SMYKKEBEDRIFT: Amalie Grauengaard (24) gjør gipsavstøpninger av kvinners vulva om til smykker.
SMYKKEBEDRIFT: Amalie Grauengaard (24) gjør gipsavstøpninger av kvinners vulva om til smykker. Foto: Privat

Amalie (24) lager smykker av kvinners vulva

– Hvis jeg bare kan få én kvinne til å føle seg mer tilpass i egen kropp, så skal jeg være veldig fornøyd med det.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ja, du leste riktig.

Amalie Grauengaard (24) fra Danmark gjør gipsavstøpninger av kvinners vulva om til smykker. Nærmere bestemt halskjeder.

Det hele startet for fem år siden, da en venninne av 24-åringen skulle lage en utstilling ut av gipsavstøpningen av ører.

– På avstøpningmiddelet stod det at det også var til intim bruk. Da fikk vi ideen om å støpe vulvaen vår, forteller hun til TV 2.

Grauengaard lagde da allerede smykker. Nå fikk hun en idé om å lage et personlig og unikt smykke, der kunden ble en del av prosessen fra start til slutt.

– Jeg startet å gjøre avstøpninger av en gruppe venner. Så økte interessen, og etter hvert ble det en naturlig overgang fra mennesker i omgangskretsen min, til personer jeg ikke kjenner, sier hun.

Det var ALT som først omtalte saken.

Møtet med kvinnene

Smykkeprosessen fungerer slik at kunden skal sitte på en stol med en skål med avstøpningsmiddel i. Etter noen minutter er negativet ferdig, og Grauengaard tar med seg avstøpningen hjem. Deretter velger hun seg ut en del av gipsavstøpningen som hun ønsker å fremheve, og et smykke blir til.

Hun forteller at det er stor variasjon i hvem som bestiller smykkene.

SMYKKENE: Dette er deler av vulvaen til fire forskjellige kvinner. Foto: Alone Vibe
SMYKKENE: Dette er deler av vulvaen til fire forskjellige kvinner. Foto: Alone Vibe
UNDER ARBEID: Amalie Grauengaard ferdigstiller avstøpningen og velger ut en del hun ønsker å fremheve. Denne delen blir til et smykke. Foto: Alone Vibe
UNDER ARBEID: Amalie Grauengaard ferdigstiller avstøpningen og velger ut en del hun ønsker å fremheve. Denne delen blir til et smykke. Foto: Alone Vibe

– Det er alt fra unge jenter på 18 år, feministiske bokklubber og eldre damer på over 60 år. Det er mange ulike kvinner fra alle samfunnslag og bakgrunner. Det er nettopp det som gjør prosjektet så spennende. Jeg møter masse mennesker jeg ellers ikke hadde møtt eller pratet med, sier hun.

Og møtene med disse kvinnene varierer ut ifra hvilke begivenheter hun blir invitert til.

– Noen ganger er de svært intime med meg, og historiene de forteller er hjerteskjærende. Da blir dette møtet en del av deres bearbeidelse til egen kropp. Men så er det de gangene jeg blir invitert på festlige begivenheter, hvor samtalene ikke blir like intime, og avstøpningen blir en del av feiringen.

Ville forminske kjønnsleppene

Særlig ett møte fikk 24-åringen til å innse at prosjektet handlet om mer enn bare å lage smykker.

– Under ett av disse møtene traff jeg en jente som rett før hadde vært på en konsultasjonstime fordi hun ønsket å operere kjønnsleppene sine mindre. Men under prosessen kom hun fram til at hun heller ønsket å se naturlig ut, sier hun og legger til:

– Hvis jeg bare kan få én kvinne til å føle seg mer tilpass i egen kropp, så skal jeg være veldig fornøyd med det.​

Respons

Grauengaard forteller at hun er overveldet over responsen.

– Jeg hadde ikke forventet at det skulle favne så bredt, og at oppmerksomheten skulle bli så stor. Det er jeg beæret over, og jeg tenker at det sier noe om hvor viktig det er å belyse dette teamet.

AVSTØPNING: Kvinnene får vulvaen sin støpt ved at de sitter på en skål med avstøpningsmiddel i. Foto: Alone Vibe
AVSTØPNING: Kvinnene får vulvaen sin støpt ved at de sitter på en skål med avstøpningsmiddel i. Foto: Alone Vibe

– Måten kundene mine åpner seg opp gjør arbeidet betydningsfullt for meg, sier 24-åringen.

Også Grauengaard selv har fått et annet syn på kvinnekroppen etter at hun startet med prosjektet.

– Før følte jeg en skam for hvordan jeg så ut nedentil. I garderoben forsøkte jeg alltid å gjemme meg for de andre. Nå er jeg mye mer avslappet til hvordan jeg ser ut, og jeg er tilpass i min egen kropp. Det er nok takket være prosjektet og alle de ulike kvinnene jeg har møtt.

Stiller ut vulvaene

Det er ikke bare smykkene som er synlige i prosjektet til dansken. I tillegg til mange av halskjedene, blir gipsavstøpningene utstilt ved ulike anledninger. Reaksjonene fra publikum har vært varierende.

– Noen synes det er grenseoverskridende og ulekkert, mens andre er begeistret og synes det er fint. Det er veldig interessant å få reaksjoner fra mennesker som ikke er kunder, sier 24-åringen.