Dette betyr joiken i Melodi Grand Prix-vinnerlåten

MGP-vinnerlåten «Spirit in the sky» blander pop og joik.

Lørdag kveld vant Keiino årets Melodi Grand Prix med låten «Spirit in the Sky».

De skal dermed representere Norge i Eurovision Song Contest i Tel Aviv i midten av mai. Den internasjonale finalen er lagt til Israel etter at artisten Netta vant i fjor.

Keiino var den store forhåndsfavoritten til å vinne. Låten toppet både bettinglistene og hadde flest avspillinger på Spotify i forkant av finalen.

Men hva handler årets MGP-vinnerlåt om?

«Spirit in the sky» handler om de kampene mange kjemper for å kunne være seg selv, ifølge Keiino.

Låten er inspirert av historiske kamper for likeverd uansett etnisitet, kjønn og legning.

– Budskapet er at du skal få være den du er, uansett om du er homofil eller samisk. Låten handler om de kampene som for eksempel vi i Keiino har kjempet og fortsatt kjemper, sier samiske Fred Buljo (31) til TV 2 i forkant av MGP-finalen.​​

Han utgjør gruppen Keiino sammen med Alexandra Rotan (22) og Tom Hugo (39), som er åpen om sin homofile legning.

Dette betyr joiken

MGP-låten er en kombinasjon av pop og joik, og de tre artistene har vært med å skrive låten selv.

Til TV 2 forklarer Fred Buljo hva selve joiken i låten betyr:

– Jeg vil formidle de følelsene som samene har gått gjennom, ved å ha blitt diskriminert i flere hundre år, i en joik, sier han.

​​Teksten til «Spirit in the sky» er på engelsk, men låten inneholder også en samisk strofe: «Čajet dan čuovgga».

På norsk oversettes det til «Vis meg lyset».

Joikens evolusjon

Den samiske artisten hadde også en tanke bak oppbyggingen av joiken. Den er basert på slik joiken har forandret seg gjennom tiden.

– Jeg har brukt joikens evolusjon som en mal. Den begynner etnisk, slik joik låt før i tiden, og etter hvert blir den mer dynamisk. På siste del av låten så synger jeg nesten, forklarer Fred Buljo.

Fakta: Joik

Joik er den tradisjonelle samiske musikkformen, og den er blant Europas eldste folkemusikkformer.

I eldre tider inngikk joiken som en sentral del av sjamanens ritualer blant samene.

Misjonærene som skulle kristne samene, forbød joik fordi de anså det som «synd» å joike. Årsaken var at joiken ble brukt i den gamle, førkristne religionen, samt at de ville fornorske samene og deres kultur. Dette førte til at joiken forsvant fra mange områder.

Vanligvis er melodi, rytme og takt de bærende elementet i joik, men joiketekst er også vanlig å bruke.

Kilde: SNL, Senter for nordlige folk

Se Keiino fremføre låten i God morgen Norge i videoen i toppen av saken.

Fersk joiker

Fred Buljo har i flere år rappet på samisk, men joiking er han fersk på. MGP-opptredenen var første gang han joiket offentlig.

Interessen for joik fikk han for åtte år siden, og etter den tid har han jobbet med å finne sin egen joikestemme.

– Det føles veldig sårbart å joike, og man bretter ut sjelen sin. Når jeg rapper, har jeg en tøff fasade, men det kan jeg ikke ha nå. Det er skummelt når TV-seerne skal bedømme noe som kommer rett fra sjelen, sier han.

Følelser

31-åringen, som kommer fra Kautokeino, men er bosatt i Oslo, hadde en spesiell strategi for å formidle de rette følelsene i joiken:

– Joik er egentlig ikke en scenisk form, men en kommunikasjonsform. Den skal beskrive en sinnstilstand der og da, sier han.

– Under innspillingen i studio prøvde jeg å finne en joik som passet, og da ba Tom Hugo meg om å se for meg en naken, samisk dame på et reinskinn foran et knitrende bål. Det må ha fungert bra, fordi det er det opptaket som er med på plata, sier Fred Buljo og ler.

Han planla også en lignende strategi for MGP-finalen i Oslo spektrum.

– Jeg må finne en indre ro, så kanskje jeg skal se for meg hele Oslo spektrum som 10.000 nakne damer på reinskinn.

Bandnavnet

De tre artistene i Keiino fant sammen i fjor høst, etter at Tom Hugo tok initiativ til et samarbeidsprosjekt. Han så etter en samisk låtskriver og fant Fred Buljo, og samtidig ville han samarbeide med Alexandra, som han konkurrerte mot i fjorårets MGP.

Bandnavnet Keiino har flere referanser.

– Navnet er inspirert av mitt hjemsted Kautokeino, samt det samisk ordet for «vei», som er «geaidnu». Det representerer den veien som har ført oss tre sammen, sier Fred Buljo.

Fred Buljo ble først kjent for det norske folk i i 2008, da han nådde helt til finalen i Norske Talenter med den samiske rapgruppa Duolva Duottar. I ettertid har han jobbet som artist og låtskriver, i tillegg til at han er pedagog i en samisk barnehage i Oslo.

Alexandra Rotan fra Eidsvoll har tidligere deltatt i både MGP Junior og Idol, og i fjor kom hun på en tredjeplass i MGP sammen med Stella Mwangi.

Artist og låtskriver Tom Hugo fra Kristiansand har deltatt i MGP to ganger tidligere, senest i fjor.

.