Nesten 40 drept i Nigeria i forbindelse med valget

Minst 39 mennesker er drept i voldshandlinger som kan knyttes til valget i Nigeria, opplyser observatører.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det opplyser paraplyorganisasjonen Situation Room, som omfatter 70 sivilsamfunnsgrupper i Afrikas mest folkerike og oljerike land.

– Vold knyttet til valget har krevd minst 39 nigerianske menneskeliv de siste to dagene, heter det i meldingen mandag.

Organisasjonen, som tidlig telte 16 drepte, hadde over 8.000 observatører i sving under lørdagens forsinkede president- og parlamentsvalg.

– Situation Room gjentar at ingen valg i Nigeria skal koste noen borgere livet, og fordømmer på det sterkeste mangelen på empati, omsorg og følsomhet fra politiet i forbindelse med disse hendelsene, sier organisasjonen.

I den sørlige delstaten Rivers, som lenge har vært herjet av politisk vold, ble totalt 16 mennesker drept. Fire ble drept i Bayelsa, som grenser til Rivers i vest, mens to ble drept i delstaten Delta. I åtte andre delstater meldes det også om drap i forbindelse med valget.

Situation Room ber om at voldshandlingene etterforskes. Den afrikanske union (AU) konkluderer samtidig med at «det politiske klimaet var generelt fredelig og bidro til gjennomføringen av troverdige valg».

Resultatet av valget var tidligst ventet mandag. Hele 72 kandidater stilte til presidentvalget, men resultatet ventes å bli jevnt mellom to favoritter – president Muhammadu Buhari og tidligere president Atiku Abubakar. Valget skulle egentlig vært holdt 16. februar, men ble utsatt i siste minutt, noe som antas å ha rammet valgdeltakelsen.

(©NTB)