REFSER MEDIA: Per Sandberg mener det er helt vanvittig at videoen av Giske er blitt en sak.
REFSER MEDIA: Per Sandberg mener det er helt vanvittig at videoen av Giske er blitt en sak. Foto: Junge, Heiko

Per Sandberg gir Giske støtte: – Jeg blir kvalm

Per Sandberg refser media, «feige politikere» og den tillitsvalgte som sendte bekymringsmeldingen om Trond Giske til partisekretær Kjersti Stenseng.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Hva slags samfunn ønsker vi oss? spør den tidligere Frp-nestleder og gir full støtte til Trond Giske.

Torsdag kveld kom nyheten om at Aps partisekretær har mottatt en ny bekymringsmelding om Trond Giske.

Stenseng mottok onsdag en bekymringsmelding og video fra nestleder i Fagforbundet Sykehus og helse Oslo, Knut Sandli.

– De må bare få fjernet fyren fra politikken, han har ikke noe der å gjøre, sa han til TV 2 torsdag.

På videoen fra dansegulvet sees Giske dansende tett med en kvinne i 20-årene. Torsdag kveld sa kvinnen til NRK at «videoen ser verre ut enn den var».

– I Trøndelag ble vi oppdratt til å følge hoftene på damene da vi skulle danse. For å få flyt i dansen så sa moren min «følg hoftene», sier den tidligere fiskeriministeren.

Han mener mediene aldri burde skrevet om bekymringsmeldingen og refser Sandli, som kontaktet Kjersti Stenseng.

– Jeg blir kvalm. Nå har VG fått god hjelp fra en nestleder i Fagforbundet, som bør sparkes umiddelbart. Han har ingenting der å gjøre med denne type utspill. Dette har gått over stokk og stein, men jeg er ikke overrasket, sier Sandberg.

Han mener Giske er utsatt for en rå maktkamp og sammenlikner situasjonen med da han til slutt trakk seg fra regjeringen.

– Jeg og min kjæreste gikk gjennom måneder med trakassering fra journalister som ukritisk stilte spørsmål om privatlivet og brukte kilder som var upålitelig. Det som gjøres med Giske nå er å flytte det ytterligere i retning av at offentlige personer bør stenges inne.

– Hva mener du med det?

– Offentlige personer får ikke være seg selv lenger. Jeg har vært opptatt av å være i kontakt med folk flest på puben, dansesalen og andre steder. Men politikere skremmes bort fra offentligheten, skremmes til å ikke ha kontakt med folk flest, sier Sandberg, som også synes synd på Giskes nærmeste.

– Media og fagforeningslederen tenker ikke på omgivelsene heller. For de som står Giske nær er dette ubehagelig. Man bærer offentlige personer til galgen. Man tenker ikke på at når disse oppslagene kommer, så etablerer det seg. Det er helt umulig for Giske, meg og min kjæreste å snu dette i ettertid.

– Du tenker ikke at Giske burde vært forsiktig i den situasjonen han er nå?

– Forsiktig? Jeg har sett en syv sekunder lang videosnutt der Giske tydeligvis blir bedt om å delta i en morsom video og hyggelig lag. Giske har ikke oppsøkt damene. Dette er en god, sosial setting. Det sier også damene i ettertid, sier Sandberg.

– Tyster!

Kvinnen i videoen avdramatiserte hendelsen overfor NRK torsdag kveld.

– Videoen ser verre ut enn det var. Det var ikke noe mer enn en dans. Det var vi som tok kontakt med han, ikke omvendt. Det var ikke noe annet enn hyggelig tone. Vi opplevde det som uproblematisk og greit, og han gikk vel fra utestedet før vi gjorde, sier hun til NRK.

Sandberg understreker at han ikke forsvarer Giskes tidligere handlinger.

– Jeg forsvarer ikke Giske og det han eventuelt har gjort tidligere, men nå legges dette frem som noe kritikkverdig uten at tysteren tar kontakt med de som er involvert. Han er en tyster! Det er en rå maktkamp og ikke noe annet. Uansett hva Giske har gjort i fortiden, så er det ikke sånn at han ikke kan danse, ha det morsomt og delta på fest med folk flest. Hva slags samfunn er det vi vil ha? Politikere har blitt så firkantet at folk distansere seg, sier Sandberg.

Etterlyser Støre

Han ber Jonas Gahr Støre sette ned foten.

– Hvor er Arbeiderpartiets ledelse? Hvor er politikerne? Jeg skjønner det er maktkamp på gang, men vi ser gang på gang at politikerne burde satt ned foten. Det man oppnår, hvis det er metoo man vill følge opp, er at man river ned hele kampanjen og hele intensjonen. Her trekker man uskyldige sosiale sammenhenger inn i metoo-kampanjen, sier den tidligere Frp-toppen.

Han sier selv han gladelig stiller opp på «morsomme bilder med folk flest».

– Da jeg fikk se det første oppslaget så tenke jeg «fader rullan, Giske», men så går det bare noen timer før hele saken er en bagatell. Giske har vært ute og tatt noen øl med en kamerat, så kommer det noen og ønsker et bilde og en liten dans. Kjære vene, hvilke samfunn vi ønsker oss? spør Sandberg.

Sandli skriver i en sms til TV 2 at han «ikke er bekymret over hva Per Sandberg måtte mene». Han ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

Trond Giske mener VG bør beklage saken.

«Ved å framstille saken på en helt annen måte enn det var dekning for, har VG overtrådt de presseetiske grensene, og bør beklage saken», skriver han på Facebook og kaller oppslaget urimelig.

VGs sjefredaktør Gard Steiro forsvarer publiseringen slik:

– Sakens kjerne er en bekymringsmelding. Fagforeningsleder Knut Sandli fikk tilgang til videoen fra en tillitsvalgt i sin organisasjon. Han reagerte med å skrive et brev til Arbeiderpartiets ledelse. Samtidig spredde videoen seg på nettet og i det politiske miljøet. VG vurderte at bekymringsmeldingen kombinert med Sandlis begrunnelse for å sende den, hadde offentlig interesse når det akkurat nå pågår en debatt om tilliten til den tidligere nestlederen. Sandli reagerte på Giskes dømmekraft gitt tidligere hendelser, sier Steiro til VG.