Test av mini-snøfresere: – Det kan fort gå noen ruter

TV 2 hjelper deg: Snømåking kan være både tidkrevende og tungt. Vi tok med to snømåkere fra Bymiljøetaten for å teste om elektriske snøfresere kan gjøre jobben lettere.

- Oi, oi, oi! Mats Nilson fra Bymiljøetaten putter i støpselet og smiler mens han brummer godt med motoren til snøfreseren. Til vanlig jobber han og kollega Christian Haraldsrud på blant annet Frogner stadion og Spikersuppa i Oslo, der de prepper is og måker snø. Men i dag har de byttet ut de store freserne med små, elektriske snøfresere som de skal teste.

Se TV 2 hjelper deg torsdag kl. 20.30 eller på TV 2 Sumo.

– Det er jo veldig smått i forhold til det vi bruker. Tror ikke du flytter mange kubikk i minuttet med denne her enn det vi gjør med traktoren vår, sier Nilson og forklarer videre at han ikke har så høye forventninger i forkant av testen.

– Men de funker sikkert til sitt bruk, føyer Christian Haraldsrud til.

Ifølge produktbeskrivelsene til snøfreserne passer de blant annet til å måke terrasser, gangvei, hustak og vintercamping. Og det er Emerio fra Coop og Texas fra Spare som skal testes. Begge ligger på en pris rett rundt tusenlappen, der Emerio koster 990 kroner, og Texas 1099 kroner.

Emerio fra Coop. Foto: Mariann Habbestad / TV 2 hjelper deg
Emerio fra Coop. Foto: Mariann Habbestad / TV 2 hjelper deg

Snøfres på Frognerbadet

Frognerbadet er normalt sett et sted man forbinder med sommer, sol og bading, men snøfreserne skal få teste seg nettopp her: I et snøfylt Frognerbad.

Mats og Christian tar med seg snøfreserne til det som vanligvis er et lite gressområde ved siden av barnebassenget for å teste snøfreserne i snøen der. På grunn av en del regn dagene i forveien skal vi gi freserne en ganske tøff oppgave i tung snø.

Etter å ha passet på at alle ledninger er satt i, plasserer Nilson og Haraldsrud freserne ned i snøen og snøen fyker fremover. De tester ut litt forskjellige måter å måke på der de plasserer freseren helt ned i bakken, og der de jobber seg gradvis nedover i snøen. Begge måker midt på området og inntil kriker og kroker ved gjerdet for å se hvordan de kommer til og hvor godt de kommer seg fremover.

Texas fra Spare. Foto: Mariann Habbestad / TV 2 hjelper deg
Texas fra Spare. Foto: Mariann Habbestad / TV 2 hjelper deg

– Du må bruke hofta for å dytte den inn i kram snø, forteller Mats.

– For den drar seg ikke inn selv.

Han mener at dette kan komme av at snøen er ganske tung nå og at puddersnø nok er tingen for disse snøfreserne. Med andre ord tror både Mats og Christian at snøfreserne egner seg best til nysnø.

Snøen fyker langt

Begge føler at de har god kontroll på freseren ettersom man ser ned hele tiden mens man jobber, og at man kan styre freseren enkelt med hendene. Men en ting var det litt verre å holde kontroll på:

– Du har ikke kontroll på hvor du spruter snøen. Så det kan fort gå noen ruter dersom du spruter langs veggen hjemme, små ler Mats Nilson.

Christian tar tak i snøfreseren igjen og viser bevegelser mens han forklarer hvordan han testet ulike metoder for å fjerne snøen.

– Jeg tok i toppen av snøen og jobbet meg litt nedover, og så prøvde jeg å ta i bunnen og jobbe meg innover i snøen, sier han.

Begge to opplevde at ledningen noen ganger kom i veien og at de måtte tråkke over den mens de måket snøen eller at den falt ut.

– Ledningen faller jo ut hele tiden, så du må sette den inn og plugge og drive. Da tar det mye lenger tid, sier Christian Haraldsrud.

Det ble prøvd ulike metoder for å feste ledningen, og det så ut til at det var lurest å surre ledningen litt rundt håndtaket.

Konkurranse i bassenget

Vi beveger oss videre til barnebassenget. Der skal Mats og Christian teste de elektriske snøfreserne i en konkurranse. De skal måke to trappetrinn hver i bassenget, og det er om å gjøre å bli først ferdig.

Mats og Christian stiller seg opp ved trappene til barnebassenget og venter på klarsignal.

– Den som taper må spandere lunsj, sier en konkurranseklar Mats til Christian.

Konkurransen settes i gang og de er ivrige på å gjennomføre konkurransen kjappest mulig, men også nøye. Snøen flyr av gårde, det er veldig jevnt, men det er Mats med den røde snøfreseren, Emerio, som kommer i mål rett før Christian med den gule snøfreseren, Texas.

Snøen sprutet langt under konkurransen. Foto: Jan Kenneth Bråten / TV 2 hjelper deg
Snøen sprutet langt under konkurransen. Foto: Jan Kenneth Bråten / TV 2 hjelper deg

– Hoh! Ja, da vant du da, Mats, sier Christian. Litt utslitte begge to, men de er enige om en ting:

– Dette var gøy.

Bassengtrappene har kommet til syne og vi går bort for å se på resultatet.

– Det er jo bra dette, sier Christian og fortsetter:

– Den tok jo veldig bra på slutten der.

Oppleves som greie å bruke

Noe snø ligger igjen i trappene, men i lys av en konkurranse på tid er de fornøyd med det de elektriske snøfreserne har fått til. Freserne taklet utfordringen i den tunge snøen godt selv om snøen var litt lettere i bassenget. Snøen fyker langt og freseren er enkel å holde. Men noen negative sider fikk de erfare.

– Det som er dårlig er jo at de er veldig lave, så det blir ikke noen ergonomisk måte. Det er omtrent som å bruke en spade, sier Christian.

Håndtaket på snøfreseren kan justeres opp og ned, men selve stangen kan ikke endres eller tilpasses.

Begge opplever snøfreserne som greie å bruke og da du først kom inn i snøhaugen så tok de godt. Den gule snøfreseren, Texas, oppleves som hakket bedre enn den røde, Emerio, derfor gir de terningkast 3 til Emerio, og terningkast 4 til Texas.

Bassengtrappene kom godt tilsynet etter konkurransen. Foto: Jan Kenneth Bråten / TV 2 hjelper deg
Bassengtrappene kom godt tilsynet etter konkurransen. Foto: Jan Kenneth Bråten / TV 2 hjelper deg