PYEONGCHANG 2018-02-11
Calle Halfvarsson möter pressen efter att han brutit söndagens tävling i skiathlon herrar, på  Alpensia skidcenter under vinter-os i Pyeongchang, Sydkorea.
Foto: Andreas Hillergren / TT  / kod 10600
*** Bilden ingår i SPORTPAKET. För övriga BETALBILD ***
PYEONGCHANG 2018-02-11 Calle Halfvarsson möter pressen efter att han brutit söndagens tävling i skiathlon herrar, på Alpensia skidcenter under vinter-os i Pyeongchang, Sydkorea. Foto: Andreas Hillergren / TT / kod 10600 *** Bilden ingår i SPORTPAKET. För övriga BETALBILD *** Foto: Andreas Hillergren/tt

Vi tåler vel en svenskevits?

TV 2s langrennsekspert mener det ikke er noen grunn til å reagere på svenskenes forsøk på humor.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

VM i Seefeld har ikke startet, men allerede koker det i mediene. Årsaken? En raplåt fra svenskene Calle Halfvarsson og Robin Bryntesson, som skyter fra hofta mot norske langrennsstjerner.

Hvem er det som står bak? Jo, det er Nicolay Ramm og våre journalistkolleger i NRK. Ramm gjorde seg selv kjent gjennom Melodi Grand Prix junior i 2002, som en av de «to små karene» bak låta «Payback Time». Kanskje var det nettopp her Halfvarsson og Bryntesson fant inspirasjon til sin «payback»?

TV 2 Sportens langrennsekspert Petter Soleng Skinstad.
TV 2 Sportens langrennsekspert Petter Soleng Skinstad. Foto: Olof Andersson/tv 2

For akkurat som Ramm «banket dritten ut av alle som hadde gjort han noe vondt» tar Halfvarsson et oppgjør med både Northug, Klæbo, Iversen og Sundby, fire løpere som med verdens største glimt i øyet strengt tatt kan hevdes å ha banket dritten ut av Halfvarsson de siste årene. Særlig er det ekspertkollega Petter Northug som har vært hard med svenskenes beste herreløper, og da må man nesten regne med at det før eller siden smeller tilbake.

Joda, låta «Who the fuck is Norway» er både barnslig og dum og appellerer nok først og fremst til undertegnede og andre som ikke helt klarer å bli voksne. Akkurat som Ramms «Payback Time», fotballspiller Markus Henriksens famøse «Damer er no dritt» og, ikke minst, Stiffis kultklassiker «Respekt» burde helt sikkert noen voksne grepet inn og stoppet den i sensuren. Men, når alt kommer til alt, tåler vi vel noen sleivspark sagt med glimt i øyet?

Det er heller ikke så mange dagene siden kanskje verdens snilleste totning, skihopperen Maren Lundby, stilte opp i en musikkvideo der hun både banket journalister, truet med pistol og gjorde narr av sine japanske konkurrenter. Også denne videoen synes jeg var ganske morsom. Lundby imponerte med sin sangstemme og skuespillertalent, men interessant nok var det ingen som reagerte all verden på denne. Kanskje er det ikke så farlig når det kommer fra en av våre egne?

Selv kjenner jeg Calle Halfvarsson fra juniorårene, der vi var tøffe konkurrenter i en årgang som blant annet inneholder løpere som Hans Christer Holund, Tim Tscharnke og Peter Sedov. Den aller første gangen jeg snakket med Halfvarsson kalte jeg han «en helvetes dumsvenske» etter vi kolliderte i kvartfinalen i en sprint. Samme kveld unnskyldte jeg følelsesutbruddet og forklarte at han selvsagt ikke var noe dummere enn svensker flest, og siden den gang har vi egentlig vært kamerater. Svensken er både en god skiløper og en bra fyr, og mener selvsagt ikke å være ufin med de norske løperne.

Langrenn er underholdning og VM i Seefeld er det aller største showet denne vinteren. Derfor skal være glade for at det finnes løpere som Calle Halfvarsson, som både går fort nok på ski til å utfordre nordmennene og samtidig har baller nok til å slenge litt med leppa i tide og utide. Man trenger selvsagt ikke synes at låta «Who the fuck is Norway» verken er spesielt morsom eller bra, og på generelt grunnlag er det kanskje litt i overkant å sage hodet av konkurrentene og brenne dem med flammekaster.

Når det imidlertid gjøres så til de grader med glimt i øyet, på en så overdrevet og barnslig måte at det åpenbart er et forsøk på humor, da må vi nesten tåle en aldri så liten svenskevits. Hvis ikke tror jeg FIS må rydde plass i programmet til enda en øvelse, når verdens mest krenkede skal kåres.