KOLLEKTIV BESKJEDENHET: Det kan ikke være sånn at alle som driver med langrenn unnskylder seg for at de er til, mener Gjert Ingebrigtsen.
KOLLEKTIV BESKJEDENHET: Det kan ikke være sånn at alle som driver med langrenn unnskylder seg for at de er til, mener Gjert Ingebrigtsen.

Gjert om langrennsløperne: – Det er fryktelig kjedelige typer

Gjert Ingebrigtsen etterlyser galskap.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var en elektrisk stemning i Team Ingebrigtsen etter at Jakob lekte seg med den etiopiske verdensrekordholderen Samuel Tefera i Tyskland onsdag kveld.

Som vanlig snakket Gjert Ingebrigtsen i overskrifter.

Morgenen etter superløpet til Jakob valgte Gjert sågar å slå fast at sønnen vil sette verdensrekord i løpet av de neste par årene på tiden 3.25,98.

– For oss er det en naturlig sak å by på seg selv, og det må vi for å få publikum til å interesse seg. Ikke bare for det som foregår på banen, men også utenfor banen. Å bli en del av det norske folks bevissthet er viktig for oss, sier 53-åringen.

– Kollektiv beskjedenhet
​Pappa Ingebrigtsen har fått nok av intetsigende langrennsintervjuer. Han etterlyser mer galskap fra norske langrennsløperne.

– Jeg er opptatt av at det skal være noen typer og være trykk i det. Det holder ikke å gå fort på ski. Du må ha noe mer å komme med. Langrenn må få frem noen typer. Man må tørre å gå utenfor boksen. De slåss i skiløypa, men så fort de kommer utenfor, så… De må tørre å by på seg selv. Det er fryktelig kjedelige typer. Emil Iversen og et par andre har litt over seg, men det er et stykke å gå, sier han, og legger til:

– Det er en kollektiv beskjedenhet. Det kan ikke være sånn at alle som driver med langrenn unnskylder seg for at de er til. Det må være en kollektiv medieplan om «ballen er rund», «ny dag i morgen» og alt det der. De må by på seg selv. Det går an å være litt gal.

Han har fått med seg Petter Northugs verbale kraftsalver i Camp Seefeld. Nå ber han Northug stramme opp langrennsprofilene.

– Northug må bruke litt av sin kunnskap og tyngde til å få frem galskapen i de personene som angivelig skal være profiler i norsk langrenn. Det bor der inne, men de må ikke være så redde for å by på seg selv, sier han.

– Gjert har sine meninger
​Sprinttrener Arild Monsen er uenig med Ingebrigtsen.

– Jeg synes ikke langrennsløpere er så veldig kjedelige. Du har begge typer der også. Jeg er usikker på om Gjert har sett alle langrennsløpere. Jeg synes løperne våre er veldig ivrige på sosiale medier, men Gjert har sine egne meninger, smiler Monsen.

Sindre Bjørnestad Skar mener det er urealistisk at alle skal være som Ingebrigtsen-gutta.

– Ingebrigtsen-gjengen er fantastisk rå. Team Ingebrigtsen er et av favorittprogrammene mine. Da koser jeg meg, men alle kan ikke være som dem. Det tror jeg egentlig er helt greit, men det er helt herlig at de er sånn, sier sprinteren.

Emil Iversen kjenner seg igjen i Gjerts beskrivelse av langrennsløpere.

– Det stemmer. Jeg er noe av det kjedeligste du kan få. Du kan hilse og si at det stemmer bra. Bra poeng, sier han.

Johannes Høsflot Klæbo tar ikke Ingebrigtsen-kritikken spesielt tungt.

– Vi prøver å gjøre ting så godt vi kan på vår måte, så får de gjøre det på sin måte. Jeg får bare prøve å gå så fort som mulig på ski og være en bra fyr. Det er det viktigste av alt, sier verdensmesteren.

Selv om han misliker defensive langrennsløpere, har Gjert stor respekt for prestasjonene og treningsarbeidet de norske landslagsløperne legger ned. Han mener det ikke har noen hensikt å sammenligne friidrett med langrenn.

– De i toppen av hvilken som helst idrett er ekstremt dyktige på det de holder på med. Så gjelder det å dyrke den enkeltes egenart og prøve å skape noen profiler. Da blir det blir bredere interesse for langrenn i likhet med friidrett. Vi har den samme jobben. Vi må gjøre mer for å bli populære på vinteren, og de må bli mer populære om sommeren slik at det blir helårsidretter. Langrenn er en del av den norske folkesjelen og kommer til å være det til all evighet – så lenge det er snø, sier han.

Han tok seg også tid til å prate om skistjernenes løpeferdigheter.

– Det har jeg ingen forutsetninger å mene noe om, men de burde løpe mer for å bli bedre langrennsløpere. Enkelte har gjerne bedre forutsetninger for å løpe enn langrenn, men det har mer å gjøre med hva de har lyst til å holde på med. De er gode atleter uansett, sier han.