I dag fyller kong Harald 82 år. I den anledning lager Wenche kringle med rosiner og sukat, slik som kong Haralds bursdagskringle.

For glutenfri; bruk den glutenfrie bolleblandingen til Det glutenfrie verksted, Bakefri (mel) eller Semper fin miks, eventuelt andre glutenfrie melblandinger du liker å bake med.

For melkefri; erstatt melk og smør med vann og margarin uten salt og melk

Best resultat får du om du bruker kjøkkenmaskin med eltekrok. Elter du for hånd, elt sammen deigen 10-15 min.

Deig:

  • ca 1 kg hvetemel (begynn med ca 900 g)
  • 80-100 g sukker
  • 1 pakke gjær, fersk eller tørrgjær
  • 3 ts kardemomme
  • ½ ts salt
  • 1 egg (kan erstattes med ¾ dl melk for de som ikke tåler egg )
  • 6 dl hel melk
  • 180-200 g mykt smør

Fyll:

Ca. 100 mykt smør, rosiner, sukat, brunt sukker og kanel. Legg gjerne rosiner og sukat i bløt i litt varmt vann slik at de blir myke (bløtevannet skal ikke brukes).

Makronmasse eller tykk vaniljekrem kan også brukes som fyll.

Ha alt det tørre i bakebollen, begynn med 900 g hvetemel. Fersk gjær smuldres opp i melet. Varm melken og eggene til fingervarm (ca 35 grader). Tilsett væsken i melblandingen mens maskinen går. Tilsett mel til passe konsistens, heller litt for lite enn for mye. Elt deigen i kjøkkenmaskin i 12-15 min.

Oppskriften fortsetter under videovindu.

Prinsessen: – Sykt vanskelig å finne presang til pappa

Tilsett mykt smør, 1- 2 ss av gangen. Elt deigen til alt smør er eltet inn og elt videre i ca 10 min.

Dekk til bakebollen og sett til heving i minst 1 time, gjerne 1 ½ time. Ta deigen ut på bakebordet og form til ønsket bakverk.

Kringle:

Trill ut deigen til en pølse 80-90 cm lang. Kjevle ut til et rektangel ca. 25 cm bredt.

HELT KONGE KRINGLE. Foto: TV 2
HELT KONGE KRINGLE. Foto: TV 2

Smør fyllet utover deigen. Rull sammen til en lang pølse og skjær langsetter, slik at det blir to lange pølser. Tvinn dem sammen (snittflatene opp), form til en kringle/krans på et bakepapirkledt stekebrett. Dekk med et klede og sett til heving i ca. 1 time.

Stek i varm stekeovn 200 grader i 20-30 min.

Avkjøl på rist.

Ringle over litt melisglasur ved servering (rør melis ut i sitronsaft eller 1 eggehvite tilsatt litt sitronsaft), hvis ønskelig.

TIPS:

Fyll kan også være revet marsipan, makronmasse eller en blanding av smør, sukker og kanel.