Mening

TV 2s anmelder gir deg serietips for alle aldere

TV 2s film- og serieanmelder Camilla Laache gir deg tips om serier du kanskje ikke har hørt om før, men absolutt burde se!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvis du skal på hytta uten nett eller har en veldig lang bil- eller flytur, fortvil ikke!

Nå har de fleste strømmetjenestene flere filmer og serier du kan laste ned på forhånd, og nyere telefoner og ipader har så stor lagringsplass at du kan meske deg med serier uten at tellerskrittene raser av gårde.

Jeg har forsøkt å plukke ut noe for alle aldre, i ulike genre, på de ulike strømmetjenestene, og ikke av de aller mest kjente seriene.

For de minste

«Ramperim» (TV 2 Sumo)

Mange småbarnsforeldre kjenner til Julia Donaldsons bøker, «Gruffalo» og «Lille Gruffalo».

Det er laget noen utrolige fine kortfilmer av disse bøkene, som med både musikken, tegningene, historien og gode stemmer klarer å formidle en stemning som passer for de minste. Studioet bak disse filmene står også bak filmatiseringen av Roald Dahls bok «Ramperim», en litt tøffere film (men fremdeles veldig barnevennlig), som vrir og vender på eventyr på en morsom og smart måte.

Alle disse kortfilmene kan lastes ned fra TV 2 Sumo. Ellers kan den søte, familievennlige filmen «Paddington» lastes ned på Netflix, mens varme, nydelige «Coco» kan lastes ned på Viaplay.

Barn/ungdom

«Once Upon a Time» (Viaplay)

Robert Carlye i rollen som Mr Gold i «Once upon a time».
Robert Carlye i rollen som Mr Gold i «Once upon a time». Foto: PLANET PHOTOS

Serien «Once Upon a Time» passer perfekt for 10 år og oppover, og spesielt for jenter. Her skal vi til den lille byen Storybrooke, i «vår» verden, der eventyrfigurene lever helt vanlige liv, intetanende om at de egentlig er eventyrfigurer. De er nemlig tatt av forbannelsen til Den Onde Dronningen.

Når Snøhvit og prinsens datter, Emma kommer til byen, begynner imidlertid forbannelsen å forsvinne. Etter hvert blir vi med på en reise gjennom eventyrriker og møter ulike eventyr- og sagnfigurer. Vi drar til Camelot og møter Ridderne av det runde bord, vi møter Anna og Elsa i Arendell, og ikke minst får vi den egentlige historien til Snøhvit, Rødhette, og Den onde heksa fra Vest. Visste du for eksempel at Rødhette egentlig er ulven og at en av de aller slemmeste i eventyrverdenen er Peter Pan?

Eventyrene vris rundt, og det er en fryd å møte gamle kjente i ny drakt. Det er hele 7 sesonger a 22 episoder, så du må tåle en del repeat etter hvert, men jeg synes den holder i mange sesonger. Dessuten må du tåle at det ikke er de dyreste og beste effektene, men den jeg tipper den vil treffe blink hos de eldre barna og de unge ungdommene. «Once Upon a Time» kan lastes ned fra Viaplay. Den ligger også på Netflix, men der kan den ikke lastes ned. Hvis denne serien ikke er en innertier, så kan man helles se igjen verdens aller beste magiserie. Jeg tenker selvsagt på «Harry Potter»-filmene, alle åtte kan lastes ned på TV 2 Sumo.

Der kan man også laste ned de to oscarnominerte filmene «Coraline» og «ParaNorman», som både er originale og spennende.

Større ungdom

The 100 (Netflix)

I «The 100» er jordens befolkning nesten utslettet etter et atomangrep. Noen tusen har levd i en romkoloni i nesten 100 år, men når stasjonen begynner å få mangel på oksygen blir 100 ungdomskriminelle sendt til jorda for å sjekke om det er levelig.

