GULLGLISET: Sjur Røthe sammen med foreldrene Steinar Røthe og Randi-Kirsten Røthe etter 30 km skiathlon menn under vm på ski i Seefeld. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
GULLGLISET: Sjur Røthe sammen med foreldrene Steinar Røthe og Randi-Kirsten Røthe etter 30 km skiathlon menn under vm på ski i Seefeld. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje

Mamma Røthes egenskap kan forklare VM-gullet

Sjur Røthe vurderte å legge opp. Så tenkte han på kompisene og moren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sjur Røthe sang av full hals da nasjonalsangen ble spilt på stadion etter gullet på tremila.

Ti meter unna sto to stolte foreldre og sang av full hals. Røthe hadde blikket festet på mamma Randi-Kirsten og pappa Steinar fra start til slutt.

Gullvinneren har et svært nært forhold til foreldrene.

– Jeg så mamma ganske tidlig etter målgang. Hun måtte ha solbriller på, for det var blanke øyne. Jeg vet ikke om det er vanlig at en kar på 30 år har daglig kontakt med mor eller far. Som regel snakker jeg med pappa hver eneste dag. De betyr ekstremt mye for meg begge to, sier han.

Foreldrene var en del av en stor Røthe-delegasjon på tribunen.

– Jeg hadde ekstremt mye familie. Svigers var på plass, en tante av meg var der og to søskenbarn av meg med unger. Det var slektsstevne. Familie betyr veldig mye for meg, sier vossingen.

For ett år siden var Røthe i tvil om han kunne fortsette karrieren. Han så OL fra sofakroken. Noen måneder tidligere hadde han fått diagnosen spondyloartritt etter at han hadde vært plaget av en vond rygg i lang tid. Spondyloartritt er en fellesbetegnelse for en gruppe revmatiske sykdommer.

Røthe vurderte å legge opp, men snudde. Han ville ikke gi opp. Den egenskapen mener han stammer fra moren.

– Jeg er altfor glad i å gå på ski. Jeg har mange kompiser som har gitt seg og ikke fått ut alt de hadde inne. Da tenkte jeg at «fader, du må ikke gi deg. Litt til, litt til, litt til». Så har jeg det litt i blodet fra mamma. Hun er en person som aldri gir seg. Hun gir seg aldri, om det er å skru sammen et Ikea-møbel eller hva det måtte være. Jeg har fått litt av henne, smiler Røthe.

– Er hun som en kvinnelig utgave av Gjert Ingebrigtsen?

– Haha. Det blir ikke noen TV-serie med familien Røthe. De bryr seg veldig, men på en litt annen måte. Jeg synes det er ganske rått å se på Team Ingebrigtsen-episodene. Det er en kul gjeng, men mamma og pappa er ikke helt som Gjert, ler han.

Mamma Røthe var tydelig rørt i målområdet.

– Han var helt fantastisk. Vi hadde håpet, men at han tok gullet var bare en drøm. Det betyr kjempemye. Det er dette her han har lyst til å drive med. Han lyktes etter alle motbakkene. Dette var veldig, veldig kjekt, sier hun.

Pappa Steinar har fulgt sønnen tett gjennom hele karrieren.

– De vet treningsjobben jeg legger ned og hvor mye jeg ofrer. Det betyr litt ekstra. Pappa har smurt ski i alle år og vært med på alt som er av skirenn. Han er sykelig opptatt av langrenn og trening. Han legger seg aldri opp i treningen jeg gjør, men han er ekstremt interessert, sier gullvinneren.

Seinere på kvelden fikk Røthe det synlige beviset på at han er verdensmester.

– Jeg er stolt av å være fra Voss og Hordaland i dag. Det har gått i slag siden løpet, og jeg fikk vel tre sekunder nede på senga, sier Røthe med gullmedaljen rundt halsen.

Han sikter seg nå inn på stafetten og femmila. Han kan også være aktuell for 15-kilometeren.