I IRAN: Her er flyet i Iran, der det har vært strandet i mange uker.
I IRAN: Her er flyet i Iran, der det har vært strandet i mange uker. Foto: Norwegian

Norwegian-fly strandet i Iran – nå er det på vei til Norge

Etter ti uker er endelig Norwegian-flyet som har vært strandet i Iran, på vei tilbake mot Skandinavia fredag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi kan bekrefte at Norwegians Boeing 737 MAX 8 har tatt av fra Shiraz flyplass i Iran og vil lande på Stockholm Arlanda flyplass i natt, sier Astrid Mannion-Gibson, talsperson i Norwegian, til TV 2.

14. desember i fjor var den splitter nye 737MAX-maskinen til Norwegian på vei fra Dubai til Oslo, som rute DY1933.

– Lettelse

I luftrommet over Iran fikk flygerne en indikasjon på problemer med den ene motoren. Kapteinen besluttet å lande på nærmeste tilgjengelige flyplass, Shiraz i Iran.

De 180 passasjerene ble plukket opp av et annet Norwegian-fly kort tid etter, men flyet med den tekniske feilen ble stående.

På grunn av sanskjoner mot landet har arbeidet med å få reparert flyet tatt lang tid.

– Det er en stor lettelse å få flyet hjem igjen etter to lange måneder i Iran. En stor takk må nå rettes til de som har vært med i prosessen på å få flyet i lufta igjen – for tålmodigheten, det gode samarbeidet og det dedikerte arbeidet som alle har bidratt med, sier Mannion-Gibson.

Sanksjoner

Ifølge det danske flynettstedet check-inn trengs det reservedeler fra den amerikansk-franske motorprodusenten CFM International.

Dermed ble det amerikanske myndighetsorganet Office of Foreign Assets Control (OFAC) koblet inn i saken. OFAC måtte ta stilling til om motordelen kunne eksporteres til Iran til tross for det amerikanske eksportforbudet til landet.

– Tidligere i uka fikk vi flydd inn en ny motor til Iran. Den ene motoren ble så byttet, slik at vi endelig fikk flyet i luften, sier Mannion-Gibson.