Tvillingabortlegen truet på livet

TRONDHEIM (TV 2) Klinikksjef og overlege Kjell Åsmund Salvesen ved St.Olavs hospital har mottatt alvorlige trusler på grunn av jobben han gjør.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kjell Åsmund Salvesen er en av landets fremste fostermedisinere, og klinikksjef ved kvinneklinikken på St. Olavs hospital i Trondheim.

Han har 30 års erfaring som gynekolog og har hjulpet utallige gravide kvinner som står overfor det vanskelige valget om å ta abort.

Salvesen har tidligere uttalt seg til TV 2 om de etiske dilemmaene ved fosterreduksjon, og hvorfor han, i likhet med regjeringen, mener tvilling-abortene bør behandles av en abortnemnd.

Truet på livet

Fødselslegen er en av kun to leger i Norge som utfører fosterreduksjoner, og såkalte tvillingaborter. Nå har denne delen av jobben ført til en urovekkende og svært alvorlig hendelse.

OPPGITT: Kjell Salvesen reagerte først med frykt og sinne på truslene. Nå er han mest oppgitt. Foto: Simen Askjer/TV 2
OPPGITT: Kjell Salvesen reagerte først med frykt og sinne på truslene. Nå er han mest oppgitt. Foto: Simen Askjer/TV 2

Onsdag for 14 dager siden lå det et brev til ham på kontorpulten. I brevet ble han truet på livet.

Overlegen ønsker ikke å fortelle i detaljer om innholdet i konvolutten, men sier det ikke var tvil om at det var en direkte trussel mot ham – fordi han utfører aborter.

– Først ble jeg redd, så litt sint, og nå er jeg bare oppgitt og lei meg, sier Salvesen til TV 2.

– For meg var det helt åpenbart at det var en trussel mot meg på grunn av den jobben jeg utfører, sier han.

Alvorlig bekymret

Administrerende direktør ved sykehuset, Grethe Aasved, er både opprørt og alvorlig bekymret.

– Jeg har aldri vært borti noen sånne hendelser før, og vi ser jo veldig alvorlig på det. Da jeg fikk meldingen fra Salvesen, ble jeg rystet, sier Aasved til TV 2.

Grethe Aasved frykter det skal bli et nytt klima der mennesker i helsevesenet ikke skal føle seg trygge. Foto: Simen Askjer/TV 2
Grethe Aasved frykter det skal bli et nytt klima der mennesker i helsevesenet ikke skal føle seg trygge. Foto: Simen Askjer/TV 2

Sykehuset anmeldte saken umiddelbart, og nå frykter sykehusdirektøren at dette er begynnelsen på et klima helsevesenet i Norge ikke har opplevd tidligere.

– Jeg tenker at det har et stort alvor over seg, og er helt uakseptabelt. Helsetjenesten utfører et svært viktig samfunnsoppdrag, og hvis det er slik at ansatte som utfører det oppdraget blir truet, så har vi en situasjon hvor det faktisk er en risiko for sikkerheten, både for de ansatte og for pasientene, sier Aasved.

Politiadvokat Sunniva Tronvoll bekrefter at de anser trusselen som alvorlig. Foto: Simen Askjer/TV 2
Politiadvokat Sunniva Tronvoll bekrefter at de anser trusselen som alvorlig. Foto: Simen Askjer/TV 2

Etterforskes av politiet

Politiadvokat Sunniva Tronvoll ved Sør-Trøndelag politidistrikt bekrefter at saken etterforskes av politiet, og at de nå venter på resultater fra tekniske undersøkelser.

– Vi etterforsker saken som en alvorlig trussel, sier Tronvoll.

Politiet har avhørt fornærmede, og det er gjort tekniske undersøkelser av forsendelsen.

– Men dere har så langt ingen mistenkte i denne saken?

– Nei, foreløpig er det ingen mistenkte, sier politiadvokaten.

– Redder liv

Overlegen sier til TV 2 at han er klar over at jobben han gjør vekker sterke følelser hos noen. Men han sier at det er viktig å huske på at det å foreta fosterreduksjon, også redder liv.

– Alternativet kunne vært at kvinnen aborterte begge fostrene. I stedet går den gravide hjem med ett friskt barn i magen, sier han.

STERKE FØLELSER: Salvesen har 30 års erfaring som gynekolog og fødselslege. Han har møtt tusenvis av kvinner som står overfor store og vanskelige valg.
STERKE FØLELSER: Salvesen har 30 års erfaring som gynekolog og fødselslege. Han har møtt tusenvis av kvinner som står overfor store og vanskelige valg.

Salvesen sier det er utenkelig å la ekstreme krefter stoppe ham fra å informere offentligheten, eller å avslutte arbeidet med tvilling-aborter.

– Jeg synes det er helt uakseptabelt at noen skal prøve å true meg til å slutte å gjøre fosterreduksjoner. Det er lovlige inngrep som St. Olavs hospital er satt til å gjøre for hele Norge.

– Hvis legene skal bli redde for å gjøre jobben sin, så kan ikke kvinner få utført dette inngrepet i Norge og da må de jo reise til utlandet. Jeg synes det er helt uakseptabelt at noen skal trues til ikke å gjøre jobben sin, sier Salvesen.

Lovendring

Abortspørsmålet er blitt høstens mest betente tema etter at KrF gikk inn i regjering og fikk gjennomslag for å fremme lovforslag som innskrenker dagens praksis med fosterreduksjon.

I regjeringserklæringen fra Granavollen heter det at «regjeringen vil fjerne åpningen for abort av en eller flere friske flerlinger (fosterreduksjon) i et svangerskap før grensen for selvbestemt abort. Utover dette gjøres det ikke endringer i abortloven».

– Fosterreduksjon skal ikke lenger være selvbestemt. Det skal innvilges etter nemndbehandling, sa helseminister Bent Høie (H), tirsdag. Han er dermed på linje med overlege i Trondheim på dette spørsmålet.

Lovforslaget skal på høring, men den utvidede Solberg-regjeringen har flertall i Stortinget, og regjeringen står samlet bak formuleringen i lovforslaget.