Sersjant Hågen Skattum (21) døde i en spregningsulykke. Nå får forsvaret en bot på ti millioner kroner.
Sersjant Hågen Skattum (21) døde i en spregningsulykke. Nå får forsvaret en bot på ti millioner kroner. Foto: Privat

Knallhard kritikk etter dødsulykke:

Forsvaret straffes med bot på ti millioner kroner

Svikt og mangelfulle rutiner førte til at sersjant Hågen Skattum (21) omkom i en sprengningsulykke. Forsvaret får nå flengende kritikk og en kjempebot på ti millioner kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En oktober ettermiddag i 2017 skulle to sersjanter i en ingeniørbataljon demonstrere et bærbart eksplosivt minneryddesystem for en gruppe vernepliktige.

De var slitne etter en tøff uke og det var mørkt og kaldt da sersjant Hågen Skattum (21) klargjorde det tunge mineryddesystemet. Plutselig detonerte systemet og Skattum døde momentant etter en kraftig eksplosjon.

Gigantbot

Nå har politimesteren i Troms gitt Staten ved Forsvarsdepartementet et forelegg på ti millioner kroner.

Det pekes på at arbeidsgiver under særlig skjerpende omstendigheter har unnlatt å sørge for at arbeidstaker gjøres kjent med ulykkes- og helsefarer som kan være forbundet med arbeidet. Svikt i forhold til opplæring, øvelse og instruksjon blir også trukket frem.

Forsvaret har enda ikke avklart hvilken stilling de skal ta til boten.

– Det er Forsvarsdepartementet som må vurdere om boten skal vedtas eller ikke, men jeg sier at det forsvaret ved hæren som har ansvar for det som skjedde, sier generalinspektør ved forsvaret, Odin Johannessen.

Ulykken fant sted fredag 27. oktober 2017 på skytefeltet ved Skjold i Øverbygd i Målselv i Indre Troms.

– Aktiviteten skulle vært innstilt

Ulykken skyldtes en rekke faktorer som til sammen førte til det fatale utfallet. Tretthet blant ansvarlig befal etter en krevende uke, nedsatt sikt etter mørkets frembrudd, forsinkelser, tidspress og uklar arbeidsfordeling spilte inn.

Konklusjonen til politimesteren i Troms er at aktiviteten skulle vært innstilt av mer erfarent personell.

Forsvaret er gitt en måned på å godta forelegget. Dersom ikke forelegget vedtas vil saken bli sendt til domstolen med påstand om en bot på 12 millioner kroner.

Fornøyde foreldre

– Jeg synes forelegget er riktig. Det plasserer ansvaret og det er viktig. Vi stiller oss også bak at det er foretaket som får bot og ingen enkeltpersoner, sier Håvard Skattum.

– Er dere bitre på Forsvaret?

– Nei, vi er ikke bitre, svarer de to foreldrene som skryter av forsvarets oppfølging, som de omtaler som profesjonell. Nå forventer foreldrene at Forsvaret godtar boten.

Forventer at forsvaret godtar boten

Foreldrene til Hågen Skottum sier at en bot aldri kan gjør opp for tapet av deres sønn. men at ansvaret er lagt tydelig og det kjennes godt.

– Botens størrelse indikerer at det er en alvorlig hendelse, vi forventer at Forsvaret godtar forelegget, sier foreldreparet.

– Hva har overrasket mest med saken?

– Det er svikt på så mange områder. Her er det snakk om 24 kilo sprengstoff, da bør risikovurdering og sikkerhetstiltak være på plass, sier Håvard Skattum, som konstaterer at granskingen av ulykken har avdekket omfattende svikt på flere områder.

Vil ta lærdom

Generalinspektør ved forsvaret, Odin Johannessen sier tirsdag til TV 2 at han tar på seg ansvaret for ulykken, og at de ser svært alvorlig på hendelsen. Nå har de sett på flere tiltak som kan forhindre at en slik ulykke skal skje igjen.

– Denne ulykken har berørt oss sterkt, og vi gjør alt vi kan for at slike ting ikke skal skje igjen. Vi har nå sett på en rekke ulike tiltak i lys av denne ulykken. Det må være lov å si stopp underveis hvis uforutsette ting oppstår, sier Johannessen.

– Synliggjør alvoret

Advokat Einar Drægebø ved Harris Advokatfirma mener størrelsen på forelegget markerer alvoret i saken.

– Det er riktig og godt at det blir markert med straff i forhold til svikten som har vært når gjelder å bygge sikkerhetsbarrierer og iverksette tiltak som skulle forhindre at dette fatale skjedde, sier Drægebø til TV 2.

– Det bør også være i samfunnets interesse at man kan lære av dette slik at noe tilsvarende ikke skjer igjen.

Mistet livet i fredstid

– Det er uforståelig og tøft å miste en sønn under øvelse i fredstid, sier Kjersti Gulbrandsen Skattum som har vært igjennom en tøff tid.

– Sorg er hardt arbeid, hver eneste dag, hver eneste natt. For å komme videre er det viktig at noen tar ansvaret for at Hågen døde.

De to stiller opp i håp om at søkelys på saken kan forebygge ulykker av samme karakter.

– Vi ønsker å minne Forsvaret på at det er vår førstefødte dyrebare sønn som døde, det skal ikke skje. Det viktigste nå er at forsvaret legger handling bak ord. Dette må ikke skje igjen. Det er vår største motivasjon, avslutter foreldreparet.