Store og små gikk på skøyter på Nordre Åsen idrettspark i januar. Fint vær, kaldt og sol ga fine forhold for skøyteis.
Store og små gikk på skøyter på Nordre Åsen idrettspark i januar. Fint vær, kaldt og sol ga fine forhold for skøyteis. Foto: Ruud, Vidar/ NTB scanpix

NÅ SYNKER TEMPERATURENE IGJEN:

Disse stedene får strålende vær

Sør-Norge får det fineste vinterværet, mens de i nord må smøre seg med tålmodighet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mens «halve» Norge avrundet vinterferien sin i helgen, gikk Buskerud, Møre og Romsdal, Oppland, Rogaland og store deler av Hordaland inn i sin.

En uke som for mange er preget av fridager, enten hjemme, på hytta eller i utlandet.

Allerede nå kan det tyde på at det er disse stedene som er årets vinterferievinnere.

– I disse områdene blir det oppholdsvær og perioder med sol. Det blir et ganske bra turvær, spør du meg, sier meterolog Isak Slettebø til TV 2.

Synkende temperaturer

Et mildvær har herjet over landet de siste ukene, og i helgen opplevde flere steder tosifret antall grader, som følger av varmluft fra sydligere strøk.

Flere steder i Nord-Norge steg temperaturen med hele 30 grader i løpet av svært kort tid, noe som sjeldent skjer i februar.

Ifølge meteorologen er høytrykket i Europa i ferd med å forsvinne, noe som vil påvirke gradestokken de neste dagene.

– Det har vært uvanlig varmt i hele landet den siste tiden. Nå går vi inn i en periode med en værtype som er mer normal for hele landet. Særlig fra torsdag av vil vi merke dette, sier han.

Men selv om det blir kjøligere, blir det slettes ikke veldig kaldt.

– Det blir nok ikke 16-17 grader slik det har vært. Det er det slutt på. Men på Nordvestlandet kan vi få opp mot maks 10 grader, opplyser han.

Slettebø forteller at det er Finnmark som får de laveste temperaturene de neste dagene.

– Finnmark får det kaldeste været i tiden som kommer, og temperaturene vil synke mot slutten av uken. Her vil det nok bli 20 minusgrader eller mindre. Men heller ikke dette er særlig kaldt denne tiden på året, påpeker meteorologen.

Snøbyger i Nord

I helgen ble det meldt om store nedbørsmengder i nord.

Heller ikke denne uken forbedrer været seg, da det skal bli skyet med sludd og snøbyger i både Troms og Finnmark.

– Også Nordland får en del nedbør fram til helgen. De neste tre dagene vil nedbøren i første omgang komme som regn, men etterhvert vil det komme som snøbyger, sier Slettebø.

Nordland og Nord-Trøndelag får også kraftig vind onsdag.

– Lavtrykket som nærmet seg Norskehavet tirsdag, vil onsdag morgen ligge utenfor Troms og gi kraftig vind i Nordland og Nord-Trøndelag fram til midt på dagen onsdag.

Tåken forsvinner

Derimot er saken en annen i Sør-Norge. Ifølge Slettebø er det Sørlandet og Østlandet som får det beste været i dagene som kommer. Også Vestlandet skal få perioder med sol, opplyser Slettebø.

– Sør-Norge ligger skjermet fra dette uværet i nord. De kan få litt vind, men nedbøren faller lenger nord. De siste ukene har denne landsdelen vært preget av en del tåke. Også denne tåken vil gradvis forsvinne innover mot helgen, avslutter han.