DOLLARGLISET: Det første døgnet med innsamling av valgkampmidler gikk over all forventning for Bernie Sanders.
DOLLARGLISET: Det første døgnet med innsamling av valgkampmidler gikk over all forventning for Bernie Sanders. Foto: Chip Somodevilla

Millionene renner inn til Bernie-kampanjen

Bernie Sanders håvet inn flere titalls millioner kroner på de første 24 timene etter at han annonserte sitt kandidatur.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag kom nyheten om at 77 år gamle Bernie Sanders melder seg på i presidentvalget i USA i 2020.

– Når jeg reiser rundt omkring i landet lover jeg å ta med de verdiene som alle vi i Vermont er stolte av. Vår tro på rettferdighet, på samfunnet, på politikk og på bymøter, sa Sanders da han annonserte sitt kandidatur.

Dette blir andre gang Vermont-senatoren stiller til presidentvalgt. I 2016 stilte Sanders i nominasjonskampen mot Hillary Clinton. Den gang tapte han, men var svært populær spesielt blant yngre, demokratiske velgere.

Knuser konkurrentene

Nå melder Politico at finansieringen av Sanders' valgkampanje har fått en knallstart: I løpet av det første døgnet ble det samlet inn 5,9 millioner dollar, eller litt over 50 millioner kroner.

Mer enn 220.000 personer donerte en pengesum til kampanjen i løpet av det første døgnet.

Med den summen knuser han sine konkurrenter i demokratenes nominasjonskamp, og firedoblet nesten det han klarte tilbake i da han annonserte sitt 2016-kandidatur. Den gang knuste han flere rekorder i form av småbeløpsbidrag.

Hans PR-stab har jobbet hardt for å sørge for å opprettholde hans tilstedeværelse i media siden det forrige valget, og har postet mer enn tusen videoer på Facebook og Twitter de to siste årene. Det ser altså ut til å ha gitt avkastning.

I tillegg ble videoen der han annonserte sitt kandidatur sett nesten 5,4 millioner ganger i løpet av det første døgnet. Ingen av de andre kandidatene har klart å oppnå det samme, og deres videoer har ligget ute i flere uker.

Vil beseire Trump

Det var lenge usikkert om 77-åringen kom til å stille eller ikke. Selv om flere eksperter har meldt Sanders vil melde seg på, har hovedpersonen selv holdt kortene tett til brystet.

Gjentatte ganger har Sanders uttalt at han kun vil stille dersom han tror at han er den beste kandidaten til å beseire Donald Trump. Også senatorens kone, Jane Sanders, har uttalt at ektemannen ikke har et brennende ønske om å bli president, men at han har et brennende ønske om å gjøre USA bedre for folk med forskjellige bakgrunner.

I dag er han en av de mest populære politikerne blant demokratiske velgere. Ifølge CNN ønsker Sanders å utvide helsevesenet og det sosiale sikkerhetsnettverket. Han ønsker også å gjøre høyere utdanning gratis.

Flere kjente kandidater

Listen over demokrater som ønsker å bli Demokratenes kandidat i 2020 vokser raskt, og omfatter allerede flere kjente senatorer med evnen til å samle inn store penger. Blant dem er:

Elizabeth Warren (69). Advokat og jusprofessor. Senator som representerer delstaten Massachusetts. Warren regnes som progressiv og liberal. Økonomisk ulikhet og vanlige folks kamp mot storkapitalen og politisk korrupsjon er hjertesaker. President Trump har en rekke ganger kalt Warren «Pocahontas» i et forsøk på å sverte henne. Årsaken er at Trump mener Warren skryter på seg en bakgrunn fra det amerikanske urfolket uten at hun har dekning for det. En DNA-test har imidlertid vist en sterk indikasjon på at det er urfolk blant hennes forfedre.

Kamala Harris (54). Jurist. Senator som representerer California. Harris regnes som en typisk progressiv liberaler med røtter i borgerrettighetsbevegelsen, og en forkjemper for skattekutt for mellomklassen. Hun er for legalisering av marihuana og motstander av dødsstraff. Harris' far er fra Jamaica, og moren er fra India.

Kirsten Gillibrand (52). Jurist. Senator som representerer New York. Har markert seg med saker som handler om likestilling og kvinners rettigheter. Gillibrand har vært en profilert kritiker av sine partifeller Bill Clinton og Al Franken på grunn av avsløringer om overgrep. Metoo-bevegelsen har gitt henne mye oppmerksomhet og hevet hennes politiske status.

Cory Booker (49). Jurist. Senator som representerer New Jersey. Booker har de siste årene jobbet mye med kriminalreform, med sier den viktigste oppgaven nå blir å samle en splittet nasjon.

Flere enn disse fire har uttalt at de vil stille som presidentkandidat, blant dem kongresskvinnen Tulsi Gabbard og Julian Castro, som er tidligere minister for boligspørsmål. Disse regnes imidlertid ikke som like sannsynlige til å vinne fram i nominasjonskampen.