Vurderte å legge opp for ett år siden – Røthe spurtet inn til VM-gull

Sjur Røthe (30) vant 30-kilometeren med skibytte, og tok sitt første individuelle VM-gull. Martin Johnsrud Sundby tok bronsen.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se video med tillatelse fra NRK i vinduet øverst!

– Det er veldig godt. Det er en drømmedag i dag, sier den nybakte verdensmesteren til TV 2.

VM-gullet er Røthes første medalje i et internasjonalt mesterskap siden Val di Fiemme i 2013. Da så vossingens karriere ut til å ta av. Istedenfor har en voldsomt trøblete rygg satt en stopper for ham. Etter Pyeongchang-OL, der bunnen på mange måter ble nådd, vurderte han å legge opp.

Grunnen har vært spondyloartitt, en kronisk, revmatisk lidelse.

Så, i høst, var han tilbake med seier i verdenscupen.​

KNAKK SAMMEN: Landslagstrener Eirik Myhr Nossum klarte ikke å snakke etter Sjur Røthes imponerende VM-gull.
KNAKK SAMMEN: Landslagstrener Eirik Myhr Nossum klarte ikke å snakke etter Sjur Røthes imponerende VM-gull.

– Hva ligger bak?

– Ekstremt mye hard trening, sammen med guttene på laget. Jeg har hatt en utrolig fin sommer og høst i laget med alle sammen, og vi har gjort en jobb som vi får igjen for i dag. Uten alle de andre, så hadde jeg ikke blitt verdensmester, svarer vossingen til NRK.

Røthe så knallsterk ut på skøytedelen. På oppløpet kjempet han med Martin Johnsrud Sundby og Aleksandr Bolsjunov om seieren. Vossingen rykket til i den siste, lille motbakken i hoppende padling. Han var først ut på flaten. Bolsjunov kom fryktelig fort bakfra, men klarte ikke å hente ham inn igjen.

Landslagstreneren knakk sammen

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum har fulgt Røthes opp- og nedturer tett. I intervjuet med NRK like etter gullet var et faktum, klarte han ikke å få ut et eneste ord. Myhr Nossum brast ut i gråt og satte seg ned på huk.

Senere har han kommet seg til hektene.

– Jeg må tilbake til bryllupet mitt sist jeg sippet sånn. Det er det samme følelsesregisteret. Jeg er stolt og glad. Det var helt topp, sier Myhr Nossum til TV 2.

– Vi gjennomfører et prikkfritt løp. Jeg er først og fremst utrolig rørt for at vi klarer å bli én og to her i dag, fortsetter han.

Den nybakte verdensmesteren er full av lovord om treneren sin.

– Han betyr utrolig mye, og er en utrolig god trener. Jeg vil ikke kalle noen trenere perfekte, men han er det nærmeste man kommer. I tillegg er han en kjempegod kompis. Den kombinasjonen er ikke lett, man han gjør det veldig bra, roser Røthe overfor TV 2.

Da han steg opp på pallen for å motta blomster og nasjonalsangen, så han bort på foreldrene nesten hele tiden. Vossningen slår fast at det betyr mye å ha dem på plass.

– Jeg fikk litt allergisk reaksjon i øynene da jeg stod og sang, så jeg måtte kikke vekk fra dem, ler han.

Sundby gikk sitt 19. renn i et internasjonalt mesterskap. 34-åringen står fortsatt uten individuelt gull, men avviser blankt at han er skuffet over å ha tatt bronse.

– Det er nok mange som tenker at jeg er skuffet som ikke tok gull, men jeg er ikke der i det hele tatt, egentlig. Jeg er kjempeglad for medalje i nok et mesterskap. Jeg blir ikke yngre, og det er ikke en selvfølge at jeg skal være med å kjempe mot disse unggutta lenger. Likevel er jeg her i hvert fall denne sesongens beste form, og klarer å levere et godt nok løp til bronsemedalje, påpeker han.

– Timer det perfekt

Gullvinneren hylles for avslutningen av en tidligere taktiker av rang, Petter Northug.

– Han var smart, og lå i tredjeposisjon på toppen. Han visste at Bolsjunov hadde gode ski og kom til å tette luken til Sundby, sier Petter Northug i TV2.nos Camp Seefeld-sending.

– Han timer spurten perfekt. Han treffer veldig bra, følger han opp.

Klæbo og Iversen hektet av

Der Therese Johaug sprakk feltet før det en gang var gått en kilometer, var det en svær gruppe i tet på herrenes skiathlon.

Martin Johnsrud Sundby og Sjur Røthe var, sammen med Aleksandr Bolsjunov og Iivo Niskanen, med å sette et høyt tempo. På den siste klassiskrunden dannet det seg en gruppe på sju løpere i tet. I den var ikke Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen. Det var heller ikke regjerende verdensmester på distansen, Sergej Ustjugov.

Ved skibyttet hadde Klæbo og Iversen 23 sekunder opp til ledergruppen, og var sjanseløse til å hente forspranget inn igjen.

På første skøyterunde tok Røthe teten. Vossingen rykket ikke, men skaffet seg en liten luke med jevnt tempo. Den ble hentet inn igjen, men frontgruppen bestod nå bare av fem løpere – Sundby, Røthe, Aleksej Poltoranin, Aleksandr Bolsjunov og Iivo Niskanen.

Sundby gikk til i den siste, lange bakken, men ble hentet inn igjen av Røthe og Bolsjunov. På oppløpet klarte ingen av dem å matche Røthes spurt.

Sølvet gikk til Bolsjunov, og bronsen til Sundby.

Klæbo og Iversen endte på henholdsvis 30.- og 31. plass – fire og et halvt minutt bak Røthe.

Lik TV 2 Sporten på Facebook