Ingebrigtsen-brødrene vil begrave «sannheten»

Jakob og Filip Ingebrigtsen får ekstra motivasjon når de viser at de kan slå de beste afrikanske løpere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Verdensrekordholder på 1500 meter innendørs, Samuel Tefera fra Etiopia, ble onsdag satt på plass av Jakob Ingebrigtsen under verdenstouren i tyske Düsseldorf.

For Ingebrigtsen-brødrene er det viktig å vise ryggen til de raskeste afrikanerne.

Mellom- og langdistanseneløping har blitt dominert av afrikanske løpere i en årrekke.

– Vi prøver ikke å ha respekt for kenyanerne og etiopierne. De må sette oss på plass, og det er der nivået ligger, så vi må bare ta det deretter, sier Filip Ingebrigtsen til TV 2.

– Mye av motivasjonen for å drive med dette er å slå litt sannheten om at hvite folk ikke kan løpe og i hvert fall ikke slå afrikanerne. Å ta noen skalper henger høyt. De skal kjenne litt ekstra når det står en Ingebrigtsen på start, så det ikke bare er å leke seg til en seier, fortsetter Filip, som ble nummer tre.

Gjert: – Viktig for interessen

Trenerpappa Gjert Ingebrigtsen mener det er avgjørende for idretten.

– Det er viktig. De har dominert mellom- og langdistanse i altfor lang tid. Internasjonal friidretts fremtid er avhengig av at noen kommer opp og viser muskler mot afrikanerne. Vi har i hvert fall tenkt til å vise det. Jeg håper vi får et kobbel av europeere, for vi er nødt til å balansere ut for å opprettholde interessen i resten av verden. Hvis ikke, så forsvinner interessen for friidrett, i hvert fall løpebåten, så vi må prøve å gjøre jobben vår her, sier han til TV 2.

På 1500-meter har ikke en europeer vunnet VM-gull siden Steve Cram løp inn til seier i Helsinki i 1983. De fire siste VM-gullene har alle gått til Kenya.

Filip Ingebrigtsen tror lillebroren tok verdensrekordholder Tefera på sengen, men Jakob påpeker at han har slått 19-åringen fra Etiopia før.

– Jeg har slått ham de to gangene det har betydd mest. Det tar jeg med meg videre, og det regner jeg også han gjør, men ikke på samme måte som meg. Jeg regner med at han har det i bakhodet, sier Jakob.

På spørsmål om han kunne holdt Tefera i en nytt verdensrekordløp, sier han at det er vanskelig å si og at han ikke er på toppen av formkurven ennå.

Sliter for drømmen

I august vant den da 17 år gamle Sandnes-gutten EM-gull på både 1500 og 3000 meter. Gjert holder sønnen som medaljekandidat i VM i Doha i år.

– Det er ingen selvfølge å komme og slå verdensmestere og olympiske mestere, men jeg skal prøve så bra jeg kan, og gjør jeg det, så er vi ganske høyt oppe. Men det er min første 1500-meter i VM, så jeg kan ikke forvente å gjøre mer enn mitt beste, men det blir ekstremt spennende å se hvor bra det kan bli, sier Jakob, som er klar på at han ønsker å bli verdensmester.

– Det er et naturlig mål, men ingen selvfølgelighet. Det er min motivasjon og drivkraft. Det er et skikkelig stort slit og mye drittarbeid som skal gjøres, og da er det ikke noe annet enn å bli verdens beste som er motivasjonen. Det er dette jeg står opp for å trene til, men dette er bare et løp på veien til de aller største løpene, sier 18-åringen.

Årets VM i friidrett går i Doha i Qatar i månedsskifte fra september til oktober.

– Dette er en indikasjon på at Jakob er blitt sterkere, raskere og løper teknisk og taktisk bedre enn tidligere. Han har en god motor, den er det ingenting i veien med, sier Gjert Ingebrigtsen.