3,4 millioner har flyktet fra Venezuela

Antall flyktninger og migranter fra Venezuela har nå steget til 3,4 millioner, melder to FN-organisasjoner for flyktninger og migranter.

De fleste venezuelanere som flykter fra Venezuela, reiser til nabolandet Colombia. Her har noen funnet et overnattingssted i en lagerbygning i Cucuta like over grensen. February 21, 2019. REUTERS/Edgard Garrido Foto: Edgard Garrido
De fleste venezuelanere som flykter fra Venezuela, reiser til nabolandet Colombia. Her har noen funnet et overnattingssted i en lagerbygning i Cucuta like over grensen. February 21, 2019. REUTERS/Edgard Garrido Foto: Edgard Garrido

Det er FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) og Den internasjonale organisasjonen for migranter (IOM) som har kommet fram til tallet ved hjelp av oppsummeringer fra forskjellige lands migrasjonsmyndigheter og andre kilder.

Ifølge tallene reiste rundt 5.000 mennesker fra Venezuela hver dag i fjor. 2,7 millioner av dem har reist til andre land i Latin-Amerika og Karibia, mens resten er i andre verdensdeler.

En million til Colombia

Colombia har det høyeste antallet, med 1,1 millioner venezuelanere. Dernest følger Peru med 506.000, Chile med 288.000 og Ecuador med 221.000. 130.000 har reist til Argentina og 96.000 til Brasil.

– Landene i regionen har utvist enorm solidaritet med flyktningene og migrantene fra Venezuela og iverksatt løsninger for å hjelpe dem. Men tallene viser hvor stor byrden er for dem, og behovet for støtte fra det internasjonale samfunnet, sier Eduardo Stein, som er UNHCRs og IOMs Venezuela-utsending.

Landene i Latin-Amerika har gitt 1,3 millioner oppholdstillatelser og andre former for status til venezuelanere og styrket sitt asylsystem.

Søker asyl

Siden 2014 har venezuelanere sendt inn 314.000 asylsøknader til land i Latin-Amerika – 232.000 bare i fjor.

Landene i regionen har også etablert en formell prosess for å samordne innsatsen for venezuelanerne – den såkalte Quito-prosessen, som skal holde sitt neste møte i begynnelsen av april.

I tillegg er det opprettet en regional plan for flyktninger og migranter fra Venezuela, som tar sikte på å hjelpe 2,2 millioner venezuelanere i 16 land.

Konflikt om nødhjelp

USA er i ferd med å frakte inn store mengder nødhjelp til Venezuelas naboland Colombia. Så langt har myndighetene i Venezuela ikke sluppet inn noe av den amerikanske hjelpen, og president Nicolás Maduro har bedt hæren om sikre grensen.

Han har omtalt de amerikanske forsendelsene som en «minefelle» og en dekkoperasjon for en planlagt amerikansk invasjon.

Guaido uttalte på et møte lørdag at 600.000 personer har registrert seg for å hjelpe til med å frakte hjelpesendingene inn, og ba militæret om ikke å hindre innsatsen.

– Dette vil ikke bare skje ved grensen der de frivillige vil være på plass, men i byer over hele landet. Det vil bli demonstrasjoner den 23. februar for å få nødhjelp inn, sa opposisjonslederen til de flere tusen frammøtte.

Humanitær hjelp er blitt et sentral tema i maktkampen mellom Maduro og Guaido. Guaido er president i nasjonalforsamlingen, og mer enn 50 land har anerkjent ham som overgangspresident.

(©NTB)