SNAKKER UT: Trond Giske har i liten grad ønsket å kommentere bekymringsmeldingen som ble sendt inn i helgen. Nå omtaler han hendelsen på Facebook.
SNAKKER UT: Trond Giske har i liten grad ønsket å kommentere bekymringsmeldingen som ble sendt inn i helgen. Nå omtaler han hendelsen på Facebook. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Krisemøter fredag

Giske: – Det hadde vært lureste å ikke være der i det hele tatt

Trond Giske angrer på at han sa ja til å være med på videoen som har utløst en ny bekymringsmelding mot ham. Nå revurderer Trøndelag Arbeiderparti om Giske skal få plass i styret.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Valgkomiteen i fylkespartiet innstilte tidligere denne uken Giske som nytt styremedlem. Fredag morgen holdt komiteen et ekstraordinært telefonmøte for å diskutere den siste utviklingen i Giske-saken.

Leder for komiteen, Jorodd Asphjell, understreker at det første møtet ble avsluttet uten konklusjon, men bekrefter at det vil bli holdt nye møter utover dagen fredag.

Asphjell kom med nye, oppsiktsvekkende opplysninger da han landet i Oslo rett før klokken 13 fredag.

Han fortalte blant annet at han var med Giske på barbesøket forrige lørdag, og at han under komitémøtet onsdag hadde fått en sms fra ukjent avsender som sa de hadde «upassende» video og bilder av Giske.

Les mer: Asphjell var med på utestedet – advarte Giske

Valgkomitémedlem Trine Reitan sa til TV 2 fredag formiddag at denne situasjonen viser at det er for tidlig å gi Trond Giske nye verv.

– Det er for tidlig

Hun mener Giske ikke kan være med i styret i Trøndelag Arbeiderparti.

– Nei, jeg mener jeg vurderte rett. Det er for tidlig. Det er vel og bra at filmen ikke er så alvorlig som enkelte medier forsøker å lage den til, men han har gjort et dårlig valg ved å sette seg i en sånn situasjon, sier hun til TV 2.

Reitan fra Verdal Ap kjempet imot at Giske skulle bli noe annet enn styremedlem, men gikk med på kompromisset om en plass i arbeidsutvalget.

– Jeg ble oppgitt og jeg blir lei meg. Han er en flink politiker som vi trenger, men så tar dette en uheldig vending. Grunnmuren ble ikke sterkere, sier valgkomitémedlemmet.

– Kan noen ha så mye imot Trond Giske at dette blir brukt i en maktkamp?

– Ja, det er helt sikkert. Han har vært markant og en tydelig politisk leder, og man skaffer seg ikke bare venner på en slik vei, sier Reitan.

– Tatt ut av sammenheng er det en fillevideo, men sett i lys av det siste året er det ikke bare en fillevideo. Det er svært uheldig, legger hun til.

SE HELE INTERVJUEt MED REITAN:

Videoen viser Trond Giske danse tett med en ung kvinne på et utested i Oslo forrige helg, har utløst hektisk møtevirksomhet i Trøndelag Ap fredag morgen.

Fylkessekretær i Trøndelag Arbeiderparti Pål Sture Nilsen sa til TV 2 fredag morgen at fylkeslaget skal vurdere hvorvidt de nyeste innstillingene rundt Giske nå skal bli stående eller ikke.

– Det er åpenbart at det er et tema, men nå må valgkomiteen få diskutere i fred. Utover det vil jeg ikke kommentere, sa Sture Nilsen.

– Burde ikke sagt ja

I et innlegg på Facebook tidlig fredag morgen går Giske for første gang ut med sin versjon av det som skjedde på Bar Vulkan natt til søndag.

«Lørdag kveld var jeg hos en kollega i Oslo og så skiskyting på TV og spiste middag. Etterpå gikk vi ut på nabopuben hvor vi stod sammen og pratet», skriver Giske.

