Netta ser tilbake på Eurovision-året: Full forståelse for at Rybak gikk på en smell

Israelske Netta Barzilai (26) sier til TV 2 at presset etter MGP-seieren er så hardt at det er lett å få sammenbrudd.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For snart ett år siden gikk israelske Netta Barzilai (26) helt til topps i den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen – rett forbi vår egen favoritt, Alexander Rybak (36).

For mens Rybak måtte ta til takke med en 15. plass, sang Netta seg inn i Europas hjerter med låta Toy, og bringer musikk-showet til Tel Aviv i år.

TV 2 tar en prat med 26-åringen på telefon fra Tel Aviv, og hun oppsummerer Eurovision-året slik: – Fullstendig, vanvittig, uforståelig og sykt!

– Lett å gå på en smell

For Netta har turnert over hele Europa over i året som har gått.

– Jeg tar fly som om det skulle vært bussen. Hver natt synger jeg på et nytt sted, med hylende publikum og fulle festlokaler. I de tidlige nattetimene tar jeg flyet videre. Jeg har møtt så mye kjærlighet, så mange flotte mennesker, så mye liv. Selv om det blir lite søvn og hvile, er det helt fantastisk, sier hun.

I 2009 var det Alexander Rybak som var sentrum i det enorme, europeiske sirkuset, da han gikk helt til topps med låta Fairytale. Han har selv vært åpen om at det ble alt for mye å takle, og at han gikk på en skikkelig smell i løpet av året etter seieren.

Netta har full forståelse for at det ble for mye for den norske artisten.

– Jeg tror det er veldig lett å få et sammenbrudd. Dette presset, og det enorme tempoet på alt som skjer, kan gjøre enhver person gal, sier hun.

Blir reddet av teamet sitt

– Jeg tror at hvis man ikke er helt forberedt på det, så er det lett å miste det. Jeg tror den eneste grunnen til at jeg fortsatt holder det gående, er at jeg har så profesjonelle mennesker rundt meg. Det er teamet rundt meg som redder meg, sier hun.

HAR FÅTT MYE HAT: Netta forteller til TV 2 at tiden etter Eurovision-seieren har vært både fantastisk og slitsom. Foto: Daniel Kaminsky
HAR FÅTT MYE HAT: Netta forteller til TV 2 at tiden etter Eurovision-seieren har vært både fantastisk og slitsom. Foto: Daniel Kaminsky

– I tillegg har jeg holdt på noen faste holdepunkter i livet mitt. Jeg bor fortsatt i det samme kollektivet, sammen med to venner. Jeg prøver å holde på en del ting fra det gamle livet mitt, sier hun.

Alexander Rybak ønsker ikke å kommentere saken.

Da TV 2 møtte Netta i Lisboa i fjor, bare noen dager før hun vant Eurovision Song contest, fortalte hun at hun var overveldet av favorittstempelet og all oppmerksomheten som fulgte med.

– Jeg er fortsatt overveldet, og jobber hele tiden med meg selv for å håndtere det. Det er det beste som finnes, samtidig som det er vanskelig, forteller hun.

Mye hat etter seieren

I tillegg har det kommet mye hat til den israelske artisten, som til enhver tid er fulgt av sikkerhetsvakter.

– Det er mye hat. Veldig mye. Men det er historien bak all kunst: Noen elsker det, andre hater det, sier hun.

Nå er hun ute med ny musikk for første gang etter seieren. Hennes nye låt, Bassa Sababa, følger i fotsporene til vinnerlåta Toy, og også denne gang har låta en dypere mening.

– Låta handler om året som har gått, om å møte problemene sine med pågangsmot, og ikke minst: Å være seg selv. Jeg har møtt mye negativitet og hat, men det viste seg at jeg er sterkere enn jeg trodde.

I videoen ser vi Netta som jager en mann gjennom byen som et rosa nesehorn.

HAR FÅTT TYKK HUD: I låta Bassa Sababa uttrykker Netta at hun har blitt tykkhudet, akkurat som et nesehorn. Foto: Daniel Kaminsky
HAR FÅTT TYKK HUD: I låta Bassa Sababa uttrykker Netta at hun har blitt tykkhudet, akkurat som et nesehorn. Foto: Daniel Kaminsky

– Før ble jeg lei meg hvis noen kalte meg tjukk og stygg. Nå løper jeg bare mot dem med full styrke. Jeg har fått tykkere hud, akkurat som et nesehorn, sier hun entusiastisk.

Se en smakebit av musikkvideoen øverst i saken.

Bringer showet hjem

Lørdag kveld er det klart for den norske finalen i Melodi Grand Prix, og Netta blir å se på scenen i Oslo spektrum. Da blir det også klart hvem Norge sender til årets internasjonale finale. Vinneren blir Norges håp under semifinalen torsdag 16. mai, og forhåpentligvis i finalen 18. mai i Tel Aviv.

Netta er involvert i planleggingen av årets show, og gleder seg til Europas artister og presse skal samles i den israelske storbyen.

– Er det én ting vi kan i Israel, så er det å holde en skikkelig fest. Noen vil elske det, andre kan synes det blir for mye. Det blir temperament, farger, ellevill stemning og ingen tid til bullshit, sier hun.