SAKSØKER: Boet til Michael Jackson saksøker HBO for en kommende dokumentar om Michael Jackson. Her er poplegenden avbildet mens han vinker til fans foran en rettssak i mars 2005.
SAKSØKER: Boet til Michael Jackson saksøker HBO for en kommende dokumentar om Michael Jackson. Her er poplegenden avbildet mens han vinker til fans foran en rettssak i mars 2005. Foto: Michael A. Mariant

Saksøker HBO etter Jackson-dokumentar

Boet til Michael Jackson går til søksmål mot HBO for dokumentaren om to menn som påstår at popikonet misbrukte dem som barn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søksmålet er på 100 millioner dollar, eller 863 millioner norske kroner. Det 53 sider lange søksmålet ble levert torsdag, melder AFP.

Årsaken er at HBO skal publisere en dokumentar der to menn hevder å ha blitt misbrukt av Michael Jackson da de var barn. I søksmålet hevdes det at dette vil medføre brudd på en kontrakt som TV-kanalen inngikk i 1992.

Dokumentaren har fått tittelen «Leaving Neverland», og skal etter planen sendes 3. og 4. mars.

– Kontraktsbrudd

I 1992 inngikk HBO en avtale som ga dem rettigheter til å vise en av Michael Jacksons konserter. I søksmålet står det at den avtalen medførte at HBO ikke får uttale seg nedsettende om Michael Jackson på noe tidspunkt i framtiden.

Det punktet hevdes det nå at TV-kanalen bryter med, ettersom de både er medprodusenter av dokumentaren og selv skal sende den.

– Michael Jackson er uskyldig. Punktum, står det i søksmålet.

– I 2005 ble Michael Jackson erklært uskyldig av en jury og en nøytral dommer.

Videre står det at «det er vanskelig å forestille seg et mer direkte brudd på klausulen om ikke-nedsettende omtale».

Saksøkerne ber retten om å beordre mekling, og

Fikk ikke stille

Familien til Jackson har vært svært kritiske til Dan Reed, mannen bak dokumentaren, samt Channel 4 og HBO. De hevder at de ikke har fått komme til orde i dokumentaren og at den derfor må stanses, men har ikke lyktes med dette.

I en uttalelse sier HBO at de akter å sende dokumentaren som planlagt.

– Til tross for de desperate trekkene som er tatt for å undergrave dokumentaren, så er våre planer uendret. Dette vil gi alle en mulighet til å vurdere filmen og dens påstander selv, står det i uttalelsen.

Poplegenden, som døde 25. juni, 2009 etter å ha fått en overdose av narkosemiddelet propofol, ble gjentatte ganger anklaget for seksuell misbruk av barn i løpet av sin karriere.