NASJONAL OPPMERKSOMHET: Goodloe Sutton fikk på 90-tallet mye oppmerksomhet for sitt arbeid for å avsløre korrupsjon. Nå er han igjen i nyhetsbildet, men av helt andre grunner. Bildet er tatt i 1998.
NASJONAL OPPMERKSOMHET: Goodloe Sutton fikk på 90-tallet mye oppmerksomhet for sitt arbeid for å avsløre korrupsjon. Nå er han igjen i nyhetsbildet, men av helt andre grunner. Bildet er tatt i 1998. Foto: Stan Honda

Avisredaktør: – Det er på tide at Ku Klux Klan rir igjen

Avisredaktøren fra Alabama sier i intervju at den rasistiske organisasjonen bør «renske ut» hovedstaden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en lederartikkel publisert i Alabama-avisen Democrat-Reporter forrige uke skriver redaktør Goodloe Sutton (79) at det er på tide at Ku Klux Klan rir ut i natten igjen, som følge av at «Demokrater i det republikanske parti, og Demokrater planlegger å øke skatter i Alabama».

Ku Klux Klan (KKK) er en amerikansk høyreekstremistisk organisasjon. Ifølge Store Norske Leksikon har KKK gjennom tidene eksistert som tre forskjellige organisasjoner, som har vært nært beslektet i mål og metode. Organisasjonen er kjent for sine hvite kutter og hetter.

Ifølge BBC sto organisasjonen bak flere tilfeller av lynsjing, voldtekt og rasistisk motiverte voldelige angrep på 1900-tallet.

– Drepte bare et fåtall mennesker

Redaktør Sutton utdyper lederartikkelen i et intervju med Montgomery Advertiser:

– Hvis vi kunne fått Klanen til å komme seg opp dit, og rensket ut D.C, hadde vi alle hatt det bedre, sier han.

Sutton benekter i intervjuet at KKK er en voldelig organisasjon.

– Vel, de drepte bare et fåtall mennesker. Klanen var ikke voldelige før de trengte å være det, sier han.

Ifølge Southern Poverty Law Center er det fortsatt mellom 5000 og 8000 medlemmer av KKK i USA. På det meste hadde organisasjonen opp mot 4 millioner medlemmer.

Mistet utmerkelse

Sutton har jobbet i publikasjonen siden 1964, og fikk nasjonal oppmerksomhet for sin dekning av en lokal, korrupt sheriff på 90-tallet. Han fikk også plass i University of Southern Mississippi's School of Communication Hall of Fame som følge av arbeidet.

Den plassen har han nå mistet som følge av lederatikkelen.

– Vi fordømmer Suttons uttalelser sterkt, de går mot alt vi har av verdier som akademikere innen journalistikk, skriver universitetet i en pressemelding.

Ifølge Montgomery Herald har Democrat-Reporter ved flere tilfeller tidligere publisert lignende lederartikler.

Nå krever flere politikere i Alabama at Sutton fratrer sin stilling.

– Fra under hvilken stein krabbet denne karen ut fra? Denne lederartikkelen er forferdelig, og han burde fratre øyeblikkelig, skriver Doug Jones, som er senator i Alabama.