Jan Schmid tok VM-sølv

Jan Schmid tok VM-sølvet etter tyske Eric Frentzel.
Jan Schmid tok VM-sølvet etter tyske Eric Frentzel. Foto: Pedersen, Terje
Jan Schmid (35) tok sin første VM-medalje på ti år. Han forteller at det er spesielt én måned i året han sliter med motivasjonen.

Jan Schmid gikk inn til VM-sølv i kombinert for Norge i den første øvelsen i Seefeld.

Det var hans første individuelle VM-medalje siden sølv og bronse fra Liberec i 2009.

– Det føles kult. Eric Frentzel var best, og det skjønte jeg underveis. Østerrike hadde fryktelig gode ski, så jeg tenkte at jeg måtte riste av så mange som mulig før vi kom inn her. Jeg fikk ut det jeg kunne få ut. Da er det ikke så mye å klage på, sier Schmid til NRK.

Schmid gikk ut ti sekunder etter teten på langrennet og ble en del av en gruppe på fire utøvere i front. Nordmannen så sliten ut underveis, men gikk til like før slutt og fikk ristet Mario Seidl fra Østerrike av gruppen.

Rykket kan ha sikret Schmid medaljen, men da valørene skulle avgjøres, klarte ikke nordmannen å følge med på Eric Frenzels støt like før oppløpet. Tyskeren vant gullet, mens Schmid gikk inn til sølv foran bronsevinner Franz-Josef Rehrl fra Østerrike.

Motivasjonsvansker

Schmid var nær ved å legge opp etter fjorårssesongen.

– Det er ikke så veldig vanskelig å være motivert i mars og april, for da er det kjempeartig. Det er fryktelig vanskelig å være motivert i august. Den er den perioden man blir lei av. Jeg har vært nær ved å gi meg flere ganger, men jeg var nærmere for noen år siden, sier han.

Han mener det var viktig at han valgte å finne én grunn til å fortsette etter fjorårssesongen.

– Det var at jeg fikk kjøre mitt eget opplegg i høyden, noe jeg aldri har prøvd før. Jeg liker ikke å shoppe etter smågrunner til å fortsette. Da er det bedre å ha én grunn.

– Var det gøy i august?

– Nei, det var det ikke. Jeg pleier å si til kompiser at de må minne meg på hvordan jeg var i august, smiler han.

Bor i foreldrenes kjellerleilighet

Schmid har ofret mye for å holde på med lidenskapen sin.

– Utdanning, pensjon, penger... Men dette kan jeg gjøre én gang. Det jeg liker med kombinert er at det er 50 mann som ville holdt på med det selv om det ikke hadde blitt vist på TV.

Han bor i kjellerleiligheten til foreldrene.

– Med min faste inntekt, eller mangel på faste inntekt, får jeg ikke låne aleine. Jeg måtte eventuelt leid, men det føler jeg er bortkastet når jeg er borte seks måneder i året. Jeg har en fryktelig fin familie som har vært sponsoren min, sier han.

Schmid er ikke misunnelig på at langrennsløperne tjener mye mer penger enn han.

– Det er sånn det er. Jeg gjør jo egentlig mitt beste for ikke å få oppmerksomhet gjennom store deler av året, ler han.

Den norske forhåndsfavoritten Jarl Magnus Riiber måtte nøye seg med femteplass etter å ha startet langrennet på tiendeplass med 59 sekunde ropp til teten. Riiber startet langrennet forrykende og tok inn et halvminutt på 2,5 kilometer. Innhentingen varte imidlertid ikke evig og Riiber måtte ta til takke med å vinne kampen om femteplassen, 20 sekunder bak gullvinner Frenzel.

Sportssjef Ivar Stuan mener femteplassen til Riiber er bra med tanke på utgangspunktet han hadde før langrennet.

– Det var en veldig fin start på VM. Han debuterer i VM som 21-åringen og har hatt et trykk på seg i det siste som er usannsynlig. All ære til Jarl, og fantastisk med ny VM-medalje for Jan – ti år etter, sier Stuan til TV 2.

Espen Bjørnstad ble nummer 15, halvannet minutt bak vinneren.​

Saken oppdateres!

Lik TV 2 Sporten på Facebook