Henrik Kristoffersen etter slalåmrennet for menn under VM alpint 2019 Åre.
Henrik Kristoffersen etter slalåmrennet for menn under VM alpint 2019 Åre. Foto: Poppe, Cornelius

Kristoffersen trener på egen hånd ut sesongen

Bråket rundt alpinrebellen Henrik Kristoffersen (24) gjør at han ikke skal trene mer med landslagskameratene denne sesongen, melder NRK.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kristoffersen utestenges ikke fra landslaget, men det er bestemt at han skal trene for seg selv. Det gjenstår fire alpinhelger på verdenscupkalenderen.

– Nå fokuserer vi på resten av sesongen og gjør tilpasninger i treningsopplegget. Henrik kommer til å trene for seg selv, og det er snakk om åtte til ti treningsdager, sier alpinistenes sportssjef Claus Ryste til NRK.

Bakgrunnen er at det skal ha vært vanskelig for de øvrige landslagsutøverne og støtteapparatet å samarbeide med Kristoffersen.

Kristoffersen tok nylig VM-gull i storslalåm, men i dagene etter seieren er det bråket internt i laget som har fått mest oppmerksomhet. Han er ikke spesielt pratsom om konflikten.

– Per dags dato er jeg mest opptatt av sporten. Jeg kjørte slalåm på søndag og kom rett hit i dag, og så skal jeg rett til Bansko, så jeg har egentlig ikke hatt tid til å tenke på noe annet enn å forberede meg til alle rennene som kommer. Det blir svart-hvitt-nyanser med syndebukker og helter, så det kan vi ta en annen gang, for akkurat nå er sporten viktigere, sier han til TV 2 etter å ha røket ut av åttedelsfinalen i parallellslalåm tirsdag.

– Når er en annen gang?

– Det er masse tid etter sesongen, så vi får ta det da, svarer Kristoffersen.

På spørsmål om hva han tenker om egen landslagsfremtid og muligheten for å bryte ut av landslaget, svarer han at han først må bli ferdig med sesongen før han tar stilling til det.​

Teknikktrener sa opp

I januar sa teknikktrener Stefan Kornberger opp på dagen etter en konflikt med Rælingen-alpinisten.

– Med bakgrunn i konflikten og alt som har vært, er det greit for alle parter å ha fokus på treningsarbeidet og gjennomføring av sesongen. Det er den beste løsningen, sier Ryste.

Kristoffersen svarer følgende på om han ønsker Kornberger tilbake:

– Som sagt har jeg ikke hatt tid til å tenke på det. Jeg forsto det sånn at han var i junior-VM, og det er veldig positivt for de som er der, sier han til TV 2.

Utøverne Rasmus Windingstad og Jonathan Nordbotten har begge bekreftet at konflikten har påvirket landslaget negativt.

Ryste forteller at alpinlandslaget skal gjøre en grundig evaluering etter sesongen.

Graff: – Aldri heldig

Kommunikasjonssjef i Skiforbundet, Espen Graff, påpeker at det er kort tid igjen av sesongen.

– Å finne en løsning for resten av sesongen var viktig for begge parter. Det er ikke mange treningsdager igjen, sju-åtte dager. Vi vil evaluere situasjonen med alle de involverte parter etter det, sier Graff til TV 2.

– Var dette en løsning dere fant frem til i fellesskap? Var det også noe Kristoffersen ønsket selv?

– Det viktigste var å finne en løsning med familien Kristoffersen i fellesskap.

– Hva med neste sesong. Har dere gjort dere noen tanker om hvordan dette kan løses fremover?

– Nå har vi akkurat avsluttet et VM i Åre, hvor det har vært fokus på det sportslige. Nå skal det evalueres med alle de involverte. Nå er det for tidlig å konkludere, sier Espen Graff.

– Hvordan har dette påvirket landslaget?

– For alpinledelsen og Kristoffersen selv har det vært fokus på å finne den beste løsningen, sier han.

– Men det er ingen heldig sak for alpinlandslaget?

– Det er aldri heldig at man havner i en sånn situasjon, svarer Espen Graff.

– Kan ikke famle mellom barken og veden

Den tidligere alpinisten Hans Petter «Burre» Buraas, som vant OL-gull i slalåm i Nagano-OL 1998, sa til TV 2 i går at Henrik Kristoffersen har en viktig avgjørelse han må ta med tanke på fremtiden.

– Det er jo alfa og omega for Henrik. Enten må han velge å være med på laget 100 prosent, eller må han kjøre et soloopplegg som Hirscher og Shiffrin. Det er en utfordring for Henrik. Men han kan ikke famle mellom barken og veden. Så alternativet er at han etablerer et management som er proffe på media og økonomi og sørger for at faren er trener som han fungert som tidligere. Og at han trener i Europa, og kjøre for Norge. Eller så må han knytte seg til laget og leve etter det Norges Skiforbund krever, sier Buraas til TV 2 Sporten.

– Er det ikke komplisert å trekke seg fra laget og kjøre på egenhånd?

– Han er jo veldig knyttet til familien sin og sine tidligere trenere. Men han er fortsatt en liten, ung gutt som må vokse og utvikle seg og han må på en måte komme seg litt videre og bli voksen. Samtidig må må han kanskje oppleve litt motgang for å skjønne hva et lag kan bety, svarer «Burre».

(©NTB/TV 2 Sporten)