KRITISKE: Tuva Moflag, Siri Gåsemyr Staalesen og Nina Sandberg liker ikke at Giske får nye verv allerede nå.
KRITISKE: Tuva Moflag, Siri Gåsemyr Staalesen og Nina Sandberg liker ikke at Giske får nye verv allerede nå. Foto: Arbeiderpartiet/Flickr

Ap-kolleger på stortinget:

– Burde gått mer enn ett år hvis metoo skal bli et veiskille

Tre stortingsrepresentanter fra Arbeiderpartiet gir full støtte til Giske-varsler Sunniva Andreassen. De frykter Giskes comeback vil bidra til at metoo ikke blir et veiskille.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag fikk Trond Giske sitt første nye tillitsverv etter at Arbeiderpartiet i fjor konkluderte med at den tidligere nestlederen har brutt partiets interne retningslinjer om seksuell trakassering.

Arbeiderpartiets tidligere nestleder har ønsket å bli nestleder i fylkeslaget. Valgkomiteen endte med å ikke innstille Giske som nestleder, men som medlem av arbeidsutvalget og vara til landsstyret.

Giske-varsler Sunniva Andreassen sa til TV 2 onsdag at hun mener fylkeslagets innstilling bidrar til å legitimere seksuell trakassering og maktmisbruk.

– Ved at Trøndelag Ap gir Giske disse vervene, så mener jeg de legitimerer seksuell trakassering og maktmisbruk. Jeg forstår ikke at de synes det er etisk forsvarlig, sa Andreassen.

Uro i Ap-rekkene

Blant flere stortingsrepresentanter er det nå uro etter Giskes første steg tilbake i tillitsverv. TV 2 har snakket med flere som mener det er vil skade partiet, og som peker på at partiet nå «endelig» har fått fremgang på meningsmålinger.

De fleste ønsker ikke å snakke åpent, men nå gir Tuva Moflag, Siri Gåsemyr Staalesen og Nina Sandberg full støtte til varslerne som reagerer på Giskes nye verv.

– Tillit må bygges opp over tid og det er bare ett år siden han gikk av som nestleder etter det ble konkludert med brudd på partiets etiske regelverk, sier Nina Sandberg.

De mener vervet kommer for tidlig, og at det ikke tjener Arbeiderpartiet som parti.

– Vi er en bevegelse av tillitsvalgte. Derfor er denne saken av betydning for hele partiorganisasjonen, selv om Trøndelag Ap er suverene i sine valg, sier Gåsemyr Staalesen, som er tidligere partisekretær i Oslo og nåværende stortingsrepresentant.

De mener Giske burde ventet lenger i respekt for varslerne.

– Dette handler ikke bare om Trond Giske, men om varslerne som gjorde at han måtte gå av. Når varslerne synes det er for tidlig, støtter vi dem i det, sier Moflag, som får støtte av sine to Ap-kolleger.

Frykter for metoo-kampanjens effekt

I fjor ba Moflag Erna Solberg vurdere sin egen ledergjerning i lys av metoo-kampanjen, og spurte om metoo kunne bli et veiskille hvis daværende olje- og energiminister Terje Søviknes fikk sitte rundt kongens bord.

De tre kvinnene frykter nå, på samme måte, at Giskes tilbakekomst vil bidra til et metoo ikke blir et veiskille.

– Jeg har en forventning om at metoo skal bli et veiskille i politikken og eget parti. Vi mener det burde gått mer enn ett år hvis Metoo skal bli et veiskille, sier Moflag.

Trond Giske skriver i en sms til TV 2 at han ikke ønsker å kommentere uttalelsene fra partifellene.

SE VIDEO: Støre trodde i 2018 at metoo kunne bli en vinnersak for Ap

Tidligere i år ble det slått fast fra øverste hold i et brev at det ikke lenger var noe i veien for Giskes «fulle deltakelse» i Ap. Giske uttalte i etterkant av partiledelsens konklusjon at han så frem til å «gå fullt inn i arbeidet i stortingsgruppa, på grasrota i parti og fagbevegelse rundt om i landet og i Trøndelag».

Etter at valgkomiteens møte ble avsluttet onsdag, sa Giske at han gledet seg til å ta fatt på arbeidet i Trøndelag Ap. Partileder Jonas Gahr Støre sa til TV 2 onsdag at han synes det var bra valgkomiteen landet på en enstemmig innstilling.

– Jeg skjønner det er engasjement i denne saken, og det gjør ikke alvoret i de sakene vi behandlet i fjor noe mindre, sa Støre.