Får hakeslepp av Tid for hjems geniale løsning
Tid for hjem fant løsningen på hvordan bruke naustet til både båtoppbevaring og sommerstue.
Dette prosjektet tror jeg er noe av det kjekkeste vi har gjort! Tenk å få realisere den drømmen mange har; å få naustet til å fungere både som båtplass på vinteren og som supertrivelig samlingsplass på sommeren!
Naustet ligger nydelig til i en lun bukt med herlig badeplass rett utenfor. Det brukes av tre familier som til sammen har en skokk med unger.
Og naustet inneholder alt sjøelskende mennesker trenger; flytevester, garn, teiner, badeutstyr, påhengsmotorer, fiskestenger, baderinger og hva man ellers kan finne på å bruke i sjøkanten. Alt dette skal ha en plass å være!
Designers plan
Det handler om å lage et trivelig oppholdsrom samtidig som naustet skal være praktisk i forhold til båtopptak og oppbevaring.
Dette tenker designer Astrid Sætran å løse ved å lage en diger oppbevaringsenhet på den ene veggen. Den skal være laget slik at langbordet kan forsvinne inn i den om vinteren.

Langs den andre veggen skal det lages sittebenker, også de med oppbevaring. Kjøkkenet skal i hovedsak beholdes med noen endringer, og alt skal kles med ny panel og bli lyst og fresht.
PRODUKTLISTE: Få en oversikt over hvilke materialer og farger som ble brukt til å lage naustet.
Springflo
Andreas får en utfordring: Når det er springflo har man målt vannstanden til 27 cm over gulvnivået. Hvordan kan man lage et inventar som tåler slike oversvømmelser?
Han kommer opp med en genial løsning. Langs gulvet monterer han en bred perforert metallplate slik at vannet kan komme både inn og ut igjen. Platen er i rustfritt og syrefast materiale slik at den ikke skal ruste.
I tillegg monteres det en perforert metallplate opp mot taket slik at det alltid vil være god lufting mellom innervegg og yttervegg. Slik kan fukt lett tørke og huset vil ha det bra. De perforerte metallplatene har vi fått lakkert i en gråfarge, samme som er på gulvet.
Veggene
Alle veggene blir kledd med furupanel. Glattpanel der bordene har ulik bredde for å skape liv og variasjon. Panelbordene blir montert liggende og spikret fast i stenderverket. Einar og Astrid beiser panelet med interiørbeis farge kalkhvit, og rommet blir lyst og trivelig.

Oppbevaringsenheten
Det er en svær skapseksjon som skal lages til langveggen. Heldigvis har Halvor tatt på seg oppdraget og forhåndsprodusert alle modulene. De er laget i kryssfiner.

De er dog ikke så enkle å få fraktet til naustet, for det er ingen vei ned hit, kun en kronglete bratt sti. Derfor et lite tokt med en flytebrygge. Vi henter modulene ved en nærliggende kai, og frakter dem på flytebryggen til naustet. Kanskje ikke helt forskriftsmessig, men effektivt!
Skapmodulene blir montert på veggen et godt stykke over gulvet slik at springflo heller ikke her skal kunne gjøre skade.
Kjøkkenet
Vi beholder kjøkkenet på den bakerste veggen, men bytter til en lysere benkeplate og setter inn ny vask og armatur.

Det er ikke innlagt vann i naustet, og skal heller ikke være det, men på utsiden lager rørlegger opplegg for at man kan koble til en hageslange for sommervann.
Den fremre kjøkkenbenkraden blir flyttet lenger inn i naustrommet, og skaprekken blir montert med frontene mot oppholdsrommet. Slik blir båtvinsjen skjult inne i et av skapene. Smart. Også her perforert metall i sokkel.
Vinduer
Det blir jo et ganske moderne og stramt utrykk på det nye interiøret, så Astrid ønsker å bytte de gamle smårutete vinduene med nye vinduer uten sprosser. De har sorte karmer, og det passer fint med slik rommet kommer til å bli.
Bord og sittebenker
Det store langbordet er laget i tredobbel kryssfiner. Platene er skåret til slik at man kan tre stående plater innpå, disse blir til solide og stødige ben. Det lange bordet består av to bord som er satt inntil hverandre på langs.

På den måten blir hvert enkelt smalt nok til at det kan plasseres i oppbevaringsreolen om vinteren. Det ene med bena ned, det andre på hodet. Vi har også fått laget til topp-plater til bordene i samme materiale som benkeplatene på kjøkkenet.
Sittebenken blir også laget i kryssfiner. Sidene på benken er perforerte metallplater montert på stenderverk. Dette også for at oversvømmende springflo ikke skal gjøre skade. Det skjæres ut lemmer i sittebenken slik at man kan bruke benken som oppbevaring.
Madrass og ryggstø blir sydd av møbeltapetserer Aners Kristian, og jeg syr 20 pynteputer slik at det skal bli behagelig å sitte her.

Trappen
Vi har flyttet en dør som stod i bakre hjørnet av naustet (inn til en liten bod) til enden av kjøkkenet. Dermed blir det plass til en bratt trapp opp til hemsen i stedet for stigen man hadde tidligere.
Gelender og fallsikring blir laget av en kryssfinerplate. Denne maler Einar med litt vanntynnet grågrønn maling som han stryker over med en klut rett etter at han har påført malingen. Slik blir det som en lasur, et tynt malingslag der man skimter tegningene i treverket gjennom fargen.
Pynt og kos
Fint skal det være her, så både pen belysning, speil, kjøkkenartikler og godstoler skal på plass. Alt er passe røft, men også med hentydning til en vanlig stue i et vanlig hus. Over langbordet kommer sorte pendellamper, og over kjøkkenet har vi montert spotter i taket. Da er det bare blomster, saft og snacks som skal på plass før vi er helt ferdige. Jeg synes det ble så fint!

Hurrarop
For en gjeng å levere det nye naustrommet til! Petter og Tone har tatt med bestemor og åtte forventningefulle unger. Til sammen er det rundt 15 personer og deres venner som hyppig bruker naustet, og etter de tilstedeværendes reaksjon å dømme kommer dette til å bli skusess. Hurraropene kom nemlig gang på gang.
Petter har følgende å fortelle etter at de nå har hatt naustrommet siden i fjor høst:
– Vi gleder oss enormt til våren og ny sommersesong! Da skal vi ha skikkelig innvielsesfest. Det rakk vi ikke i høst etter at oppussingen var ferdig. Men det var moro å stenge ned for vinteren! Bordene gikk fint på plass inn i hyllen, og det ble større plass i naustet enn det noen gang har vært her.
Nå ligger båten inne og venter på våren forteller han videre, og det har ikke skjedd noen skader ved springflo nå i vinter.
Vi ønsker god sommer og takk for oss!
Se Tid for hjem tirsdager klokken 20.00 på TV 2 og TV 2 Sumo.