Shakshouka – speilegg i tomatsaus

Nasjonalretten fra Israel serveres gjerne til frokost og lunsj. Shakashouka er også en spesialitet i det nordafrikanske kjøkken.

Oppskrift: Gil Hovav, Israelsk TV-kokk.

Egg i krydret tomatsaus

Til 4 personer

  • 1 stor løk
  • ½ dl olivenolje
  • 1 stor rød paprika
  • 1 liten fenikkel eller 2 stilkselleri (kan sløyfes)
  • 1-2 fedd hvitløk
  • 1 rød chili, finhakket uten frø eventuelt ½- 1 ts tørket chilipulver
  • 4 ss tomatpuré
  • ca 800 g hermetiske knuste tomater
  • 1 ts malt spisskum
  • ½ ts malt koriander
  • salt, pepper, ½ - 1 ts sukker
  • 1 ss støtt spisskum (eventuelt knust karve)
  • 4 egg

Rens og finhakk løk. Ha olje i en stekepanne tilsett løk og la løken surre til løken er myk. Tilsett finhakket paprika, hvitløk og chili. Og la surre videre i 2-3 min før spisskum, koriander og tomatpuré tilsettes. Rør om og la trekker 3-4 min før hermetiske tomater tilsettes. Kok videre i 5-6 min. Smak til med salt, pepper og sukker. Legg på lokk og la retten småkoke/trekke i 15-20 min. Smak til nok en gang med salt, pepper og eventuelt krydder.

Bruk en skje og lag 4 «fordypninger» i den tykke tomatsausen. Knekk et egg i hver fordypning.

Legg på lokk og la retten trekke i 10-15 min, til eggene har koagulert (plommen kan gjerne være litt bløte i midten).

Dryss på rikelig med frisk koriander eller bladpersille ved servering.

Bruk en stekespade og løft opp egg med tomatsaus på tallerken. Server med salat, couscous eller ris til lunsj eller middag. Gode skiver brød til å dyppe i den smakfulle sausen og eggeplommene hører også med.

Denne retten serveres ofte til frokost, da kun med brød.

SHAKSHOUKA: Nasjonalretten til Israel. Foto: TV 2
SHAKSHOUKA: Nasjonalretten til Israel. Foto: TV 2