foreldre rystet:

Barn i 11-årsalderen sender «dickpics»

Det har blitt et problem at barn ned i 11-12-årsalderen sender og mottar dickpics. Det mange av barna ikke vet er at det er ulovlig å sende bilder av kjønnsorganer uoppfordret.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– De visste at det var ulovlig å screene det og oppbevare det på telefonen. Men de visste ikke det var ulovlig det guttene gjorde, sier journalist og mor Hilde Unosen.

Unosen hadde en prat med datteren sin på tolv om nettopp temaet «dickpics».

«Dickpics» er nakenbilder av kjønnsorganer, og blir ofte sendt på Snapchat der bildene forsvinner. Hilde Unsoen skrev selv en sak om dette i Dagsavisen.

Da Unosen fant ut at datteren hadde mottatt «dickpics» ble hun ikke overrasket. Hun sammenligner dickpics med da hun selv opplevde blotting i solariumet og ved stranden. Og det går også under samme regelverk.

– Det er blotting som bare har forskjøvet seg til en annen arena, sier Unsoen på God Morgen Norge.

Helsebror Per Arthur Andersen er enig i at blottingen har tatt en ny form. Andersen mener også at det er lettere å dele slike ting nå. Nakenhet har alltid vært en interesse for barn, men helsebroren mener barn blir fortere invitert inn i de voksnes verden når de får en smarttelefon.

– Snapchat er en del av kommunikasjonskulturen til barn og da er de jo oppvokst med det med å sende bilder av hverandre, forklarer Andersen.

Fikk sjokk

En som derimot fikk sjokk av hvor unge det er som mottar «dickpics» er youtuber Agnete Husebye. Hun har laget en video om temaet. I starten av videoen sier hun at alle under 14 år ikke trenger å se videoen, men i kommentarfeltet er det noen som sier de er elleve år og har mottatt «dickpics».

– Jeg syns det er helt dust at noen i det hele tatt gjør det, men ihvertfall at så unge folk kan finne på å både sende og må motta det, sier youtuberen på God Morgen Norge.

Husebye har blokkert alle hun har fått «dickpics» av, men måtte til slutt stenge snapchaten sin slik at hun bare kan snakke med venner. Dette har fått en slutt på de uønskede bildene.

Må snakke om det

Hvis man oppdager at barnet sender eller mottar «dickpics» skal man ikke kjefte. Hvis man kjefter kan man fort stenge døren for at barnet ditt faktisk kommer til deg hvis de opplever det.

– De er på telefonen og da er det så viktig at barna føler seg trygge på at de kan komme til foreldrene og si jeg har fått dette eller jeg har gjort dette, sier helsebror.

Hilde Unosen er enig i at det er viktig å ha en åpen samtale med barnet sitt om det, selv om det kan være litt kleint. Unosen tror også at de unge savner mer kunnskap om hva de faktisk kan gjøre med det. Barn og unge har lært mye om at de ikke skal sende nakenbilder av seg selv, men akkurat det med dickpics det har de fått nok info om tror Unosen.

– Skolen og det offentlige har et ansvar om å servere god nok seksualundervisning og god nok opplæring på sosiale medier, men det begynner hos foreldrene, sier helsebror Per Arthur Andersen.

I tillegg til at det må snakkes mer dickpics om mener Hilde Unosen også at det er en utrolig misforstått kommunikasjonsform. Guttene vil ha nakenbilder av jentene og derfor tror de at jentene vil ha nakenbilder av dem.

– Men det vil de ikke når man er en 13 år gammel jente, eller når man er en 38 år gammel kvinne, sier Unosen.