NAV har vedtatt å kutte komfyrvakt:

– Svært uklokt av NAV

MOLDE/ÅLESUND (TV 2) NAVs beslutning om å kutte dekningen av gratis komfyrvakt over Folketrygden, har ført til raseri hos brannvesen landet rundt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Dette er rett og slett for dumt, sier en lettere sjokkert kommunikasjonsansvarlig Endre Dahlen ved Molde brann- og redningsvesen til TV 2.

– Dette er bomskudd. Denne beslutningen er vi veldig uenig i, og vi tror den er tatt på sviktende grunnlag, skriver Oslo brann- og redningsetat på sine Facebook-sider.

– Vi mener denne avgjørelsen er svært uheldig, skriver Bergen brannvesen på Facebook.

Senest i forrige uke kjørte Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) kampanje sammen med landets brannvesen for å få alle til å montere komfyrvakt. Ifølge en undersøkelse utført for Gjensidige har bare en av fem boliger installert komfyrvakt.

Merkelig

I går ble det kjent at NAV har besluttet å kutte den samme komfyrvakta fjernes fra lista over hjelpemiddel som dekkes over Folketrygden.

OPPGITT: Kommunikasjonsansvarlig Endre Dahlen i Molde brann -og redningsvesen reagerer på at NAV vil fjerne muligheten til å søke om komfyrvakt som hjelpemiddel og få det dekket over Folketrygden. Foto: Kristian Haug Hansen/TV 2.
OPPGITT: Kommunikasjonsansvarlig Endre Dahlen i Molde brann -og redningsvesen reagerer på at NAV vil fjerne muligheten til å søke om komfyrvakt som hjelpemiddel og få det dekket over Folketrygden. Foto: Kristian Haug Hansen/TV 2.

– Det er jo merkelig når Justisdepartementet og DSB sier at vi skal jobbe for nullvisjon for i brann, så sier Arbeids – og sosialdepartementet at NAV skal kutte i ett av de tiltakene som faktisk er med på å bedre brannsikkerheten hos de mest utsatte gruppene i samfunnet. Dette hauker ikke i hop og jeg tror jeg snakker på vegne av hele brann-Norge når jeg sier at dette ikke er noen klok beslutning, sier Dahlen til TV 2.

Ifølge DSB var nær halvparten av alle brannutrykninger i Norge i fjor relatert til komfyrbranner.

– Komfyrvakt er ett av de enkleste og viktigste grepene for en brannsikker bolig, understreker Dahlen.

Komfyrvakta gir fra seg en alarm ved høy temperatur og strømmen kuttes hvis ingen responderer på alarmen. Denne uken har det vært kampanjer for komfyrvaktene.

– Komfyrvakt er viktig og den er med å redde liv, spesielt for de som begynner å komme litt opp i alder, sier Sindre Egeness som er leder for forebyggende avdeling i Ålesund brannvesen.

Sist helg fortalte TV 2 om brannvesenet i Ålesund som installerer komfyrvakter hos eldre over 75 år i Ålesund.

TRYGGERE: Bjørg Bjerknes (89) har fått installert komfyrvakt av Sindre Egeness i Ålesund brannvesen.
TRYGGERE: Bjørg Bjerknes (89) har fått installert komfyrvakt av Sindre Egeness i Ålesund brannvesen. Foto: Arne Rovick/TV 2

– Dette setter jeg stor pris på. Alle burde ha komfyrvakt installert, sier Bjørg Bjerknes (89).

Rammer sårbare

Reglene sier at det fra 2010 er krav om komfyrvakt i nybygg eller i forbindelse med rehabilitering av kjøkken.

– Vi ser at det er ekstra sårbare grupper i samfunnet som eldre hjemmeboende, personer med rus eller psykiatriutfordringer og personer med nedsatt funksjonsevne som bor i eldre boliger og som sliter med økonomien med tanke på å få kjøpt inn komfyrvakt på egen hånd. Disse vil nå rammes hardt av NAV-beslutningen og vil føre til større fare for komfyrbranner, sier Dahlen.

DSB vil ikke kommentere saken og henviser til Justisdepartementet for å kommentere saken. Og i Justisdepartementet henviser de videre til NAV. Men TV 2 er kjent med at DSB skal ha blitt svært overrasket over NAV-kuttet og i et brev til Justisdepartementet heter det:

– DSB ber derfor Justis- og beredskapsdepartementet vurdere om det skal gjøres en henvendelse for å få beslutningen om komfyrvakt ut av folketrygden omgjort.

Kritikken har gjort inntrykk på NAV. I ettermiddag sier seksjonssjef Jan Erik Grundetjernlien i NAV følgende.

FARLIG: Halvparten av alle brannutrykninger i Norge i fjor var relatert til komfyrbranner. Foto: Komfyrvaktkampanjen/Infratek
FARLIG: Halvparten av alle brannutrykninger i Norge i fjor var relatert til komfyrbranner. Foto: Komfyrvaktkampanjen/Infratek

– Vi lytter til kritikken og argumentene fra brannvesenet, og vil derfor gjøre en ny vurdering i denne saken. I den forbindelse vil vi kontakte Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, opplyser seksjonssjefen.

Besparelsen til NAV ved å kutte dette tilbudet er stipulert til ca 11 millioner kroner i 2018. Grundetjernlien innrømmer overfor TV 2 at det er snakk om småpenger.

– Det er ikke det store beløpet, men vi må alltid se på hvordan vi bruker det offentlige sine midler.

Må revurderes

NAV forklarer sitt vedtak slik:

– Vår vurdering tok utgangspunkt i at vi til enhver tid er pålagt å vurdere hvilke hjelpemidler som skal inngå i folketrygden. Her er det blant annet krav om at hjelpemiddelet skal være utformet spesielt for personer med nedsatt funksjonsevne, og at det ikke er vanlig å anskaffe produktet i befolkningen. Det finnes flere brannsikringstiltak som aldri har vært finansiert av folketrygden. I dag er det vanlig å anskaffe komfyrvakter selv, og det lå til grunn for vår vurdering om komfyrvakt fortsatt skal være et hjelpemiddel i folketrygdens forstand, opplyser Jan Erik Grundetjernlien.

NAV understreker at det fra 2010 er det krav om installasjon av komfyrvakt i nybygg eller i forbindelse med rehabilitering i elektriske anlegg.

– Jeg håper at dette vedtaket kan revurderes slik at vi kan fortsette det gode samarbeidet for å sikre en tryggere hverdag for de som trenger det mest, sier Endre Dahlen i Molde brann- og redningsvesen.