SLITER MED IRRITERTE LUFTVEIER: Ebba Andersson står over lørdagens 15 km med skibytte.
SLITER MED IRRITERTE LUFTVEIER: Ebba Andersson står over lørdagens 15 km med skibytte. Foto: Tt News Agency

Johaugs største VM-rival er syk og står over skiathlon

Ebba Andersson er syk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den svenske medaljeutfordreren Ebba Andersson er syk og går ikke lørdagens 15 km med skibytte. Det bekrefter Det svenske skiforbundet fredag.

Andersson har slitt med irriterte luftveier de siste dagene.

– Hun er nesten bra igjen, men velger å avstå fra morgendagens konkurranse, skriver forbundet.

Andersson har vært verdens nest beste distanseløper denne sesongen. Hun ble nummer to bak Johaug både på 10 km fri teknikk i Lillehammer og 10 km klassisk i Otepää.

Charlotte Kalla, Ida Ingemarsdotter, Frida Karlsson og Evelina Settlin går distansen for svenskene.

– Dette er helt krise for svenskene, sier TV 2s langrennsekspert Petter Skinstad.

– Det er fryktelig synd for Ebba selv. Hun har virkelig tatt et steg og ansett for den som kunne gi Johaug størst kamp om gullmedaljen. Det er også synd for rennet og spenningen, legger han til.

– Det er synd for Sverige. De mister en av sine klare medaljekandidater. Spørsmålet er hva dette har å si for 10-kilometeren og stafetten.

En ulykke kommer sjelden aleine, noe som har stemt spesielt godt for Sverige i oppladningen til og starten på VM.

– Andersson var i mine øyne medaljekandidat på tre individuelle øvelser og stafetten. De har et skadeskutt lag allerede. Nilsson har slitt med skade og Halfvarssson har trøblet veldig. Dette var det siste svenskene trengte.

Sykdomsforfallet gjør at Johaug seiler opp som en enda klarere gullkandidat. Selv håper Johaug å reise hjem fra VM med en individuell medalje. Det tror neppe Skinstad at Johaug er fornøyd med.

– Jeg blir veldig skuffet på hennes vegne hvis hun ikke lykkes bedre enn det. Jeg vet hva hun er god for, og hun har et mye større potensial enn det. Dersom det ikke skjer noe spesielt, som sykdom, dårlige ski, stavbrekk eller andre uhell, så vinner Johaug tre individuelle VM-gull.

– Hvilket terningkast vil du gi Johaugs VM dersom hun kommer hjem med én VM-bronse?

– Da vil jeg gi mesterskapet terningkast to for hennes del, sier Skinstad.

Anderssons forfall gjør også at medaljemulighetene til de andre norske løperne er vesentlig større.

– I idretten er det slik at den enes død er den andres brød. Men det er ingen som vil vinne på grunn av at andre ikke er der. Alle ønsker at alle er på start og har gode ski. Det er ingen jubel i den norske leiren, men det er ikke tvil om at veien til medalje blir kortere når en av de tøffeste konkurrentene ikke er der. Det sier seg selv, sier han.

– Nå krysser jeg fingrene for at Andersson blir frisk og rask, både for sin egen del og for svenskenes del.

PS! Også Calle Halfvarsson står over skiathlon. Han prioriterer søndagens lagsprint. Den skal han gå sammen med Viktor Thorn.