Da Håvard Holmefjord Lorentzen vant sprint-VM i fjor, ble han første norske vinner på 37 år.

Og tittelforsvareren er fortsatt i høyeste grad med i gullkampen i årets sprint-VM i Heerenveen etter lørdagens to øvelser.

Lorentzen gikk kveldens siste øvelse, 1000 meter, på 1.08.19. Det holdt til 4. plass. 33 hundredeler bak hjemmehåpet Kjeld Nuis, som meldte seg på igjen i sammendraget etter en dårlig åpningsøvelse.

Dermed er fyllingsdølen på en råsterk 2. plass i sammendraget etter første dag. Kun syv hundredeler bak russiske Pavel Kulizjnikov.

– Jeg er godt fornøyd. Det var to solide løp, men to løp som begge kan gjøres bedre fra min side. Jeg tror jeg kan gjøre det bedre i morgen. Men det er tett i toppen.

– Jeg må levere en god 500 meter i morgen, og helst ha noe å gå på til både Kulizjnikov og Nuis før 1000-meteren, sier Fana-løperen til NRK.

Nuis ligger på 3. plass, på sin side kun 14 hundredeler bak.

En av forhåndsfavorittene, verdensmesteren på 1000 meter, Kaj Verbij, måtte vike i vekslingen med Pavel Kulizjnikov i siste par av 1000-meteren, og dermed ble nederlenderens løp spolert, og trolig også håpet om gull.

– Det er synd på ham. Han dummer seg litt ut i vekslingen der. Men det er sprint-VM, han kan komme tilbake. Han er et halvt sekund bak. Man skal aldri si aldri, sier Lorentzen til NRK om rivalen.

Litt tidligere på ettermiddagen gikk Lorentzen 500-meteren på 34.74, noe som holdt til en delt 3. plass med Pavel Kulizjnikov.

Japanske Tatsuya Shinhama vant åpningsøvelsen foran nederlandske Kaj Verbij.

Sprint-VM avgjøres sammenlagt med ny 500- og 1000 meter søndag.