KONFLIKT: Tidligere nestleder i Arbeiderpartiet Trond Giske. I bakgrunn fylkesleder Per Olav Skurdal Hopsø.
KONFLIKT: Tidligere nestleder i Arbeiderpartiet Trond Giske. I bakgrunn fylkesleder Per Olav Skurdal Hopsø. Foto: Alley, Ned

kilder til tv 2:

Frykter Giske-offensiv skal føre til «stygg batalje»

Trøndelag Ap har full tillit til Jonas Gahr Støre, slår fylkeslederen fast. Nå håper Trond Giskes bakland at den tidligere kronprinsen ligger lavt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Vi kan ikke bli uglesett» og «nå bør Trond ligge lavt».

Det sier personer som er blitt regnet som en del av Giskes støttespillere.

Trøndelag Ap har vært en maktbastion, og Trondheim har vært omtalt som et politisk utstillingsvindu for Arbeiderpartiet.

Nå frykter flere at en offensiv Trond Giske i konflikt med Jonas Gahr Støre skal svekke Trøndelag Ap og føre til at de blir en «uglesett trønderflokk», slik en Ap-politiker beskriver det.

– Vi må ikke settes i en posisjon hvor vi må velge mellom Jonas Gahr Støre og Trond Giske. Det vil bli en stygg batalje ingen er tjent med, sier en kilde.

TV 2 har de siste dagene gjennomført en rekke kildesamtaler i Arbeiderpartiet.

Angrep

I et TV 2-intervju fredag kveld valgte Giske å gå til det Ap-kilder omtaler som et «angrep» på Jonas Gahr Støre. De mener Giske-intervjuet for første gang viser hvor kjølig forholdet faktisk er mellom dagens Ap-leder og den tidligere Ap-kronprinsen.

I intervjuet nektet Giske å gi Støre en tillitserklæring.

– Han er leder i Arbeiderpartiet og velges av landsmøtet. Vi har den lederen vi har, til vi har en ny, sa Giske til TV 2.

– Det er et bredt parti, vi har ulike saker og meninger, og jeg tenker at Jonas og jeg nok ikke er de som alltid står hverandre nærmest, sa Giske til TV 2 i et intervju etter TV-sendingen, og uttalte at det åpenbart er en maktkamp.

Støre har i etterkant ikke ønsket å kommentere intervjuet.

«Jævlig forbanna»

– Intervjuet viser at Trond er jævlig forbanna, sier en kilde.

– Det er jo en maktkamp, fordi de ikke liker hverandre etter det siste året. Trond føler seg urettferdig behandlet og Jonas er dritt lei av at sakene knyttet til Trond, sier en annen kilde i stortingsgruppa, som samtidig understreker at en lederstrid er oppkonstruert.

– Han får aldri sentrale, nasjonale verv igjen, sier en sentral Ap-politiker.

– Det er en krigserklæring fra Giske å ikke ville si at han har tillit til Støre. Det er umusikalsk. Det er tydelig at han utfordrer makta, sier en tredje kilde, som understreker at dette ikke er en kamp mellom Ap sentralt og Trøndelag.

Lørdag tok Gunnar Tore Stenseng, faren til Arbeiderpartiets mektige partisekretær Kjersti Stenseng, til orde for Arbeiderpartiet må bytte partileder så snart som mulig. Trond Giske bør bli partileder, uttalte den mangeårige ordføreren til TV 2.

Det fikk datteren til å gå til motangrep mot faren:

Full tillit til Støre

TV 2 har de siste dagene forsøkt å få Giskes allierte i tale, men de fleste skygger banen når temaet er konflikten mellom Støre og Giske.

Kilder forteller til TV 2 at de frykter en løpende konflikt der Trøndelag står mot Oslo, Rogaland og andre fylkespartier. Det vil bare vil svekke trøndernes makt i partiet, mener de.

Kildene TV 2 har snakket med mener Giske nå bør ligge lavt og bygge tillit internt hvis han skal renomineres til Stortinget i 2021.

– Trøndelag Ap har full tillit til Jonas som partileder. Spørsmålet om tillit til Jonas er en avsporing. Vi går inn i en viktig valgkamp for å få valgt ordførere rundt om i kommunene og fylkene. Tror partiet er best tjent med at fokus rettes dit, sier fylkesleder i Trøndelag Per Olav Hopsø til TV 2.

Trondheim sin ordfører Rita Ottervik skriver i en tekstmelding til TV 2 at hun «har vinterferie».

Tore O. Sandvik, venn av Giske gjennom tre tiår, har ikke besvart TV 2s henvendelser de siste dagene. Lederen av Trondheim Ap, Hanne Moe Bjørnbet, har heller ikke besvart TV 2s henvendelser.

Asphjell: Mange som fortsatt støtter Giske

Mannen som var med Trond Giske på Vulkan Bar, Jorodd Asphjell, sier det fortsatt er mange som støtter Giske.

TRØNDER: Jorodd Asphjell var leder i valgkomiteen i Trøndelag Ap.
TRØNDER: Jorodd Asphjell var leder i valgkomiteen i Trøndelag Ap.

– Hva tenker du om Giskes fremtid?

– Trond sitter i styret i Trøndelag Ap og gjør en god jobb der.

– Hva tenker du om en nominasjon til Stortinget 2021?

– Jeg er leder av valgkomiteen til fylkesstyret, og etterhvert velges en nominasjonskomité der kommunepartiene skal få si sitt. Jeg har ingen mening knyttet til verken mitt eller Tronds kandidatur der, svarer Asphjell.

– Det er mange i Sør-Trøndelag som støtter Trond, legger han til.

Partisekretær Kjersti Stenseng svarte lørdag slik på spørsmålet om hun har tillit til jobben Giske gjør i stortingsgruppa:

– Trond Giske er stortingsrepresentant frem til nytt stortingsvalg i 2021 og der skal han gjøre jobben sin. Noen flere kommentarer enn det har jeg ikke.

TV 2 har ikke fått svar fra Trond Giske søndag. Partileder Jonas Gahr Støre ønsker ikke å kommentere saken.