Eliza Taylor-Cotter i rollen som Clarke Griffin i serien The 100. Foto: Planet Photos
Eliza Taylor-Cotter i rollen som Clarke Griffin i serien The 100. Foto: Planet Photos

Det viser seg at det er ulike grupperinger på jorda som har overlevd atomangrepet, og kampen for å overleve begynner. Dette er en serie som blir bedre og bedre. Den begynner som en slags Fluenes Herre, med de vanlige ungdomsstereotypiene på plass, men utvikler seg til noe mer. Det er ikke svart-hvitt, de gode må ta kjipe valg, mens de slemme ender opp som helter.

Ungdommene står overfor voldsomme moralske dilemmaer, og vi heier på personer framfor grupper. Ikke minst er det en serie som har noen knalltøffe jenter som lederskikkelser. En anbefaling til ungdommer, unge voksne og gjerne helt voksne. «The 100» kan lastes ned på Netflix, men om den blir for rå, er «Riverdale» et bra alternativ.

Voksen, feelgood

The Marvelous Mrs Maisel (Amazon Prime)

I «The Marvelous Mrs Maisel» skal vi til en jødisk velstående familie i New York på 50-tallet. Der treffer vi den perfekte 50-talls hustruen Midge Maisel (Rachel Brosnahan), som når mannen Joel forlater henne til fordel for en annen, tilfeldigvis ender opp på en stand-up scene. Det viser seg at Mrs. Maisel er forrykende morsom, og blir huka av Susie (Alex Borstein) som blir manageren hennes. Deretter følger vi de to damenes kamp for å gjøre Midge Maisel til en suksessfull stand-uper, noe som er mildt sagt utfordrende, siden kvinnelige stand-upere er så godt som fraværende på New Yorks humorscener.

Rachel Brosnahan i The Marvelous Mrs Maisel. Foto: Aris/Stella
Rachel Brosnahan i The Marvelous Mrs Maisel. Foto: Aris/Stella

Dette er en skikkelig feelgood-serie, med folk man blir glad i og har lyst til å følge videre. Rachel Brosnahan er glitrende sjarmerende som Midge Maisel, men også birollene er fylt opp med kule figurer og gode skuespillere. Dialogen er smart og morsom og går som mitraljøser, ikke bare fra Midge på scenen, men også mellom rollefigurene. Det er et tidsbilde som både er troverdig og en estetisk nytelse, dessuten føles serien aktuell. Det ligger 2 sesonger som kan lastes ned på Amazon Prime. Alternative, gode serier som kan lastes ned er «Sex Education», «Glow» og «Russian Doll» på Netflix, romantiske «Outlander» på Viaplay (4 ses) og Netflix (3 ses), og den litt lettere «Younger» på TV 2 Sumo.

Voksen, thriller/mørk drama

Peaky Blinders (Netflix)

«Peaky Blinders» er et gangsterdrama satt til 1920-tallets Birmingham. Der styrer gjengen Peaky Blinders, ledet av familien Shelby, med den hensynsløse Tommy Shelby i spissen. Tommy Shelby ønsker stadig å ta forbryterligaen til nye høyder og territorier, men møter motstand i politiet og rivaliserende gjenger.

Gaite Jansen som Tatiana Petrovna i serien Peaky Blinders. Foto: BBC/Planet photos
Gaite Jansen som Tatiana Petrovna i serien Peaky Blinders. Foto: BBC/Planet photos

Det er skittent, rått og voldelig og et veldig bra tidsbilde. Cillian Murphy er steingod som Tommy Shelby! Han klarer å gjøre den fryktløse, smarte og grusomme Tommy Shelby til en person man heier på. Oppi alt det grusomme så er det noe veldig sympatisk ved figuren. Serien ellers er stappfull av gode rollefigurer og skuespillere. Dessuten er det et glitrende soundtrack (Nick Cave, Pj Harvey, The White Stripes, Radiohead) og musikken setter alltid den perfekte stemninga. «Peaky Blinders» kan lastes ned på Netflix. Den ligger også på TV 2 Sumo, men der kan den ikke lastes ned.

Alternative, severdige, nedlastbare serier er «The Assassination of Gianni Versace» og «Ozark» på Netflix, «Counterpart» på Viaplay, «Mr. Mercedes» på TV 2 Sumo og «Homecoming» på Amazon Prime.