– Nå kan jeg mye om buddhismen, men ikke nok om seksuelle overgrep

45 prosent av grunnskoleelever har under tre timer seksualundervisning på 10 år, ifølge en undersøkelse.

– Jeg var syk en dag på barneskolen og dermed fikk jeg ikke noe seksualundervisning, forteller youtuber Mina Jacobsen.

Skuespiller Jonas Tidemann, samfunnsdebattant Agnes Nordvik og youtuber Mina Jacobsen var samlet til et ungdomspanel på God morgen Norge torsdag morgen. Temaet for samtalen var hvordan voksne burde snakke med barn og unge om sex.

Se hele praten mellom ungdommene i videoen i toppen av saken.

Savner flere temaer

Nordvik synes først og fremst at det burde være mer seksualundervisning i skolen, men at undervisningen også burde være bedre og mer variert.

I en undersøkelse laget av Sex og samfunn kommer det frem at «alle» lærer om prevensjon og seksuelt overførbare infeksjoner.

Men under halvparten har lært om temaer som seksuell identitet, kjønnsidentitet, grensesetting og seksuelle overgrep.

Ønsker et fag som heter «livet»

– Jeg hadde veldig lite av det, bare noen få timer. Den første ordentlige seksualundervisningen jeg fikk var en temadag på videregående, altså etter 10 år på grunnskolen, forteller Nordvik.

Ungdommene er enige om at det er for sent for mange.

– Jeg synes det burde være et eget fag på skolen, eventuelt sammen med mental helse og livet generelt. Vi burde ha et fag som heter «livet», sier Jacobsen.

Undersøkelsen fra Sex og samfunn viser også at syv av ti lærere synes deres egen seksualundervisning er for dårlig og hele 75 prosent av elevene har under syv timer seksualundervisning i løpet av ti år.