Miguel Hurtado, 36, . REUTERS/Susana Vera
Miguel Hurtado, 36, . REUTERS/Susana Vera Foto: Susana Vera

misbruk og hemmelighold i den katolske kirke

– Det verste var ikke overgrepet. Det verste var at kirken forsøkte å skjule det

Den katolske kirke står overfor en stadig lengre liste av skandaler og hemmeligheter før det historiske toppmøtet i Vatikanet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Turister og pilgrimer som besøker klosteret i Montserrat i Spania, lar seg imponere av arkitektur og historie, men bak klostermurene befinner det seg også mørke hemmeligheter.

Visste om overgrep

De fleste besøkende går rett forbi de to mennene som har stått utenfor klosteret med plakater de siste ukene. De få som tar seg tid til å finne ut hva de gjør der, får vite at de krever at den lokale abbeden må avsettes fordi han har dekket over seksuelle overgrep i kirken.

De to forteller at de ble utsatt for seksuelle overgrep i ungdommen, og krever nå at Den katolske kirken må erkjenne forbrytelsene som er begått av prester og munker.

Miguel Hurtado (36) er en av disse to. I januar sto han fram i spanske medier og fortalte at en munk forgrep seg på ham i klosteret i Montserrat da han var 16 år. Munken, som da var godt over 60 år gammel, berørte kjønnsorganet hans under påskudd av å fortelle at det er syndig å onanere.

– Han forsøkte å tungekysse meg. Jeg ble livredd og visste ikke hva jeg skulle gjøre, sier Hurtado.

Hemmeligholdet verre enn overgrepet

Hurtado møter nyhetsbyrået Reuters i Madrid. Munken som begikk overgrepene døde i 2008, men Hurtado har ikke lagt saken bak seg.

– For meg var ikke overgrepene verst. Det var verre å oppleve at kirken dekket over det, sier han.

Munkekapper henger i klosteret i Montserrat under en messe. REUTERS/
Munkekapper henger i klosteret i Montserrat under en messe. REUTERS/ Foto: Susana Vera

Klosteret gikk i januar ut og bekreftet at de ble informert om overgrepsanklagene mot en av klosterets munker i år 2000. Munken som ble anklaget for overgrepene ble forflyttet «for å være føre var» samme år. I uttalelsen skriver de også at de har betalt 8.600 euro for Hurtados psykologtimer, samt utgifter til en advokat i 2003.

Hurtado betalte tilbake pengene i 2015 etter at abbeden skrev en bok der han hyllet den overgrepsanklagede munken i 2007. Etter dette opplevde han at pengene han hadde mottatt var betaling for å holde munn.

Siden Hurtado sto fram i januar har åtte andre tatt kontakt med kirken og fortalt at samme munk forgrep seg på dem også.

Miguel Hurtado er onsdag på plass i Vatikanet. Her skal han fortelle sin historie til ledere i Den katolske kirke Photo by Vincenzo PINTO / AFP)
Miguel Hurtado er onsdag på plass i Vatikanet. Her skal han fortelle sin historie til ledere i Den katolske kirke Photo by Vincenzo PINTO / AFP) Foto: Vincenzo Pinto

Aktivister i Spania hevder at tusenvis av overgrep er dekket over av kirken i det tradisjonelt katolske landet.

Det er ikke bare i Spania temaet er på agendaen. Torsdag begynner et fire dager langt historisk møte i Vatikanet. For aller første gang samles 200 biskoper og katolske kirkeledere fra hele verden for å diskutere overgrep og hemmelighold i kirken.

Enormt omfang i USA

Også i USA får Vatikanets oppgjør med overgrep i kirken stor oppmerksomhet. Påtalemyndigheten i den amerikanske delstaten Pennsylvania uttalte i fjor at de hadde oppdaget at rundt 300 prester hadde vært innblandet seksuelt misbruk av barn som strakte seg tilbake til 40-tallet, noe som hadde vært forsøk skjult av en rekke kirkeledere.

Den amerikanske kardinalen Theodore McCarrick (88) hadde fått anklager mot seg fra en rekke unge gutter i flere tiår, uten at noe skjedde. I januar ble han funnet skyldig i Vatikanets domstol for overgrep mot en 11-åring i 1969, og ble med det den første kardinalen noensinne dom ble fratatt kjole og krage for seksuelle overgrep.

McCarrick bor nå i et munkekloster i Kansas.

Historisk samling

200 biskoper og kirkeledere fra hele verden skal delta på samlingen i Vatikanet fra torsdag til søndag. Det har allerede kommet signaler om at biskoper som enten har begått overgrep, eller forsøkt å dekke over det, kommer til å møte strenge sanksjoner.

