Dobbelt norsk: Johaug med maktdemonstrasjon i VM-comebacket

Therese Johaug tok sitt åttende VM-gull på suverent vis. Ingen hadde, som vanlig, sjans til å følge. Ingvild Flugstad Østberg sørget for dobbelt norsk.

Se video med tillatelse fra NRK i vinduet øverst!

På seierspallen rant gledestårene for Johaug.

– Det betyr utrolig mye. Jeg har sett frem til dette mesterskapet i to år, sier en smørblid gullvinner til NRK.

– Jeg må takke gutta i buen. Jeg hadde så gode ski at jeg kunne fly opp alle bakkene. Jeg ble nesten ikke stiv, de har gjort en veldig god jobb, fortsetter Johaug.

Skistjernen fra Dalsbygda åpnet 15-kilometeren med skibytte i et forrykende tempo.

GLEDESTÅRER: Tårene rant for Therese Johaug da hun steg opp på seierspallen til nasjonalsangen.
GLEDESTÅRER: Tårene rant for Therese Johaug da hun steg opp på seierspallen til nasjonalsangen. Foto: Barbara Gindl

Allerede i den første motbakken strakk hun feltet. Bare Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Ingvild Flugstad Østberg klarte å følge. Da var det bare gått én kilometer.

Russiske Natalja Neprjajeva klarte å hente den norske trioen inn igjen i utforkjøringen, og var med å danne en suveren kvartett i front.

– Utklassing

På andre runde skaffet Johaug seg en luke også til frontgruppen med et jevnt, men formidabelt tempo. Sekundene ned til Jacobsen, Østberg og Neprjajeva ble bare flere og flere. Etter skibyttet ved 7,5 kilometer, var avstanden et halvt minutt. I mål var hun nesten minuttet foran.

– Det er en ubeskrivelig følelse. Det er en dag jeg har sett frem til i over to år nå. Det er utrolig start for meg bare å få gå her i Seefeld. Og det er ubeskrivelig at jeg skal få gå ute i løypen og ha en såpass god form, god kropp og gode ski som jeg hadde i dag, sier en glisende Johaug til TV 2.

– Har du snakket med Nils Jakob (Hoff, Johaugs kjæreste)?

– Ja, jeg måtte ringe og si hei. Jeg måtte ringe for å dele gleden med noen. Han var stolt, forteller gullvinneren.

Før mesterskapet var skistjernen i overkant beskjeden da hun uttalte et mål om å reise hjem med medalje.

– Jeg har hatt en drøm om å ta gull, men jeg vet at det ikke bare er å komme til mesterskap og hente gullet. Det skal gjøres en jobb. Jeg vet at den fysisk formen har vært bra, men du har den mentale biten også. Jeg visste ikke hvordan jeg ville takle hit og få mye press på meg. Alle folk forventet at jeg skulle ta det gullet, konstaterer 30-åringen.

Hun blir hyllet av Petter Northug i TV2.nos Camp Seefeld-sending.

– Det er utklassing. Et fantastisk løp. Hun har fulgt planen, og gjort alt rett, sier Northug.

– Hun var jo favoritt, men hun innfrir så til de grader når hun vinner som hun gjør. Hun hadde så mye energi og bare maltrakterte feltet, fortsetter den tidligere skikongen.

Hoppende glad Østberg

I realiteten var det bare spenning om sølvet og bronsen. Bak Jacobsen, Østberg og Neprjajeva knep gruppen bak, med Charlotte Kalla i front og Heidi Weng hakk i hælene, stadig innpå i skøytedelen – men ikke nok.

I den nest siste motbakken stakk Østberg. Tour de Ski-vinneren holdt luken hele veien inn, og kunne slippe jubelen løs for sin første individuelle VM-medalje i mål. Natalja Neprjajeva spurtslo Astrid Uhrenholdt Jacobsen i kampen om bronsen.

Etter løpet er Østberg hoppende glad for sin første medalje.

– De to skøyterundene var et helvete mentalt. Men så klarte vi å holde unna for de bak, og da måtte jeg bare prøve meg i sistebakken og se om det kunne holde inn. Og det gjorde det. Min første individuelle VM-medalje og Therese som vinner. Det kunne ikke blitt bedre, sier Østberg til TV 2.

– Hva betyr det å stå sammen på pallen?

– Det betyr utrolig mye. Vi har jobbet hardt sammen. Det har vært utallige treningstimer, og timer i dobbeltseng, hvor vi har sett frem til dette her. At vi kan stå der sammen er litt uvirkelig, faktisk. Det er en drøm som går i oppfyllelse, svarer hun.

Heidi Weng kom på sjuendeplass, ett minutt og 20 sekunder bak Johaug. Det svenske supertalentet Frida Karlsson imponerte med femteplass i VM-debuten.

Northug spår storeslem

Mesterskapet er Johaugs første internasjonale siden Falun i 2015. Der tok 30-åringen tre gull, og ble «VM-dronning». Nå kan hun bli det igjen.

– Det er en kjempelettelse for henne å få det gullet her og være tilbake å vinne et internasjonalt mesterskap. Det tror jeg gjør at hun er veldig trygg på det som skal skje videre i mesterskapet, så nå er jeg enda mer sikker på at de to andre distansene går hennes vei, spår Northug, før han følger opp:

– Det skal mye til for at det ikke blir fire gull til Therese.