På puben var det et konstant trykk om å få ta selfier og bilder, skriver han videre.

«Normalt ville det vært helt uproblematisk. Men med det bakteppet som er akkurat nå, burde jeg ikke sagt ja til det. Det hadde vært lureste å ikke være der i det hele tatt».

Giske ønsker ikke å kommentere saken overfor TV 2 utover det som står i Facebook-innlegget.

Samtidig bekrefter valgkomiteleder Jorodd Asphjell i Trøndelag Arbeiderparti at han er på vei til å delta i et ekstraordinært telefonmøte fredag morgen.

– Møtet har bakgrunn i det som er kommet frem i mediene rundt Giske det siste døgnet, sier han til TV 2.

Han vil ikke si noe mer om møtets agenda enn at de skal «snakke om det som har skjedd».

Takker kvinnen

På videoen fra dansegulvet sees Giske dansende tett med en kvinne i 20-årene. Torsdag kveld sa kvinnen til NRK at «videoen ser verre ut enn den var».

– Det var ikke noe mer enn en dans. Det var vi som tok kontakt med han, ikke omvendt. Det var ikke noe annet enn hyggelig tone. Vi opplevde det som uproblematisk og greit, og han gikk vel fra utestedet før vi gjorde, sa hun til NRK.

«Jeg og familien min er takknemlig for at kvinnene sier så klart i fra», skriver Giske fredag.

Meldte fra onsdag

Lederen i AUF Trøndelag, Håkon Einarsve, har på bakgrunn av videoen av Trond Giske kalt inn til ekstraordinært fylkesstyremøte fredag. Han sier til Trønder-Avisa at «dette er en sak vi må diskutere».

Partisekretær Kjersti Stenseng i Arbeiderpartiet mottok onsdag bekymringsmeldingen og videoen fra nestleder Knut Sandli i Fagforbundet Sykehus og helse Oslo.

Han hadde ikke snakket med kvinnen før han sendte inn meldingen.

En bekymringsmelding kan ikke sammenlignes med et varsel i rettslig forstand. Det har ingen rettslig ramme, og må betraktes som et tips til noe som bør følges opp.

Ber VG beklage

Giske skriver fredag morgen at gårsdagens oppslag i VG er helt urimelig.

«VG gjengir mannens syn på hvor forferdelig min oppførsel er, en fremstilling helt i strid med realitetene», skriver han.

Han mener avisen har lagt altfor stor vekt på uttalelsene fra Sandli, ettersom Sandli ikke selv var til stede på puben.

«Jeg respekterer at det kan være ulike meninger om jeg bør bli valgt til verv. Men selv i det store trykket som er mot meg akkurat nå, må det gå noen presseetiske grenser. Ved å framstille saken på en helt annen måte enn det var dekning for, har VG overtrådt de presseetiske grensene, og bør beklage saken», skriver Giske.

VGs sjefredaktør Gard Steiro har foreløpig ikke besvart TV 2s henvendelse fredag morgen.

Trakk seg i fjor

Samme dag som Kjersti Stenseng fikk bekymringsmeldingen fra Sandli, fikk Giske sitt første tillitsverv etter at Arbeiderpartiet i fjor konkluderte med at den tidligere nestlederen har brutt partiets interne retningslinjer om seksuell trakassering.

Arbeiderpartiets tidligere nestleder har ønsket å bli nestleder i fylkeslaget. Valgkomiteen endte med å ikke innstille Giske som nestleder, men som medlem av arbeidsutvalget og vara til landsstyret.

Giske trakk seg fra alle verv etter flere varsler om seksuell trakassering i begynnelsen av 2018. Arbeiderpartiet konkluderte med at den tidligere nestlederen hadde brutt partiets interne retningslinjer om seksuell trakassering.

Tidligere i år ble det likevel slått fast fra øverste hold i et brev at det ikke lenger var noe i veien for Giskes «fulle deltakelse» i Ap.