Politiet ble varslet om drapssiktede samme dag som Said (28) ble knivdrept

En person fryktet at drapssiktede var så farlig og ville skade noen at politiet ble varslet om dette. Senere samme kveld ble Said Bassam Chataya (28) knivdrept.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Samme dag, før Said Bassam Chataya (28) ble knivdrept fredag for en drøy uke siden, ringte en person til politiet. Vedkommende fryktet at drapssiktede hadde voldelige hensikter og kunne komme til å skade noen.

Innringeren ble bedt om å komme inn på politihuset og anmelde dette.

Etter at vedkommende ankom politihuset, ble Said knivstukket til døde på en bensinstasjon i Bergen.

Prest på døren

TV 2 treffer familien til Said i leiligheten nord for Bergen sentrum. Det er gått en drøy uke siden de fikk den sjokkmeldingen.

Moren forteller at hun fikk uventet besøk på døren klokken to natt til lørdag, timer etter at sønnen ble erklært død. Da hun åpnet døren, sto en prest på utsiden:

– Jeg forsto ikke hva han først mente. Han sa Said var død. Jeg trodde først ikke det jeg fikk høre, så tenkte jeg at det var en ulykke. Og at Said var på sykehuset, sier Alia Jafaar Said til TV 2.

Presten fortalte at Said var død etter en krangel. Jafaar Said spurte spontant om sønnen ble knivdrept.

– Det var en slags intuisjon, slik bare en mor kan føle, forteller hun.

Mens tårene renner nedover kinnet, fortsetter hun å fortelle hvor uvirkelig det hele er. Said var ikke en type som oppsøkte bråk, men derimot en sindig og rolig person, forklarer moren.

– Feilaktig omtale

Familien er nå i dyp sorg og lei seg, fordi de mener Said feilaktig er omtalt som et gjengmedlem.

– Han var medlem av en rapgruppe og aldri et gjengmedlem. Det blir for dumt å lese at dette er et gjengslagsmål. Og det er skuffende og feil, sier lillebror Mohamed.

SØRGER: Saids mor er i dyp sorg etter at sønnen ble knivdrept i Bergen. Foto: TV 2
SØRGER: Saids mor er i dyp sorg etter at sønnen ble knivdrept i Bergen. Foto: TV 2

Andre kilder TV 2 har vært i kontakt med, gjentar det samme: Said var en fredelig person. Det var aldri noe vondt med ham, blir det sagt gjentatte ganger.

I ettertid av drapet har ryktene svirret og familien føler seg usikre på hva som egentlig skjedde, og hvorfor Said ble drept.

Lillesøster Shahd og Mohamed sier Said var som en farsfigur for dem. Faren deres har aldri vært tilstede. I stedet har Said fungert som familiens trygge overhode.

– Said var alltid smilende. Hjelpsom og positiv, og det sier alle som kjente ham. Han elsket musikken og var et kjærlig menneske, forteller søskenparet.

Politiet ble varslet før drapet

Samme dag, før Said ble knivdrept, oppfattet en person drapssiktede som så truende og farlig at politiet ble kontaktet. Dette ble gjort via telefon. I løpet av samtalen ble vedkommende bedt om å komme inn på politihuset for å forklare seg.

Turen inn til politihuset i Bergen sentrum tok cirka 40 minutter. Senere, da vedkommende var ankommet politihuset og var i gang med å forklare seg, ble Said drept. Da var klokken omtrent 21.30 fredag kveld.

Drapssiktede er fra før av kjent for politiet i forbindelse med både vold og trusler. Denne fredagen vet TV 2 at han var på et vorspiel sammen med en rekke bekjente. Et par av disse er, slik TV 2 erfarer, siktet for psykisk medvirkning, men ikke for dødsfølgen, ifølge politiet.

– Jobber med tidslinjen

Nøyaktig hvor lang tid det gikk fra politiet først fikk varsel via telefon, og til Said ble drept, kjenner ikke TV 2 til. Heller ikke hva som ble foretatt fra politiets side etter bekymringstelefonen, er kjent.

– Vi er fortsatt i en tidlig fase i etterforskningen og vi jobber med å få alle brikker på plass og få tidslinjen så stram som mulig. Så lenge vi jobber med det vil vi ikke uttale oss om noe konkret som har med etterforskningen å gjøre, sier etterforskningsleder Tore Salvesen ved Vest politidistrikt til TV 2.

Truet en annen person

TV 2 vet at drapssiktede samme dag hadde truet en kamerat av Said. Det er denne trusselen politiet først blir varslet om via telefon. Politiet jobber nå med å få oversikt over hva som ledet opp til drapet på Said.

Meldinger og videomateriale er noe av det politiet nå bruker tid på å gjennomgå. I tillegg til vitneavhør og annen informasjon som kan gi en mer nøyaktig beskrivelse av hva som ledet opp mot konfrontasjonen og drapet.

Den drapssiktede, som er fetter til Said, har ikke erkjent straffskyld. Politiet sitter blant annet på en overvåkingsvideo som er en del av bevismaterialet mot mannen.

Advokat Jørgen Riple, som forsvarer drapsiktede, har sett på videoopptaket fra bensinstasjonen, men sier til TV 2 at det ikke synes klart ut fra filmen, hva som egentlig skjedde denne fredagskvelden,