Bronse-Eide: – Jeg følte Ida ga meg det lille ekstra pushet

Mari Eide forteller at hun hele tiden tenker på sin avdøde søster Ida.

Se sprint-avslutningen i videovinduet øverst! Video med tillatelse fra NRK.

I sin VM-debut gikk Mari Eide inn til en overraskende bronsemedalje bak sin norske lagvenninne Maiken Caspersen Falla og Sveriges store sprinthåp, Stina Nilsson.

– Jeg er utrolig glad, men jeg er også veldig rørt, sier Eide til TV 2 etter bronserennet.

Veien til Seefeld har vært alt annet enn enkel for Eide. I september i fjor mistet sin søster og tidligere langrennsløper Ida Eide, som døde av hjertestans i et mosjonsløp.

– Bare å kvalifisere har vært en tøff reise og det har betydd mer enn noen gang å klare det. Ida skulle vært her og hun hadde bestilt tur for å heie på meg under VM, og så er hun ikke her, men jeg føler hun er her og ga meg det lille ekstra pushet i bakken for at jeg skulle komme på pallen, sier Mari Eide.

Stor støtte

29-åringen forteller at følelsene blir ekstra sterke under mesterskapet.

– Jeg tenker på henne hele tiden. Jeg tenkte på henne da jeg gikk over målstreken og idet startskuddet gikk. Under rennet blir det tomt, men hun er med meg og jeg føler det er ekstra mye på grunn av det som har skjedd. Familien er også her og har støttet meg mye gjennom de siste månedene. Det betyr mye, sier Eide, som også roser støtten fra langrennsmiljøet.

– Hele skifamilien og hele det norske laget har vært en enorm støtte. Hver dag er det en eller annen som har sendt meg en melding eller hjulpet meg med å komme videre og som har hatt troen på meg. De har vært støtten og distraksjonen jeg trenger når jeg er på samling. Det har vært en enorm støtte, og så har jeg fått lov til å ha mine stunder med sorgen, for den er der ennå og det er en veldig tøff prosess. De kjente også på det, for de kjente Ida selv.

Mari Eide innrømmer at hun overrasket seg selv med VM-bronsen, for hun hadde sett for seg alle scenariene – bortsett fra en plass på pallen.

– Det var mye som gikk gjennom hodet. «Hva skjedde nå?», var det første jeg tenkte, og så måtte jeg bare ta noen minutter for meg selv og ikke gråte for mye, for det er veldig rørende. Jeg merker at jeg holdt tårene igjen hele tiden. Jeg tenkte mye på Ida og hele familien, som har stått i dette, sier hun.

Rørt Skar

Sprintkollega Sindre Bjørnestad Skar slet med å holde tilbake tårene i intervjuet med TV 2 etter Mari Eides bronse.​

– Jeg står her med litt tårer i øynene på grunn av Mari klarer å ta medalje, med det hun har vært igjennom i år. Det har vært tøft, det er kult, sier Skar.

– Hadde du trodd i høst at hun skulle ta medalje i VM?

– Nei, på ingen måte. Jeg hadde nok heller trodd at hun holdt på å si var ferdig som skiløper. Det hun gjør her, svarer Skar, og lar ordene ligge i luften​​.

TV 2s langrennsekspert mener hele Norge unner Mari Eide bronsemedaljen.

– Hele Norge gråt med deg, Mari, men denne gangen var det heldigvis gledestårer. Med familien på tribunen gikk hun sitt livs beste renn, og da de tre svenske forhåndsfavorittene ødela for hverandre grep hun muligheten med begge hendene. Dette fortjente du, Mari, mer enn noen andre, sier Petter Soleng Skinstad, som kaller medaljen for «VMs kanskje viktigste».