Filosofiprofessor, Teresa Conde (52) hevder hun ble voldtatt av en 30 år eldre prest da hun var 15 år. – Presten slapp ustraffet fra det den gang, og de som dekket over det slipper ustraffet fra det nå, sier hun. Hun fortalte ikke noen om overgrepene før hun var 42 år, og sier hun først klarte å leve igjen etter at presten døde for tre år siden. REUTERS/Susana Vera
Filosofiprofessor, Teresa Conde (52) hevder hun ble voldtatt av en 30 år eldre prest da hun var 15 år. – Presten slapp ustraffet fra det den gang, og de som dekket over det slipper ustraffet fra det nå, sier hun. Hun fortalte ikke noen om overgrepene før hun var 42 år, og sier hun først klarte å leve igjen etter at presten døde for tre år siden. REUTERS/Susana Vera Foto: Susana Vera
Filosofiprofessor, Teresa Conde (52) hevder voldtekten ga henne traumer hun fremdeles bærer med seg. REUTERS/Susana Vera
Filosofiprofessor, Teresa Conde (52) hevder voldtekten ga henne traumer hun fremdeles bærer med seg. REUTERS/Susana Vera Foto: Susana Vera
Theresa Conde ble voldtatt på den katolske skolen Padres Trinitarios. REUTERS/Susana Vera
Theresa Conde ble voldtatt på den katolske skolen Padres Trinitarios. REUTERS/Susana Vera Foto: Susana Vera
Et barndomsbilde av Fernando Garcia-Salmones (6)henger i en uro. Garcia-Salmones er nå 58. Han sier han ble voldtatt av en prest på skolen da han var 14 år. Han var alene på lekeplassen på skolen i regnværet, og ble ropt inn av presten som tilbød ham å komme inn og tørke seg. – Han forsto jeg var sårbar, hjelpeløs og en redd liten skapning, sier Fernando. Den første reaksjonen han fikk da han fortalte om overgrepet er at homofile ikke får gravlegges på kirkegården.  REUTERS/Susana Vera
Et barndomsbilde av Fernando Garcia-Salmones (6)henger i en uro. Garcia-Salmones er nå 58. Han sier han ble voldtatt av en prest på skolen da han var 14 år. Han var alene på lekeplassen på skolen i regnværet, og ble ropt inn av presten som tilbød ham å komme inn og tørke seg. – Han forsto jeg var sårbar, hjelpeløs og en redd liten skapning, sier Fernando. Den første reaksjonen han fikk da han fortalte om overgrepet er at homofile ikke får gravlegges på kirkegården. REUTERS/Susana Vera Foto: Susana Vera
Fernando Garcia-Salmones (58) står fram om overgrepet han opplevde for 44 år siden. Han var alene på lekeplassen på skolen, og ble ropt inn av presten. – Han forsto jeg var sårbar, hjelpeløs og en redd liten skapning, sier Fernando. Den første reaksjonen han fikk da han fortalte om overgrepet er at homofile ikke får gravlegges på kirkegården.
Fernando Garcia-Salmones (58) står fram om overgrepet han opplevde for 44 år siden. Han var alene på lekeplassen på skolen, og ble ropt inn av presten. – Han forsto jeg var sårbar, hjelpeløs og en redd liten skapning, sier Fernando. Den første reaksjonen han fikk da han fortalte om overgrepet er at homofile ikke får gravlegges på kirkegården. Foto: Susana Vera
Fernando Garcia-Salmones gikk til rettssak mot kirken i 1995. Da var saken allerede foreldet. REUTERS/Susana Vera
Fernando Garcia-Salmones gikk til rettssak mot kirken i 1995. Da var saken allerede foreldet. REUTERS/Susana Vera Foto: Susana Vera
Miguel Hurtado (36) besøker klosteret i Monsterrat utenfor Barcelona. Det var her han ble utsatt for overgrep av en munk som ledet speindergruppen deres da han var 16 år. REUTERS/Susana Vera
Miguel Hurtado (36) besøker klosteret i Monsterrat utenfor Barcelona. Det var her han ble utsatt for overgrep av en munk som ledet speindergruppen deres da han var 16 år. REUTERS/Susana Vera Foto: Susana Vera

​Elleve overgrepsofre er også invitert til Vatikanet for å fortelle sine historier. Hurtado er en av dem. I tillegg skal Vatikanet ta opp en rekke henvendelser fra nonner som har fortalt om voldtekt og overgrep fra prester.

Nonner utsatt

Denne måneden uttalte pave Frans for første gang at overgrep mot nonner var et problem i den katolske kirke, ifølge CNN.

– Det har vært både prester og biskoper som har gjort dette. Og jeg tror det fremdeles skjer. Vi har jobbet lenge med dette, sa paven under en pressebrief om bord på flyet hjem fra sitt møte med kronprinsen i De forente arabiske Emirater.

Paven bekreftet også at flere prester hadde fått sparken som følge av slike overgrep.

– Må vi gjøre mer? og har vi vilje til det? ja, sa han.

En gruppe på seks nonner i en liten religiøs orden i Chile sto fram og fortalt om upassende berøring fra prester og biskoper i ordenen. I rapporten, som ble lagt fram i desember, forteller de om yngre nonner som har blitt kastet ut av ordenen etter å ha rapportert overgrepene.

Vatikanets ambassade i Chile har lovet å granske saken. Noe som viser en ny åpenhet om slike saker i Den katolske kirken, skriver nyhetsbyrået AP.