

– Det er nettopp det vi også lurer på. Jeg vet ikke hva slags øvelse som er gjort her og hva som gjør at de ikke er likvide nå, sier Lio,

Kan ikke bytte klubb

Fristen for å melde overgang var imidlertid 15. februar, så dersom noen ønsker å forlate klubben vil det etter håndballforbundets regelverk ikke være mulig å spille for en ny klubb før etter 1. juli.

Lønningen håper Larvik å kunne utbetale ut oppsigelsestiden.

– Det betyr at vi har som håp å opprettholde forpliktelsene ut oppsigelsestiden som er ut mars. Det blir en liten forsinkelse på lønningen som skal ut nå til fredagen, men vi jobber mot en løsning for det, og at vi klarer å betale spillerne ut oppsigelsestiden, sier Albertsen til TV 2.

På spørsmål om noe kunne vært gjort før overgangsvinduet stengte, henviser Albertsen til styreleder Cathrine Svendsen.

– Det kan man godt spekulere i, holdt jeg på å si. Men nå er det sånn at det har vært bytter i organisasjonen. Jeg er ny daglig leder og har vært i jobben i kun fire uker. Historikken rundt vurderinger og styremøter har jeg kun andre- og tredjehåndsinformasjon på. Så det må du nesten snakke med styreleder om, sier han.

Styreleder Svendsen har ikke besvart TV 2s henvendelser.

Skeptisk ekspert

For Bent Svele skurrer det at det nå sitter landslags- og proffaktuelle spillere som risikerer flere måneder uten lønn.

– Jeg nekter å tro at det har blitt så galt de siste ti dagene at dette ikke kunne blitt formidlet til noen spillere for mer enn ti dager siden, sier han.

For klubbens ferske daglige leder var det ingen andre alternativer.

– Det ville vært uforsvarlig å fortsette med samme kostnadsnivå. Da hadde håndballklubben vært konkurs, sier han.

– Vi må se på hvordan vi skal drifte dette videre og hvordan Larvik skal se ut i fremtiden. Her må det legges om i forhold til kostnadspolitikk og drift, og så må vi bygge klubben på ny, hvis vi kommer i en posisjon for å kunne gjøre det og klarer å betale for oss, sier Albertsen.

Larvik har allerede signert Heidi Løke og Fredrikstad-duoen Dorthe Groa og Andrea Rønning for kommende sesong.

– Hvis det blir et lag i Larvik neste sesong, lukter det veldig juniorpreget. Det må være blytungt for dem som skal dit, og de som er der. De som skal dit får i det minste lønn frem til sommeren og muligheten til å finne noe annet, påpeker Svele.