DOPET: Da Johannes Dürr var dopet i 2013/14-sesongen, knep han den siste pallplassen i Tour de Ski foran nesen på Petter Northug.
DOPET: Da Johannes Dürr var dopet i 2013/14-sesongen, knep han den siste pallplassen i Tour de Ski foran nesen på Petter Northug. Foto: NTB Scanpix

– Hvorfor hater han meg så mye?

Johannes Dürr forstår ikke helt hvorfor akkurat han er hatet i langrennsmiljøet.

I 2013/14-sesongen ble Dürr en medaljekandidat helt ut av det blå. Under OL i Sotsji testet han positivt for doping, og erkjente bruken da resultatene ble offentliggjort.

Da østerrikeren planla comeback i 2016, vakte det raseri i langrennsleiren.

Petter Northug, som mistet pallplassen i Tour de Ski på grunn av Dürr, var alt annet enn fornøyd.

– Jeg tror ikke han kommer på startstreken så lenge jeg står der. Får jeg ham på høyre eller venstre side skal jeg slå knockout på ham i langrennsløypen, advarte skikongen den gangen.

I et lengre intervju med svenske Expressen snakker Dürr ut om livet etter dopingdommen. Han forstår ikke hvorfor akkurat han ble et hatobjekt, og mener at det ikke er forskjell på ham og andre tidligere dopingutestengte løpere.

Dürr tror at to ting kunne gjort hatet mot ham mindre: Dersom han hadde kommet med en oppdiktet historie fremfor å legge alle kortene på bordet, og om han ikke var østerriker.

Forstår ikke Northug

Den forhatte langrennsløperen fikk med seg Northugs sitater. Og han tok dem med i boken han skrev.

– Hvordan reagerte du da du leste det?

– Jeg lo bare. Jeg trodde Northug var en smart fyr, men ... jeg forstår ikke hvordan han tenker. Hvorfor hater han meg så mye? Jeg har aldri gjort ham noe. Tvert imot har jeg bare snakket godt om ham. Han var et av mine idoler. Det er så rart, svarer Dürr på Expressens spørsmål.

– Northug hadde ingen problemer med at Martin Johnsrud Sundby ble tatt. Men det er klart, da Sundby ble diskvalifisert, fikk Northug totalseieren i Tour de Ski. Det var kanskje derfor han ikke klagde, fortsetter han.

– Enorme smutthull

Da Dürr stod frem med sin historie, hevdet han at han hadde kommet seg igjennom 14 tester med kroppen full av EPO uten å bli tatt.

Den forhatte langrennsløperen mener at det er enkelt å lure en dopingtest. Han sier at han tok små doser som ikke gikk an å oppdage. Han så ikke engang på det som en risiko at han kunne bli tatt.

– Det finnes enorme smutthull i antidopingsystemet. Enorme smutthull. At en test gir grønt lys, betyr absolutt ikke at løperen ikke er dopet. Systemet er ødelagt, sier Dürr til Expressen.

TV 2s dopingekspert, Mads Kaggestad, mener Dürr har rett i at det finnes enorme smutthull.

– Det er ikke bare han som har sagt det. Utøvere har sagt det i en årrekke, påpeker Kaggestad.

Den tidligere proffsyklisten understreker at mange har fått selvtillit til å fortsette å dope seg etter å ha bestått tester. Som for eksempel Lance Armstrong og Michael Rasmussen. Det gjelder også den østerrikske syklisten Bernhard Kohl.

– Kohl trodde at han skulle klare det. Plutselig ble han tatt. Det som skjer, er at de bommer på et eller annet. Som væskebalansen. Hvis en ikke har drukket nok, kan det gjøre at det slår ut på en EPO-test, forklarer TV 2s dopingekspert.

– Hvis en ikke er veldig nøye med alle forholdsreglene, kan det plutselig slå ut på en prøve. Sannsynligvis er det mange utøvere som er dopet og ikke tester positivt. Det viser bare en undersøkelse gjort under friidretts-VM i 2011, der 30 prosent av de spurte svarte at de hadde dopet seg i løpet av karrieren, fortsetter han.

– Det viser bare uttalelsene til Dürr

– Jobbes det godt nok?

– Det jobbes ikke godt nok med antidopingarbeidet. Det er store forskjeller på idretter hvordan antidopingarbeidet er, og i ulike nasjoner. Det er ikke godt nok i det hele tatt, og satses ikke hardt nok. Derfor er det så mye usikkerhet om testene er bra nok. Det viser jo bare uttalelsene til Dürr, påpeker han.

I intervjuet med Expressen sier østerrikeren at han «bare kjente glede» over de gode resultatene. Dürr tenkte at han ikke hadde noe overtak, rett og slett fordi han trodde at konkurrentene gjorde akkurat det samme.

Kaggestad tror imidlertid ikke at det er lett å være i den situasjonen.

– Johannes Dürr ble da tatt til slutt, og måtte leve med den usikkerheten hengende over seg. Det må være en forferdelig følelse å dope seg og ha den risikoen hengende over seg, mener TV 2s dopingekspert.

– Nå fryser de ned dopingprøver og retester dem. Det øker sjansene for at en kan bli avslørt senere i karrieren, understreker han.