Slik vil forsvareren få Mohyeldeen Mohammad frikjent:

Skal vise «4-stjerners middag» og «Asbjørns julekalender» i retten

I tingretten ble islamisten Mohyeldeen Mohammad dømt for trusler mot Abid Raja. I lagmannsretten vil forsvareren legge frem Rajas TV-opptredener som bevis.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Blant annet har forsvarer Brynjar Meling varslet at han vil spille av en episode av TV Norge programmet «Asbjørns julekalender», fire klipp fra «4-stjernes middag» fra samme kanal, samt opptredener i «Mandagsklubben» og NRK-programmet «Debatten».

– Hva mener dere at klippene skal bevise?

– Fornærmede har forklart at han har blitt fryktelig skremt og hemmet etter trusler fra min klient, og at det har lagt store bånd på hans offentlige ytringer. Derfor har vi brukt tid på å gå gjennom ytringene hans, blant annet i disse programmene, sier Meling til TV 2.

– Og de viser at han ikke har lagt bånd på seg?

– Vi mener at han klart viser at han ikke har lagt bånd på noen uttalelser verken om muslimer eller annet, sier forsvareren.

TV 2 er ikke kjent med nøyaktig hvilke strekk fra de aktuelle programmene som skal spilles av for retten. Det er imidlertid varslet at dommerne skal få se en episode av «Asbjørns julekalender», der komiker Espen Eckbo og Raja spøker med muslimske regler for hvordan en dorull-nisse skal dekke seg til.

Lang fengselsstraff

I tingretten ble Mohammad dømt til to år og seks måneders fengsel for trusler mot en stortingsrepresentant, men i februar ble den utvidet med en måned etter at han også ble dømt for vold og bensintyveri i en annen sak.

I tillegg ble han dømt til å betale 150.000 kroner i erstatning til Raja.

Han har hele veien nektet straffskyld, og tirsdag begynner ankesaken i Borgarting lagmannsrett.

Påtalemyndigheten ikke skremt

Overfor TV 2 ønsker Abid Raja, som selv har mange års erfaring som advokat, ikke å kommentere saken før han har forklart seg for retten onsdag.

Rajas bistandsadvokat Olle Nohlin synes imidlertid at sakens nye bevisførsel er overraskende.

– Selv med den beste godvilje og god tid til ettertanke, sliter jeg med å se relevansen i denne bevisførselen, sier han til TV 2.

Heller ikke statsadvokat Frederik G. Ranke tror TV-klippene vil få avgjørende betydning for saken.

– Raja har forklart seg om at han har endret sine daglige rutiner. Han går ikke på Tøyen og Grønland der det er en del ytterliggående folk som ferdes, og han droppet en hijab-debatt i Larvik i etterkant av trusselen. At han samtidig har valgt å være med i noen TV-programmer, handler om at det er viktig å være synlig som toppolitiker, sier Ranke.

La ut Youtube-video

I Oslo tingrett forklarte Raja at han «har han kjent på en indre frykt som av og til har ført til at han har holdt tilbake ytringer», ifølge dommen.

I tillegg til TV-programmene vil Meling vise frem noen av Rajas Facebook-innlegg, blant annet av at Venstre-politikeren er ute på skitur.

Av andre bevis som ikke ble lagt frem i tingretten, er to imamer som skal vurdere tiltaltes tekstmeldinger og videohilsen til Raja. Meldingene ble sendt grytidlig lørdag morgen 24. september 2016, før han tre dager senere holdt en åtte minutter lang tale som han la ut på Youtube.

33-åringen er tiltalt etter straffelovens regler om vern av offentlige myndigheter. I retten vil det igjen bli et spørsmål om Mohammad truet Raja fra å utføre sin jobb som stortingspolitiker. Tiltalte har hevdet at han ikke engang visste at Raja satt på Stortinget.

Dommerne ikke i tvil

Dommen fra Oslo tingrett var imidlertid knusende. «Videotalen og publiseringen av denne på YouTube kan ikke forstås på annen måte enn som en utpeking av Raja som et legitimt mål for drap», heter det i dommen.

Dommerne er heller ikke i tvil om at «tiltalte i det minste regnet det som sikkert eller overveiende sannsynlig at Raja ville bli hindret eller påvirket i sin virksomhet som følge av handlingen».

Retten mente i utgangspunktet at straffen måtte settes til oppimot tre år fordi «trusselen må ses på som et middel til å tie Raja og andre muslimer som har et annet syn på islam enn tiltalte og hans meningsfeller». På grunn av lang saksbehandlingstid ble straffen noe redusert.

Rettssaken i Borgarting lagmannsrett vil pågå i seks dager.