Tolldirektøren om sjokkrapport:

– Vet ikke om vi har gjort noe ulovlig

SVINESUND (TV 2): Tolletaten kan ikke utelukke at de over en lengre periode har drevet med ulovlig overvåkning av biler og passasjerer ved å benytte kameraer de ikke har hjemmel til å bruke.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette er bare ett av en rekke eksempler på grove avvik og brudd på personvernregler som fremkommer i en ny rapport.

På Svinesund, grensen mellom Norge og Sverige, passerer 25.000 personbiler og 1300 trailere i døgnet. Tolldirektøren har invitert TV 2 hit for å fortelle om det han selv beskriver som et alvorlig problem i sin egen etat.

Vi blir med inn i kontrollrommet.

– Her inne får vi informasjon fra de kameraene vi har på grensen, og så gis den informasjonen ut til mannskapene ute som kontrollerer den grensekryssende trafikken, forklarer tolldirektør, Øystein Børmer til TV 2.

Vil rydde opp

Spørsmålet er om Tolletaten har fulgt litt for godt med. I region øst har etaten i alt 33 kameraplasseringer. Nå har de slått av fem av dem.

Årsak: De vet ikke om de har lov til å bruke dem.

– Vi har tatt en ny vurdering av hvor langt de hjemlene vi har til å overvåke trafikken strekker seg. For å være på den sikre siden så har vi nå valgt å stenge ned noen kameraer, sier Børmer til TV 2.

I en ny internrapport har Tolletaten avdekket det de selv omtaler som grove avvik i personvernregelverket. Blant annet har de skilt-gjenkjennende kameraene tatt bilder av passasjer i kjøretøy, noe de ikke har hjemmel til å gjøre.

De er til og med usikre på om noen av kameraene de har brukt er lovlig.

– På største alvor

Har dere gjort noe ulovlig?

– Status nå er at det er en rekke vurderinger knyttet til vårt hjemmelsgrunnlag som vi ikke har gjort. Dermed er egentlig svaret at vi vet ikke akkurat nå om vi har gjort noe ulovlig, sier Tolldirektøren.

Dere vet ikke om dere har gjort noe ulovlig?

– Det er riktig, sier Børmer.

Nå vil Tolldirektøren rydde opp.

– Omfanget er grovt, og det er enkeltelementer som er alvorlige, sier Børmer.

– Dette er ikke sånn vi ønsker at det skal være. Vi tar dette på største alvor og er i full gang med ryddejobben, sier han til TV 2.